Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej

Post autor: Romekd »

Czołem.
Wczoraj na kanale Pana Piotra Góreckiego zamieszczony został przez Autora film o możliwościach pomiarów parametrów rezystorów, cewek i kondensatorów przy pomocy taniej komputerowej karty dźwiękowej. Film polecam początkującym elektronikom, którzy mogą poznać ciekawą metodę pomiarową, która w zakresie pewnych częstotliwości (do prawie 100 kHz) może dostarczyć więcej informacji (całych charakterystyk) niż pomiar tych samych podzespołów dokonany przy pomocy miernika (mostka) RLC.

https://www.youtube.com/watch?v=Uu83YpF3uAE

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Re: Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej

Post autor: Krzysztof_M »

Dzięki Romku za tego linka, z ciekawości zapoznałem się też innymi materiałami na tym kanale.
Szczególnie spodobały mi się te o lutownicach.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Pomiar rzeczywistych parametrów elementów RLC przy pomocy taniej karty dźwiekowej

Czołem.
Cieszę się, że podany przeze mnie link okazał się przydatny :D Prywatnie bardzo często wspieram działalność prospołeczną, polegającą na popularyzacji wiedzy, nauki i techniki, choć bardzo rzadko mnie, jako osobę mającą od ponad 50 lat kontakt z elektroniką, może coś w tych materiałach zaskakiwać. Jednak przyjemnie się to ogląda i słucha ("kątem oka", najczęściej podczas pracy), szczególnie że sam nie mam zbyt wiele czasu na popularyzację elektroniki. Dobrze, że robi to kilku zaangażowanych pasjonatów... :D i w pewien sposób nasze Forum :wink:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Na kanale Pana Piotra Góreckiego pojawił się wczoraj kolejny film o metodach pomiarów parametrów kondensatorów ceramicznych MLCC o dużej pojemności. Na naszym Forum dość dawno już temu odbyło się kilka dyskusji na ten temat, a w jednej z nich zaproponowałem prostą metodę pomiaru pojemności kondensatorów różnego typu w warunkach spolaryzowania ich dielektryka składową stałą napięcia. Poniżej link do filmu na ten temat Piotra Góreckiego.

https://www.youtube.com/watch?v=F47zVfLdXJg

Pozdrawiam
Romek
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Romekd pisze: pn, 30 czerwca 2025, 10:05 Na naszym Forum dość dawno już temu odbyło się kilka dyskusji na ten temat, a w jednej z nich zaproponowałem prostą metodę pomiaru pojemności kondensatorów różnego typu w warunkach spolaryzowania ich dielektryka składową stałą napięcia.
A mógłbyś odszukać tamten watek?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

To nie będzie takie proste, gdyż wypowiedzi o pomiarach pojemności kondensatorów spolaryzowanych napięciem stałym były wplecione w wątki, których tytułów już nie pamiętam, ale spróbuję to później wyszukać. Pamiętam, że sprawdzałem swoją metodą pojemności kondensatorów ceramicznych (z ferroceramiki) oraz kondensatory elektrolityczne aluminiowe i tantalowe, ale mogło to mieć miejsce z 15...20 lat temu...
Moja metoda nie była zresztą jakoś specjalnie odkrywcza, gdyż polegała na połączeniu szeregowym dwóch identycznych kondensatorów (tak jak są łączone i zasilane podwójne warikapy w głowicach UKF) i spolaryzowaniu połączonych ze sobą wyprowadzeń środkowych napięciem stałym przez rezystor o wartości od 100 kΩ do 1 MΩ przy drugim identycznym rezystorze podłączonym z dowolnym końcem zewnętrznym połączonych szeregowo kondensatorów. Rezystory przy tej wartości nie wpływały już praktycznie na wskazania miernika, a wyświetlany przez miernik wynik należało mnożyć razy dwa. Prymitywne, ale skuteczne. Poniżej połączone tak kondensatory poliestrowe.
1_Poliestrowe.jpg

i ceramiczne z dielektrykiem X7R o pojemności deklarowanej przez producenta równej 10 μF (±20%) i dopuszczalnym napięciu pracy równym 25 V.
2_Ceramiczne.jpg

Przy napięciu DC=0 V ich pojemność wynosiła w rzeczywistości ok. 8 μF (wskazanie miernika ok. 4 μF dla dwóch połączonych szeregowo),
3_Ceramiczne DC0V.jpg

która to pojemność spadała do niecałych dwóch mikrofaradów przy napięciu znamionowym (25 V, wskazania miernika poniżej 1 μF).
4_Ceramiczne DC25V.jpg

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Einherjer pisze: pn, 30 czerwca 2025, 10:52
Romekd pisze: pn, 30 czerwca 2025, 10:05 Na naszym Forum dość dawno już temu odbyło się kilka dyskusji na ten temat, a w jednej z nich zaproponowałem prostą metodę pomiaru pojemności kondensatorów różnego typu w warunkach spolaryzowania ich dielektryka składową stałą napięcia.
A mógłbyś odszukać tamten watek?
Poszperałem i znalazłem jedynie dyskusję z roku 2016, choć jestem pewien niemal na 100%, że wpływ napięcia na pojemność kondensatora poruszałem też dużo wcześniej (może na lampowym Forum ECCLab lub Elektrodzie :roll: ), choć wpływ ten nie był tak bardzo duży jak w przypadku nowoczesnych (już 10 lat temu) kondensatorów ceramicznych typu MLCC dużej pojemności i o małych gabarytach. Pamiętam też, że kupę lat temu próbowałem doprowadzić do przebicia dielektryka kondensatora ceramicznego w obudowie SMD 1206 o pojemności kilku mikrofaradów i dopuszczalnym napięciu 25 V. Mimo podniesienia napięcia do wartości 500 V (przy dopuszczalnym 25 V) do przebicia jednak nie doszło, a kondensator wykazał dziwną cechę "stałości" zmagazynowanej w nim energii. Po prostu po przekroczeniu napięcia znamionowego energia w nim gromadzona już nie rosła, gdyż pojemność podzespołu spadała dużo szybciej niż rosło napięcie na jego doprowadzeniach. Tak więc przy próbie zwierania wyprowadzeń kondensatora iskierka była taka sama przy napięciu 25 V jak i przy napięciu 400 V, zupełnie jakby jakieś "naczynie napełniło się po brzegi" i dalsze doprowadzanie do niego energii nie powodowało jej wzrostu w kondensatorze (od pewnego napięcia już jej po prostu nie przyjmował)...

Poniżej tamten wątek z roku 2016, w którym i Ty zabierałeś głos w dyskusji:

https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=323748#p323748

We wpisie z wypowiedzi z linku poniżej zamieściłem nawet schemat połączenia rezystorów (wtedy sądziłem, że trzeba dać trzy rezystory, później okazało się, że wystarczą dwa...):

https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=323820#p323820

Pozdrawiam
Romek
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Romekd pisze: pn, 30 czerwca 2025, 15:16 Poniżej tamten wątek z roku 2016, w którym i Ty zabierałeś głos w dyskusji:

https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=323748#p323748
O czym zdążyłem całkiem zapomnieć :lol: A sam wątek jest bardzo ciekawy i warto go przypomnieć.