Trafo głośnikowe ORION RSZ 48

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

tygrys.pietrek
15...19 postów
15...19 postów

Re: Trafo głośnikowe ORION RSZ 48

Post autor: tygrys.pietrek »

Pisałem o bilansie energetycznym bo coś mi nie grało:
Żarzenia lamp : 27W, zasilanie anodowe 280V 63mA; razem 44,64W.
Strona pierwotna 220V prąd ... no właśnie prąd to był błąd :wink: ; zmierzyłem wcześniej 0,27A przed autotransformatorem a ten jak się okazało lubi swoje zjeść, prąd samego radyjka to 0,21A - mamy więc 46,2W, zatem są jakieś straty transformatora ale ogólnie sprawność niezła, obliczony jest na styk do rdzenia. Co do ewentualnego posobnika to wychodzi teraz ~100om. Może ma ktoś swoje pomiary prądu w tym radełku to bez obaw podzielcie się z kolegą.
Na tym chyba skończę. Wrzucę jeszcze pro publico bono (w przyszłości) schemat z nowszymi wartościami pomiarowymi i poprawionym schematem, szczególnie część przełącznych obwodów wejściowych i heterodyny bo wg mnie jest nieoczywista oraz widok chassis z rozmieszczeniem elementów oznakowanych wg mojego schematu.
Mam 2 pytania jeśli ktoś ma wiedzę o:
- osłona czy może ekran zespołu przełączanych obwodów wejściowych. Czy to jest (powinien być) na pewno ekran? A jeśli tak, to gdzie był podłączany/umasiony? Ja nie widzę takiego miejsca. Z tej osłony został mi tylko dekielek z dziurą na ośkę gałki przełącznika. Materiał ten nie ma za grosz właściwości magnetycznych ani elektrycznych a wygląda w miarę oryginalnie. Może to tylko osłona przeciwkurzowa była?
- skali odbiornika, widziałem na forum, że była dostępna wersja rekonstruowana elektronicznie przez kogoś; może ten lub inny ktoś się podzieli, odsprzeda albo jakoś. Moja skala praktycznie nie ma w ogóle czerwonych znaków (słabiutki ślad po symbolu firmowym tylko) dodatkowo zostawiłem nieopatrznie a nieodwracalnie swój ślad na niej przy "odnawianiu". Może zostawię tą starą jeśli nie będzie zbytnio szpecić ale fajnie mieć jakiś wybór.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam.
O ile dobrze pasmiętam, to to była tylko niemagnetyczna osłona przeciwkurzowa,
a może i myszom nie smakowała:-)? Bo one uwielbiają gryźć drut miedziany.
Z drugiej strony ciekawe by było, jak by się zachowała osłona z aluminium
lub miedzi zamiast tej z preszpanu(?) jaka była w oryginale?
Dziś jest mnóstwo śmieci z ładowarek kluczowanych na falach długich i średnich
słychać.
Ekran zawsze sie łączy z masą,z chassis.
Pozdrawiam.
Jacek "b/t"
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: OTLamp »

tygrys.pietrek pisze: ndz, 7 czerwca 2026, 23:08 Pisałem o bilansie energetycznym bo coś mi nie grało:
Żarzenia lamp : 27W....
Coś 2 razy za dużo...
tygrys.pietrek
15...19 postów
15...19 postów

Coś 2 razy za dużo...
No fakt, coś źle nabazgroliłem ? jeszcze sprawdzę notatki jak ja to liczyłem. 2 razy to może nie ale o 7W za dużo to tak: 6,3x0,8x3 (2xECH+EBL) + 4x1 (AZ)+ 6,3x0,25 (żarówka skali to też lampka :wink: ) razem circa 20W. Zatem sprawność transformatora trochę gorsza - koło 80%, to nieco wyjaśnia czemu taki gorący się robi po czasie.
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

ECH21 ma prąd żarzenia 0,33 A.
tygrys.pietrek
15...19 postów
15...19 postów

ECH21 ma prąd żarzenia 0,33 A.
I tu mnie masz , faktycznie liczyłem pobieżnie wszystkie E-lampy na 0,8A. To robi teraz około 14W na żarzenie i 18W na anodowe; sprawność trafo zatem ok 70%.
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Sprawność transformatora jest raczej nieco większa. Problem polega na tym, że od strony pierwotnej mierzysz moc pozorną, a nie moc czynną. Prostowniki z filtrem pojemnościowym mają współczynnik mocy nawet rzędu 0,6 - pobierają moc bierną, która wynika z prądu tętnień płynącego przez kondensatory filtru (głównie przez pierwszy, za prostownikiem).
tygrys.pietrek
15...19 postów
15...19 postów

pobierają moc bierną, która wynika z prądu tętnień płynącego przez kondensatory filtru (głównie przez pierwszy, za prostownikiem).
Teraz dużo tętnień nie mam, jeśli dobrze pamiętam to poniżej 1V na pierwszym elektrolicie, więc ten prąd raczej duży nie jest. Przy przeciążeniu wcześniej, tętnienia miały ze 6V to wtedy ciągnął wyraźnie.
tygrys.pietrek
15...19 postów
15...19 postów

ballasttube pisze: pn, 8 czerwca 2026, 01:18 jaka była w oryginale?
Dziś jest mnóstwo śmieci z ładowarek kluczowanych na falach długich i średnich
słychać.
Wydaje mi się że dekielek mam oryginalny, trzyma się bo jest na osi a walec się rozkleił (pisałem że chyba kapało z dachu na strychu) i poleciał gdzieś. Kartonik wygląda na lakierowany lub pomazany klejem, zakładałem że może była do niego jakaś alufolia przyklejona. Nie ma po niej śladu ani drucika do masy. Wydaje mi się że obwody AM w standardzie raczej nie mają ekranowania poza p.cz. Co innego UKF.
Zakłócenia faktycznie spore, mam jeszcze w pobliżu linie energetyczne i mojego pastuszka na dziki : 10kV w impulsie co sekundę na 12m drutu. AM w mieście raczej czysty nie będzie.