Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej

Post autor: Romekd »

Czołem.
Wczoraj na kanale Pana Piotra Góreckiego zamieszczony został przez Autora film o możliwościach pomiarów parametrów rezystorów, cewek i kondensatorów przy pomocy taniej komputerowej karty dźwiękowej. Film polecam początkującym elektronikom, którzy mogą poznać ciekawą metodę pomiarową, która w zakresie pewnych częstotliwości (do prawie 100 kHz) może dostarczyć więcej informacji (całych charakterystyk) niż pomiar tych samych podzespołów dokonany przy pomocy miernika (mostka) RLC.

https://www.youtube.com/watch?v=Uu83YpF3uAE

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Re: Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej

Post autor: Krzysztof_M »

Dzięki Romku za tego linka, z ciekawości zapoznałem się też innymi materiałami na tym kanale.
Szczególnie spodobały mi się te o lutownicach.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej

Post autor: Romekd »

Czołem.
Cieszę się, że podany przeze mnie link okazał się przydatny :D Prywatnie bardzo często wspieram działalność prospołeczną, polegającą na popularyzacji wiedzy, nauki i techniki, choć bardzo rzadko mnie, jako osobę mającą od ponad 50 lat kontakt z elektroniką, może coś w tych materiałach zaskakiwać. Jednak przyjemnie się to ogląda i słucha ("kątem oka", najczęściej podczas pracy), szczególnie że sam nie mam zbyt wiele czasu na popularyzację elektroniki. Dobrze, że robi to kilku zaangażowanych pasjonatów... :D i w pewien sposób nasze Forum :wink:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .