Czołem.
Wczoraj na kanale Pana Piotra Góreckiego zamieszczony został przez Autora film o możliwościach pomiarów parametrów rezystorów, cewek i kondensatorów przy pomocy taniej komputerowej karty dźwiękowej. Film polecam początkującym elektronikom, którzy mogą poznać ciekawą metodę pomiarową, która w zakresie pewnych częstotliwości (do prawie 100 kHz) może dostarczyć więcej informacji (całych charakterystyk) niż pomiar tych samych podzespołów dokonany przy pomocy miernika (mostka) RLC.
https://www.youtube.com/watch?v=Uu83YpF3uAE
Pozdrawiam
Romek
Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- moderator
Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty
Re: Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej
Dzięki Romku za tego linka, z ciekawości zapoznałem się też innymi materiałami na tym kanale.
Szczególnie spodobały mi się te o lutownicach.
Szczególnie spodobały mi się te o lutownicach.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
-
- moderator
Re: Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej
Czołem.
Cieszę się, że podany przeze mnie link okazał się przydatny
Prywatnie bardzo często wspieram działalność prospołeczną, polegającą na popularyzacji wiedzy, nauki i techniki, choć bardzo rzadko mnie, jako osobę mającą od ponad 50 lat kontakt z elektroniką, może coś w tych materiałach zaskakiwać. Jednak przyjemnie się to ogląda i słucha ("kątem oka", najczęściej podczas pracy), szczególnie że sam nie mam zbyt wiele czasu na popularyzację elektroniki. Dobrze, że robi to kilku zaangażowanych pasjonatów...
i w pewien sposób nasze Forum
Pozdrawiam
Romek
Cieszę się, że podany przeze mnie link okazał się przydatny

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .