Sztuczne obciazenie

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

traxman
125...249 postów
125...249 postów

Re: Sztuczne obciazenie

Post autor: traxman »

W prostocie siła, bardzo schludne, a jakby jeszcze dodać drugi kątownik na krótkim boku to będzie stabilna podstawa i radiator można wygodnie skierować żebrami do góry. Nie za cienkie te druciki?
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

traxman pisze: czw, 1 października 2026, 14:15 W prostocie siła, bardzo schludne, a jakby jeszcze dodać drugi kątownik na krótkim boku to będzie stabilna podstawa i radiator można wygodnie skierować żebrami do góry. Nie za cienkie te druciki?
Dziękuję :)
Przy większych mocach można je postawić na boku - stoją stabilnie, a pionowe żebra chyba jeszcze lepsze.
Druciki rzeczywiście cienkie, ale za to łatwo się lutują i akurat były pod ręką. Rezystancji raczej nie popsują, a przy pełnej mocy (5A dla 200W) chyba i tak nagrzeją się bardziej od wyprowadzeń rezystorów, niż od samego prądu. Poza tym pełny prąd wystąpi jedynie na odcinku między gniazdami, a pierwszym rezystorem.

Muszę jeszcze dorobić sobie trzeci. Albo po prostu 4R, albo 2x 8R z możliwością łączenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Bardzo ladnie! :) Uzywalem takiego samego narzadu (choc nie tak schludnie zrobionego, vide poczatek tego watku ;)) ale w koncu mnie naszlo by zrobic ten kombajn.

Dzieki za przypomnienie -- musze w koncu zamowic plytki... I napic sie czegos mocniejszego :D przed ukladaniem 0402 SMD i tego MAX11666 na plytce. Na szczescie mikroskop jest wiec moze nie bedzie tak zle. :)

No i z Twoim narzadem -- mozna szergowo 16 omow, rownolegle 4 omy, lub 2x8omow. Z moim tak ladnie nie bylo -- albo 4 albo 16 jesli dobrze pamietam. Teraz juz stanelo na 8 ale chyba dorobie mozliwosc dolaczania dodatkowych zewnetrznych obciazen do jakis fikusnych konstrukcji (np. moje podlogowe pudla maja nietypowa impedancje 10 omow).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Czas na edycje mi uciekl :) A chcialem dodac, ze z Twoimi urzadzeniami -- mozna przeciez szergowo 16 omow, rownolegle 4 omy, lub 2x8omow.

Z moim tak ladnie nie bylo -- albo 4 albo 16 jesli dobrze pamietam. Do tego gizma chyba dorobie mozliwosc dolaczania dodatkowych zewnetrznych obciazen do jakis fikusnych konstrukcji (np. moje podlogowe pudla maja nietypowa impedancje 10 omow, a w planach mam duze kolumny oparte o 2 x 12 cali, kazdy 32 omy, wooferki, 97db/W/m ;)). Na moje szczescie -- nie mam nikogo komu by to przeszkadzalo, a dzieciaki da sie przekupic LOL
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

TooL46_2 pisze: czw, 1 października 2026, 18:28 Czas na edycje mi uciekl :) A chcialem dodac, ze z Twoimi urzadzeniami -- mozna przeciez szergowo 16 omow, rownolegle 4 omy, lub 2x8omow.
Tak, taka jest idea przy pomiarach jednego kanału wzmacniacza - można zrobić 4, 8 lub 16R.
Przy pomiarach dwóch kanałów równocześnie jest już tylko 2x 8R. Jeżeli dorobię jeden większy 4R, to będzie opcja 2x 4R, a duże wzmacniacze tranzystorowe lubią zwiększać moc przy zmianie obciążenia z 8 na 4R.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

No tak -- jesli chcemy mierzyc jednoczesnie dwa kanaly to jak ja to opisywalem -- 'tak se ne da, Panie' :)

Mam nadzieje, ze podzielisz sie jak nowe obciazenia powstana!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com