stabilizatory LDO

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

BenK
15...19 postów
15...19 postów

stabilizatory LDO

Post autor: BenK »

Witam
Od jakiegos czasu szukam w internecie prostych stabilizatorow LDO na elementach dyskretnych zarowno wysoko jak i niskonapieciowych.
Powody sa dwa.
Niskonapieciowe niestety stare transformatory liczone na 220V no to wiadomo co jest zamiast 6.3 , w gotowym ukladzie to zawsze mozna atmosfere podgrzac rezystorem :-) ale jak sie eksperymentuje to wyjecie jednej lampy diametralnie zmienia sytuacje.
Wysokonapieciowe -ostatnio mialem systacje ze nie bylo specjalnie czego tracic na filtrze RC niby transformator OK ale tych paru voltow zabraklo.
Czyli jak by ktos mogl polecic jakies schematy to bym poeksperymentowal.
Pozdrawiam
B
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: stabilizatory LDO

Post autor: Einherjer »

BenK
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: BenK »

Witam
Ostatnio poskladalem ta niskonapieciowa czesc stabilizatora (z linku) i i ...jakos cos jest nie tak
stabilizuje owszem ale napiecie wyjsciowe zalezy od obciazenia
np. 300mA 6.13 V, 600 mA 6.00 V
elementy ze schematu za wyjatkiem BC547
gdzie szukac bledu ?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

A jakim napięciem go zasilasz i z czego? Stabilizator z jednym tranzystorem nie będzie trzymał napięcia sztywno jak scalony stabilizator, ale nie powinno przysiadać aż tak...
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Sprzed 1,5 miesiąca to chyba nie aż takie wykopalisko.

Ja jestem zdziwiony w drugą stronę. Że w takim układzie napięcie przysiada tylko o 0,13 V.

(uruchomił mi się tu TJ mode, ale bez zbędnej złośliwości, bo może jest tu jakiś sens...)
Tak patrzę na schemat tego niskonapięciowego stabilizatora, patrzę, zadaję sobie pytania i kolejno odpowiadam na nie. Ale jednego nie jestem w stanie ogarnąć. Jaki jest sens użycia scalonego źródła napięcia odniesienia z wbudowanym wzmacniaczem błędu (o dość sporym wzmocnieniu) i zepsucie go tranzystorem i diodą Zenera? Tzn ja rozumiem ideę stabilizatora LDO, rozumiem że jest tu minus na masie, że jest tranzystor z kanałem typu P i wynikająca z tego akrobacja z tranzystorem i diodą, ja rozumiem że 1,24-Ube+5,6 daje mniej więcej 6,3 i tu niewiele jest miejsca na kombinacje - TL431 średnio mieści się ze swoim minimalnym napięciem anoda-katoda 2,495 V.

Doskonale rozumiem iż układy 185/285/385 stabilizują napięcie na wejściu ADJ względem katody co tworzy tu problem, ale...

...gdyby tak układ przenicować na plus na masie i - jak to się teraz mówi? - feedback wziąć z wyjścia stabilizatora przez klasyczny dzielnik to nic nie ma prawa przysiadać ani znacząco płynąć termicznie. Wtedy całość byłaby objęta pętlą USZ.

Jak zwykle jeśli coś jest zbyt proste lub idzie zbyt gładko to szukam haczyka. Na chwilę obecną go nie dostrzegam, ale jak mówił klasyk: "cały czas się uczę...".

Bo zakładam że tak prostego układu nie da się aż tak zepsuć.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Mam ten stabilizator z linku zbudowany. Nie pamiętam aby napięcie mi jakoś mocno siadało, na "luzie" miałem jakieś 6,2V i tyle było też po obciążeniu. W razie czego mogę jeszcze sprawdzić dokładniej, gdyby ktoś chciał.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Założenie było takie, żeby nie robić plusa na masie.