Czołem.
Wczoraj na kanale Pana Piotra Góreckiego zamieszczony został przez Autora film o możliwościach pomiarów parametrów rezystorów, cewek i kondensatorów przy pomocy taniej komputerowej karty dźwiękowej. Film polecam początkującym elektronikom, którzy mogą poznać ciekawą metodę pomiarową, która w zakresie pewnych częstotliwości (do prawie 100 kHz) może dostarczyć więcej informacji (całych charakterystyk) niż pomiar tych samych podzespołów dokonany przy pomocy miernika (mostka) RLC.
https://www.youtube.com/watch?v=Uu83YpF3uAE
Pozdrawiam
Romek
Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- moderator
Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty
Re: Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej
Dzięki Romku za tego linka, z ciekawości zapoznałem się też innymi materiałami na tym kanale.
Szczególnie spodobały mi się te o lutownicach.
Szczególnie spodobały mi się te o lutownicach.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
-
- moderator
Re: Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej
Czołem.
Cieszę się, że podany przeze mnie link okazał się przydatny
Prywatnie bardzo często wspieram działalność prospołeczną, polegającą na popularyzacji wiedzy, nauki i techniki, choć bardzo rzadko mnie, jako osobę mającą od ponad 50 lat kontakt z elektroniką, może coś w tych materiałach zaskakiwać. Jednak przyjemnie się to ogląda i słucha ("kątem oka", najczęściej podczas pracy), szczególnie że sam nie mam zbyt wiele czasu na popularyzację elektroniki. Dobrze, że robi to kilku zaangażowanych pasjonatów...
i w pewien sposób nasze Forum
Pozdrawiam
Romek
Cieszę się, że podany przeze mnie link okazał się przydatny

Pozdrawiam
Romek
-
- moderator
Czołem.
Na kanale Pana Piotra Góreckiego pojawił się wczoraj kolejny film o metodach pomiarów parametrów kondensatorów ceramicznych MLCC o dużej pojemności. Na naszym Forum dość dawno już temu odbyło się kilka dyskusji na ten temat, a w jednej z nich zaproponowałem prostą metodę pomiaru pojemności kondensatorów różnego typu w warunkach spolaryzowania ich dielektryka składową stałą napięcia. Poniżej link do filmu na ten temat Piotra Góreckiego.
https://www.youtube.com/watch?v=F47zVfLdXJg
Pozdrawiam
Romek
Na kanale Pana Piotra Góreckiego pojawił się wczoraj kolejny film o metodach pomiarów parametrów kondensatorów ceramicznych MLCC o dużej pojemności. Na naszym Forum dość dawno już temu odbyło się kilka dyskusji na ten temat, a w jednej z nich zaproponowałem prostą metodę pomiaru pojemności kondensatorów różnego typu w warunkach spolaryzowania ich dielektryka składową stałą napięcia. Poniżej link do filmu na ten temat Piotra Góreckiego.
https://www.youtube.com/watch?v=F47zVfLdXJg
Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
A mógłbyś odszukać tamten watek?Romekd pisze: pn, 30 czerwca 2025, 10:05 Na naszym Forum dość dawno już temu odbyło się kilka dyskusji na ten temat, a w jednej z nich zaproponowałem prostą metodę pomiaru pojemności kondensatorów różnego typu w warunkach spolaryzowania ich dielektryka składową stałą napięcia.
-
- moderator
To nie będzie takie proste, gdyż wypowiedzi o pomiarach pojemności kondensatorów spolaryzowanych napięciem stałym były wplecione w wątki, których tytułów już nie pamiętam, ale spróbuję to później wyszukać. Pamiętam, że sprawdzałem swoją metodą pojemności kondensatorów ceramicznych (z ferroceramiki) oraz kondensatory elektrolityczne aluminiowe i tantalowe, ale mogło to mieć miejsce z 15...20 lat temu...
Moja metoda nie była zresztą jakoś specjalnie odkrywcza, gdyż polegała na połączeniu szeregowym dwóch identycznych kondensatorów (tak jak są łączone i zasilane podwójne warikapy w głowicach UKF) i spolaryzowaniu połączonych ze sobą wyprowadzeń środkowych napięciem stałym przez rezystor o wartości od 100 kΩ do 1 MΩ przy drugim identycznym rezystorze podłączonym z dowolnym końcem zewnętrznym połączonych szeregowo kondensatorów. Rezystory przy tej wartości nie wpływały już praktycznie na wskazania miernika, a wyświetlany przez miernik wynik należało mnożyć razy dwa. Prymitywne, ale skuteczne. Poniżej połączone tak kondensatory poliestrowe.
i ceramiczne z dielektrykiem X7R o pojemności deklarowanej przez producenta równej 10 μF (±20%) i dopuszczalnym napięciu pracy równym 25 V.
Przy napięciu DC=0 V ich pojemność wynosiła w rzeczywistości ok. 8 μF (wskazanie miernika ok. 4 μF dla dwóch połączonych szeregowo),
która to pojemność spadała do niecałych dwóch mikrofaradów przy napięciu znamionowym (25 V, wskazania miernika poniżej 1 μF).
Pozdrawiam
Romek
Moja metoda nie była zresztą jakoś specjalnie odkrywcza, gdyż polegała na połączeniu szeregowym dwóch identycznych kondensatorów (tak jak są łączone i zasilane podwójne warikapy w głowicach UKF) i spolaryzowaniu połączonych ze sobą wyprowadzeń środkowych napięciem stałym przez rezystor o wartości od 100 kΩ do 1 MΩ przy drugim identycznym rezystorze podłączonym z dowolnym końcem zewnętrznym połączonych szeregowo kondensatorów. Rezystory przy tej wartości nie wpływały już praktycznie na wskazania miernika, a wyświetlany przez miernik wynik należało mnożyć razy dwa. Prymitywne, ale skuteczne. Poniżej połączone tak kondensatory poliestrowe.
i ceramiczne z dielektrykiem X7R o pojemności deklarowanej przez producenta równej 10 μF (±20%) i dopuszczalnym napięciu pracy równym 25 V.
Przy napięciu DC=0 V ich pojemność wynosiła w rzeczywistości ok. 8 μF (wskazanie miernika ok. 4 μF dla dwóch połączonych szeregowo),
która to pojemność spadała do niecałych dwóch mikrofaradów przy napięciu znamionowym (25 V, wskazania miernika poniżej 1 μF).
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Poszperałem i znalazłem jedynie dyskusję z roku 2016, choć jestem pewien niemal na 100%, że wpływ napięcia na pojemność kondensatora poruszałem też dużo wcześniej (może na lampowym Forum ECCLab lub ElektrodzieEinherjer pisze: pn, 30 czerwca 2025, 10:52A mógłbyś odszukać tamten watek?Romekd pisze: pn, 30 czerwca 2025, 10:05 Na naszym Forum dość dawno już temu odbyło się kilka dyskusji na ten temat, a w jednej z nich zaproponowałem prostą metodę pomiaru pojemności kondensatorów różnego typu w warunkach spolaryzowania ich dielektryka składową stałą napięcia.

Poniżej tamten wątek z roku 2016, w którym i Ty zabierałeś głos w dyskusji:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=323748#p323748
We wpisie z wypowiedzi z linku poniżej zamieściłem nawet schemat połączenia rezystorów (wtedy sądziłem, że trzeba dać trzy rezystory, później okazało się, że wystarczą dwa...):
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=323820#p323820
Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
O czym zdążyłem całkiem zapomniećRomekd pisze: pn, 30 czerwca 2025, 15:16 Poniżej tamten wątek z roku 2016, w którym i Ty zabierałeś głos w dyskusji:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=323748#p323748