Czołem.
Zostałem poproszony przez znajomego o dokładniejsze wytłumaczenie co miałem na myśli mówić o szeregowym obwodzie LC i dodatkowym kondensatorze równoległy. Myślę, że najlepiej będzie pokazać te elementy na schematach kilku głowic UKF. Zacznę od popularnej przed laty głowicy GLORIA, której odręcznie zrysowany schemat znalazłem kiedyś w internecie. Poniżej ten schemat.
GLORIA.gif
Na schemacie w oznaczonych obszarach zaznaczyłem kolorem zielonym rezystory antyparazytowe, które producenci głowić stosowali w obwodach, drenów i czasami jeszcze bramek mosfetów i jfetów oraz w obwodach kolektorów tranzystorów bipolarnych. Powodują one niewielki spadek wzmocnienia toru sygnałowego FM, ale mocno poprawiają stabilność poszczególnych stopni. Czasami ich usunięcie niczego złego nie powoduje, ale w innych przypadkach ich usunięcie powoduje powstawanie oscylacji, np. po podwyższeniu się temperatury głowicy lub tylko w wąskim wycinku pasma odbieranych częstotliwości. Niekiedy głowica potrafi wpadać w oscylacje pasożytnicze przy źle dopasowanej antenie, albo w innych, nieprzewidzianych sytuacjach, więc rezystory te warto jednak stosować.
Kolorem czerwonym zaznaczyłem szeregowy obwód rezonansowy, który zwiera wejście mieszacza dla sygnału pośredniej częstotliwości, co poprawia skuteczność przemiany przez wyeliminowanie skutków ujemnego sprzężenia między bazą i kolektorem tranzystora mieszacza.
Głowica UKF radia samochodowego Echo.png
W odbiorniku samochodowym ECHO SSS-101 mamy na wejściu tranzystor typu J-FET w układzie wspólnego źródła, przez co bramka podłączona jest z górnym końcem uzwojenia wtórnego wejściowego obwodu LC.
W odbiorniku samochodowym Rekord feta we wzmacniaczu wejściowym wykorzystano w układzie wspólnej bramki, a ponieważ wejście takiego wzmacniacza ma niższą rezystancję wejściową od poprzedniego, sygnał z obwodu rezonansowego pobrano z odczepu uzwojenia na źródło tranzystora. Tego typu układ ma z reguły niższe wzmocnienie, ale lepszą stabilność względem układu ze wspólnym źródłem.
Głowica UKF radia samochodowego Rekord.png
Myślę, że nasi Użytkownicy bez trudu znajdą podobne obwody również na innych schematach głowic, gdyż elementy te występują w głowicach powszechnie.
Głowica UKF_DANA.png
Również w omawianej w tym wątku głowicy GFE-112 tego typu elementy występują i bez problemu powinno się je dać wskazać.
Schemat głowicy GFE-112_1.png
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .