Sztuczne obciazenie
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
traxman
- 125...249 postów

Re: Sztuczne obciazenie
W prostocie siła, bardzo schludne, a jakby jeszcze dodać drugi kątownik na krótkim boku to będzie stabilna podstawa i radiator można wygodnie skierować żebrami do góry. Nie za cienkie te druciki?
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Dziękujętraxman pisze: czw, 1 października 2026, 14:15 W prostocie siła, bardzo schludne, a jakby jeszcze dodać drugi kątownik na krótkim boku to będzie stabilna podstawa i radiator można wygodnie skierować żebrami do góry. Nie za cienkie te druciki?
Przy większych mocach można je postawić na boku - stoją stabilnie, a pionowe żebra chyba jeszcze lepsze.
Druciki rzeczywiście cienkie, ale za to łatwo się lutują i akurat były pod ręką. Rezystancji raczej nie popsują, a przy pełnej mocy (5A dla 200W) chyba i tak nagrzeją się bardziej od wyprowadzeń rezystorów, niż od samego prądu. Poza tym pełny prąd wystąpi jedynie na odcinku między gniazdami, a pierwszym rezystorem.
Muszę jeszcze dorobić sobie trzeci. Albo po prostu 4R, albo 2x 8R z możliwością łączenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Bardzo ladnie!
Uzywalem takiego samego narzadu (choc nie tak schludnie zrobionego, vide poczatek tego watku
) ale w koncu mnie naszlo by zrobic ten kombajn.
Dzieki za przypomnienie -- musze w koncu zamowic plytki... I napic sie czegos mocniejszego
przed ukladaniem 0402 SMD i tego MAX11666 na plytce. Na szczescie mikroskop jest wiec moze nie bedzie tak zle. 
No i z Twoim narzadem -- mozna szergowo 16 omow, rownolegle 4 omy, lub 2x8omow. Z moim tak ladnie nie bylo -- albo 4 albo 16 jesli dobrze pamietam. Teraz juz stanelo na 8 ale chyba dorobie mozliwosc dolaczania dodatkowych zewnetrznych obciazen do jakis fikusnych konstrukcji (np. moje podlogowe pudla maja nietypowa impedancje 10 omow).
Dzieki za przypomnienie -- musze w koncu zamowic plytki... I napic sie czegos mocniejszego
No i z Twoim narzadem -- mozna szergowo 16 omow, rownolegle 4 omy, lub 2x8omow. Z moim tak ladnie nie bylo -- albo 4 albo 16 jesli dobrze pamietam. Teraz juz stanelo na 8 ale chyba dorobie mozliwosc dolaczania dodatkowych zewnetrznych obciazen do jakis fikusnych konstrukcji (np. moje podlogowe pudla maja nietypowa impedancje 10 omow).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Czas na edycje mi uciekl
A chcialem dodac, ze z Twoimi urzadzeniami -- mozna przeciez szergowo 16 omow, rownolegle 4 omy, lub 2x8omow.
Z moim tak ladnie nie bylo -- albo 4 albo 16 jesli dobrze pamietam. Do tego gizma chyba dorobie mozliwosc dolaczania dodatkowych zewnetrznych obciazen do jakis fikusnych konstrukcji (np. moje podlogowe pudla maja nietypowa impedancje 10 omow, a w planach mam duze kolumny oparte o 2 x 12 cali, kazdy 32 omy, wooferki, 97db/W/m
). Na moje szczescie -- nie mam nikogo komu by to przeszkadzalo, a dzieciaki da sie przekupic LOL
Z moim tak ladnie nie bylo -- albo 4 albo 16 jesli dobrze pamietam. Do tego gizma chyba dorobie mozliwosc dolaczania dodatkowych zewnetrznych obciazen do jakis fikusnych konstrukcji (np. moje podlogowe pudla maja nietypowa impedancje 10 omow, a w planach mam duze kolumny oparte o 2 x 12 cali, kazdy 32 omy, wooferki, 97db/W/m
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Tak, taka jest idea przy pomiarach jednego kanału wzmacniacza - można zrobić 4, 8 lub 16R.TooL46_2 pisze: czw, 1 października 2026, 18:28 Czas na edycje mi ucieklA chcialem dodac, ze z Twoimi urzadzeniami -- mozna przeciez szergowo 16 omow, rownolegle 4 omy, lub 2x8omow.
Przy pomiarach dwóch kanałów równocześnie jest już tylko 2x 8R. Jeżeli dorobię jeden większy 4R, to będzie opcja 2x 4R, a duże wzmacniacze tranzystorowe lubią zwiększać moc przy zmianie obciążenia z 8 na 4R.
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

No tak -- jesli chcemy mierzyc jednoczesnie dwa kanaly to jak ja to opisywalem -- 'tak se ne da, Panie'
Mam nadzieje, ze podzielisz sie jak nowe obciazenia powstana!
Mam nadzieje, ze podzielisz sie jak nowe obciazenia powstana!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com