Witam,Kolego.
Czuję już trochę zmęczenia tym radełkiem.
Proszę się nie zrażać. Stare radyjka wymagają troszkę czasu.
Miało być fajnie i szybko, a to orka na ugorze, a inne sprawy leżą odłogiem.
Radyjko poczeka. Najpierw sprawy rodzinne.
Oprócz spraw mechanicznych: osłony, obudowy jest jeszcze kwestia bezpiecznika.
Mam w tej chwili w sprężynkach włożony zabytkowy kawałek płaskiego drewienka (może nawet jest to dąb

)
owiniętego cienkim drucikiem miedzianym,
Ten drut chyba nie ma milimetra średnicy:-)
to takie urocze, że aż mam ochotę zostawić ku uciesze następnych oglądających.
Gdzieś widziałem fotkę takiego bezpiecznika, chyba miał 2 nity spinające okładkę z preszpanu,
dla bezpieczeństwa chyba lepiej nie odtwarzać oryginału.
To były takie bezpieczniki tzw. lamelkowe. Też je pamiętam, z wczesnego dzieciństwa.
Widzę też ciągłą wędrówkę napięcia anodowego w zakresie kilku volt góra dół (mniej niż 10), raczej przypadkową.
Nie wiem, czy to efekt złego gatunku drewienka bezpiecznika

dąb ma kwaśne drewno:-)
czy styk włącznika w potencjometrze coś dodaje od siebie,
zewrzeć na próbę
czy może układy lampowe tak "żyją" i nie mam co się przejmować.
Bardzo drobnym papierem ściernym i/ lub b. drobną szczoteczką drucianą oczyścić kołki lamp i styki w podstawkach.
W podstawkach - najlepiej takim mikro-wyciorkiem:-) dentystycznym
Czy w sprężynki wejdzie typowy obecny rurkowy szklany bezpiecznik radiowy?
Zrobić z drewienka przejściówkę dla niego
Pomijając na chwilę uroki drewnianego bezpiecznika, proponuję sprawdzić, jak funkcjonuje bezpiecznik typowy i stabilny.
Na schemacie powinni podać, ile miliamperów powinien on mieć. Rząd wielkości 0,4A do 0,6A tak typowo był dawany.
W stanie jałowym miałem na prostowniku 500V DC (jeszcze zanim podpiąłem autotransformator),
Ile kolega ma deklarowane na wejścu transformatora najwięcej? 220V, czy 230V?
a pod obciążeniem jest 280V DC z minimalnymi tętnieniami,
Gdzie? Zaraz na katodzie (włóknie) lampy AZ21? To nie jest bardzo źle.Przy ilu woltach za autotrafem? 220V?
Czy 230V?
czyli spadek jest chyba na miedzi uzwojeń i pewnie też w żelazie, bo przekrój rdzenia jest koło 6,5 cm2, czyli na styk do obecnego obciążenia.
Oni te spadki brali pod uwagę.Producenci.
Też mi to trochę nie pasi, bo po długim czasie transformator się mocno grzeje bez obudowy, a co będzie, jak wsadzę w skrzynkę?

Cieplej.
Nie powinien się mocno grzać, szczególnie - po wyjęciu ze skrzynki. Coś jest nie tak. Ja się jednak upieram przy czymś takim:
zdobyć kondensatory foliowe na 450V od fazy silników elektrycznych od AGD,nawet kilka równolegle, aby było 16uF i zastąpić nim(i)
na próbę pierwszy elektrolit zaraz za lampą AZ21.Wtedy bym miał pewność, co mi ściąga do masy nadmiar prądu za lampą AZ.Lub co nie ściąga.
Jakby po podmianie na próbę obu elektrolitów dalej ściągało prąd i trafo by było ciepłe,no to byłoby ono bardziej podejrzane.
W każdym razie na razie nie można też wykluczyć zwarcia międzyzwojowego wewnątrz trafa sieciowego.
I jeszcze jedna niepewność - heterodyna: na długich mam na EC(H)21 napięcie St -9V, średnich -5/6V a krótkich od -0,3 do -2,3V, zależnie od położenia rotora kondensatora strojącego.
Czy styki rotora nie trzeba przemyć - to jedno.Nie smarować ich smarem izolującym!!! Może ktoś tak genialnie wcześniej zrobił?
Żeby nie trzeszczało? Może to mechanik samochodowy naprawiał kiedyś:-)?
Zakładam, że może tak jest ok, przy wyższych częstotliwościach heterodyny spada jej amplituda i minus siatki też przy okazji.
Tu jest taki myk do zrobienia: tam są dwa razy ECH21: zamienić je miejscami i co się będzie działo? Z tymi prądami siatki?
Na krótkich słaba trioda lampy ECH21 daje za mały prąd siatki heterodyny. Albo będzie lepiej, jak na początku,albo bez zmian, albo będzie gorzej.
Będzie miał Kolega obraz stanu emisji triod lamp ECH21. Najlepiej by było posiadać w zapasie jeszcze jakieś lampy ECH21 do sprawdzenia.
Teoretycznie można by się pobawić z lampą ECH81 w podstawce z kabelkami i powtykać te kabelki w odpowiednie nóżki ECH21, ale na sztywno.
Przypominam: katoda ECH21, to METALOWY KLUCZ! To,jak się nie ma ECH21, a się ma ECH81. Są różnice, ale nowa lampa '81 powinna być jednak lepsza od starej'21.Zrobienie cokołu przejściowego na loktal "21" jest bardzo upierdliwe.Najlepiej to zrobić na drukarce 3D. Albo mieć znajomego tokarza i najlepiej jeszcze - zegarmistrza.
To na ten raz,Kolego.
Same niewiadome.
Życzę spokoju ducha i cierpliwości. Uda się.
Jacek
Bayo