Krecik pisze: pt, 18 września 2026, 01:56
Bardzo dziękuję za ten wykres (też bym temu misiowi od kresek z d... coś niemiłego uczynił ), co ja się naszukałem tego opisu... . Zakładka zniknęła mi wraz z podstępną samoaktualizacją FF. Mógłbyś podpowiedzieć jakiś ślad do niej? Cała może nie ma 10MB, jak dałoby radę wzbogacić nią ten temat to byłoby extra.
Nie ma pewności, czy opis wykresu dotyczy całkiem łysego OA, czy z czymś wiszącym pomiędzy bazami drugiej i trzeciej pary różnicowej (dwójniki szeregowe RC), ale na logikę to raczej zupełnie ogolonego z jakiejkolwiek kompensacji. Tylko jak oni to zmierzyli, że im się nie wzbudzał?
Na logikę musiała tam być jakaś kompensacja. Po pierwsze nie bardzo da się inaczej, bo do pomiarów trzeba zamknąć pętlę, więc wzmacniacz musiał być stabilny przynajmniej w pewnych konkretnych warunkach. A po drugie, na wykresie wyraźnie widać, że jest tam kompensacja dominującym biegunem. Ch-ka zaczyna równomiernie opadać od około 1 Hz, bez kompensacji by to inaczej wyglądało.
Skoro na G=100 daje radę, to do G=300 nie jest tak bardzo daleko - tak sobie naiwnie imaginuję. Zwłaszcza, że ten wynik jest uzyskany na tranzystorach dość wołowatych (BC177 itp.), chyba że to tylko papier przyjął co mu kazano.
Różnica między GBW 15 MHz a 45 MHz jest jednak dość spora. No a BC177 nie są ze swoim minimalnym fT = 100 MHz takie powolne. O szybkości wzmacniacza decyduje bardziej topologia niż samo fT tranzystorów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.