jaki generator(y) kupic

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

BenK
25...49 postów
25...49 postów

jaki generator(y) kupic

Post autor: BenK »

Witam
Precyzujac pytanie z tematu. Chyba nadszedl czas zeby zaczac grzebac w tych zwlokach radiowych pozbieranych po smietnikach (sa to glownie amerykanskie tunery FM lub ich brytyjskie wersje ).
Stwierdzilem ze wszytkie (wszystkie dwa) moje generatory sygnalowe koncza sie na 1 MHz a dokladnie to jeden jest typowy audio do 100kHz a drugi to Phillips sweep generator do 1Mhz.
Wiec jakby czegos (poza wiedza) brakuje i tu wracamy do tematu postu. Budzet niestety jakos mnie ogranicza i zakup jakiegos fancy Marconi 2955 za 1/2 miesiecznej wyplaty odpada (przynajmniej do momentu jak zona prace znajdzie).
I tutaj pytania do doswiadczonych.
Moze jakis chiczyk na MAX038 (do20MHz) na poczatek +jakis Attenuator?
albo cos vintage jakis Marconi typowo do radiowki (tu jest problem do to sa duze sprzety i z reguly nie ma wysylki)
no nie wiem dlatego sie podpytuje.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: jaki generator(y) kupic

Post autor: Marek7HBV »

Zamierza Kolega restaurować stare odbiorniki radiowe, a to wymaga posiadania generatora sygnałów radiowych modulowanych w AM i FM z trybem pracy - wobulator pasm częstotliwości radiowych oraz pcz.. Tu nie wystarczy prosty mikroprocesorowy generatorek - potrzebny serwisowy wyspecjalizowany {może być stary z demobilu za niewielkie pieniądze i nawet niezbyt dokładny}. :D
traxman
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: traxman »

Wszystko zależy od budżetu.
Poszukaj używanych Hamegów HM-81xx, czasem przy odrobinie cierpliwości można ja kupić za niecałe 300-500€ w zależności od stanu, to kawał dobrego sprzętu. Są też Panasoniki VP-81xx, ale już bardziej specjalistyczne i dużo droższe (są tanie w Chinach, ale koszt transportu jest spory, czasem porównywalny z ceną generatora). Z nowych Siglent SDG30xx, ale z niego akurat nie jestem zadowolony. Jest jeszcze analogowy "TSG-17 generator sygnałowy RF, ale tylko modulacja AM, można go kupić w kraju nowy za kilkaset PLN.
Warto też popróbować radia definiowanego programowo SDR, które często mają wyjście generatora z możliwością modulacji lub spróbować analizatorów typu TinySA, które przy okazji mają przydatny analizator widma.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

traxman pisze: sob, 11 kwietnia 2026, 19:17 Wszystko zależy od budżetu.
Poszukaj używanych Hamegów HM-81xx, czasem przy odrobinie cierpliwości można ja kupić za niecałe 300-500€ w zależności od stanu, to kawał dobrego sprzętu. Są też Panasoniki VP-81xx, ale już bardziej specjalistyczne i dużo droższe (są tanie w Chinach, ale koszt transportu jest spory, czasem porównywalny z ceną generatora). Z nowych Siglent SDG30xx, ale z niego akurat nie jestem zadowolony. Jest jeszcze analogowy "TSG-17 generator sygnałowy RF, ale tylko modulacja AM, można go kupić w kraju nowy za kilkaset PLN.
Warto też popróbować radia definiowanego programowo SDR, które często mają wyjście generatora z możliwością modulacji lub spróbować analizatorów typu TinySA, które przy okazji mają przydatny analizator widma.
Witam!
TinySA polecam :D
Sam w pół godziny Tarabana 3 przestroiłem z OIRT na CCIR, osiągnąłem pełne pasmo.
Tak samo ELTRA TOLA 2, typowy klon starych SONY ICF z lat 80-tych.....nie szło nic odebrać powyżej 104MHz, TinySA pokazało co się stało, a rozjechała się heterodyna, raczej ze starości, bo to ma ponad 30 lat, podstroiłem(pół obrotu trymerem na agregacie) i jest pełne pasmo do 108MHz.
Starych wraków nie kupuj :!: :!:
Taki Marconi drogi i jak padnie.....no niestety śmietnik bo elementy nieosiągalne obecnie.
BenK
25...49 postów
25...49 postów

Czyli jest w sumie tak jak myslalem ...
Trzeba bedzie polowac na jakis stary sprzet Marconiego lokalnie bardziej.
Szrot Majster a jaka wersje tego TinySA posiadasz?
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

BenK pisze: sob, 11 kwietnia 2026, 22:25 Czyli jest w sumie tak jak myslalem ...
Szrot Majster a jaka wersje tego TinySA posiadasz?
Witam!
Ten najnowszy model, co w zakresach fal decymetrowych może pracować.....ponad 700zł, trochę głupio ale u mnie nie ma gdzie pożyczyć kasy, nie ma takiego czegoś, że ktoś mi to i owo na E-bay kupi....płyty CD Ci nie pożyczy, jak przysłowiowy Kali, tylko kop w 4 litery, za fraki i za bramę :evil:
Dlatego wielu rzeczy nie tykam, bo bez sensu, jak nie ma części to po kiego grzyba zaczynać robotę.
Opis produktu
AURSINC 2025 Ulepszony analizator widma Tinysa Ultra+ ZS406, 100 kHz-5,4 GHz HW V0.4.6 4,0-calowy przenośny analizator częstotliwości

AURSINC Tinysa ULTRA+ ZS406, wyprodukowany przez Hugen , z zainstalowanym systemem sprzętowym V0.4.6 . Tinysa ULTRA charakteryzuje się wysoką częstotliwością pracy od 100 kHz do 900 MHz. W trybie ultra osiąga 5,4 GHz . Więcej informacji można znaleźć pod poniższym linkiem: tinysa.org/ultra/

Analizator widma i generator sygnału w jednym, generator sygnału 2 w 1, wejście MF/HF/VHF/UHF od 100 kHz do 900 MHz

Jako analizator widma — tryb UlTRA — do 5,4 GHz; wysoka wydajność — zakres częstotliwości od 100 kHz do 900 MHz

Jest to analizator widma o dużej przepustowości w czasie rzeczywistym, oparty na SDR, służący do pomiaru i analizy charakterystyk widmowych i parametrów sygnałów

Jako generator sygnału — wyjście fali sinusoidalnej — od 100 kHz do 900 MHz; wyjście fali prostokątnej — od 900 MHz do 4,4 GHz; wyjście sygnału mieszanego — od 4,4 GHz do 5,4 GHz

Zapewnia zakres częstotliwości od 100 kHz do 900 MHz, obejmujący wejścia MF/HF/VHF i UHF. Wbudowany generator sygnału kalibracyjnego służy do automatycznego autotestu i kalibracji przy niskim poziomie sygnału wejściowego.

Łatwy do odczytania dzięki 4-calowemu dużemu wyświetlaczowi dotykowemu

Przełączane filtry pasmowe o rozdzielczości od 200 Hz do 850 kHz
Kolorowy wyświetlacz pokazujący maksymalnie 450 punktów, zapewniający bezprzerwowe pokrycie całego zakresu częstotliwości
Wbudowany akumulator o pojemności 5000 mAh

Wbudowany akumulator o pojemności 5000 mAh z kablem ładującym typu C i wskaźnikiem ładowania LED
Pełne naładowanie w ciągu 3 godzin, praca przez ponad 8 godzin
Wbudowany slot na kartę SD i kartę micro SD o pojemności 32 GB

Przenośny, ręczny analizator częstotliwości, wygodny do udostępniania i przechowywania danych
Do zapisywania ustawień, śladów i zrzutów ekranu dostępny jest szeroki zakres funkcji śledzenia i analiz
Różnice w specyfikacji pomiędzy TinySA ULTRA i Tinysa ULTRA+ ZS406
Jak ktoś mieszka poza Polską, jeszcze coś zdziała, u mnie do tego pasjonatów się traktuje jak śmieci
"Ciemnogród" Cejrowskiego idealnie oddaje bagno w którym całe życie przeżyłem.
Odbiorniki FM z USA to w PL krocie kosztują. jeden amplituner SONY STR-AV1020 z USA wyrwałem za 200zł i trochę dreszczyk emocji, bo sprzęt kilkanaście lat stał w Gdańsku, na szczęście w 100% sprawny.
U mnie trochę szrotu ze Skandynawii, nie grzebane ale zapuszczone, nie serwisowane całe dekady, w środku pokłady kurzu i martwe pająki z lat 50/60-tych.
Kilkadziesiąt rzeczy stoi od 2-3 lat......w Polsce nie kupi każdego półprzewodnika jaki potrzeba, z lampami o tyle fajnie, że są lampy rosyjskie czy śmieciowe telewizyjne.
traxman
15...19 postów
15...19 postów

Do tego analizatora warto dokupić jakiś mały przedwzmacniacz np.: Zeenko i sondy pola bliskiego, wtedy bezinwazyjnie można sprawdzać działanie generatorów z obwodami indukcyjnymi.
prekser
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: prekser »

Cześć, na radio giełdzie KF są aktualnie dwa generatory, które mogą spełnić Twoje wymagania. Obydwa leciwe, ale bez mikroprocesorów, pamięci i innych trudnodostępnych podzespołów. Linki do nich to: http://gielda.qrz.pl/wyswietl.asp?id=380094 i http://gielda.qrz.pl/wyswietl.asp?id=380096
Posiadam od kilku lat ten węgierski i bardzo jestem z niego zadowolony. Owszem, ma swoje słabe punkty, ale jest stosunkowo łatwy do naprawy, a w sieci jest dostępna pełna dokumentacja. Zopana nie znam, nigdy z ni nie pracowałem.
BenK
25...49 postów
25...49 postów

prekser pisze: ndz, 12 kwietnia 2026, 17:14 Cześć, na radio giełdzie KF są aktualnie dwa generatory, /../.
dziekuje za informacje ale moja lokalizacja utrudnia wszelaki prywatny import :(
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

BenK pisze: sob, 11 kwietnia 2026, 22:25 Czyli jest w sumie tak jak myslalem ...
W zasadzie wystarczą dwa generatory chińskiej produkcji {nawet kity}. Jeden z modulacją amplitudy z zakresem 0,1 - 10 MHz i drugi z modulacją częstotliwości z zakresem 1 - 250 MHz. Po praktycznym przeszkoleniu można będzie z ich pomocą zrobić praktycznie wszystko, a stosując miernik częstotliwości,praktycznie wszystko z odbiornikami retro. Koszt takiego zestawu to praktycznie grosze {funty}. Przyrząd serwisowy zdolny wykonać wszystkie wymagane profesjonalnie testy jest drogi i w zasadzie amatorowi staroci zbyteczny. Drogi, profesjonalny sprzęt, przydaje się jedynie do regulacji wysokiej klasy odbiorników z lat 60-tych i 70-tych, od których właściciele wymagają poprawnego odbioru i są gotowi za to zapłacić. :D
traxman
15...19 postów
15...19 postów

Marek7HBV pisze: ndz, 12 kwietnia 2026, 23:50 wystarczą dwa generatory chińskiej produkcji {nawet kity}
Myślisz o czymś na SI4713 (modulator/nadajnik FM) podłaczonym do arduino? Taniej chyba się nie da.
2.jpg
Może być gotowy nadajnik FM (nawet to działa, mam taki):
FM1.jpg
W sumie nacisk jest głównie na FM
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Do serwisu sam nadajnik jest zbyt ubogi. Dla zakresu AM { LW/MW/SW} i pośrednich dla odbiorników retro od 100 - 465 kHz mógłby być np. taki jako zestaw potrzebnych funkcji https://pl.aliexpress.com/item/10050105 ... PTEALw_wcB Natomiast FM wymaga pasma w.cz. 88 - 108 MHz {dobrze by było szerzej} i oczywiście pośredniej 10,7 {też szerzej}. Są dostępne zabawki dla amatorów np. https://pl.aliexpress.com/item/10050104 ... in_prod%3A , ale mają ograniczenia i nadają się do regulacji współczesnych {analogowych} odbiorników. Odbiorniki radiowe retro {od lat 30-tych do 60-tych} mają czasem niestandardowe częstotliwości i współczesne zabawki czasem nie dadzą rady. Oczywiście modeli współczesnych generatorów jest duży wybór i można dopasować do wymagań każdego. Ogólnie narzędzia pomagają, ale z ich obsługą trzeba zapoznać się teoretycznie i praktycznie {zasady działania i typy pomiarów}. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Ja mam kilka takich
https://www.gotronik.pl/transmiter-mini ... -8365.html
rbs023-fm-transmitter-pll-5.jpg
Układ o tyle fajny, że ma wbudowany DAC USB a to co wychodzi o niebo przewyższa jakością sieczkę komercyjnych stacji FM.
Zasięg można uciąć do 10 metrów bez anteny a jak dolutujesz "mysi ogonek" 5-7cm to 20-40m zasięgu co przy moim oddaleniu od sąsiadów daje mi spokój z takim czymś jak donos i wizyta UKE, zresztą chyba w promieniu 100 metrów nikt nie ma radia innego niż w aucie czy typu "boom box" z marketu za 100zł, jeden sąsiad bliżej ale on radia nie słucha i go nigdy nie ma, robi chyba w Skandynawii i jest ze 12 lat młodszy ode mnie, pilnuję mu podwórka przed złodziejami czy wandalami, w pandemii mało co by jeden dostał "trening" ode mnie i od niego, mógłbym takiego ćpuna przypadkiem zatłuc(niszczył mi życie w podstawówce).
A co do nadajnika....."klatka Faradaya" i wyprowadzenie sygnału na złącze BNC, SMA, F czy zwykłe antenowe jak w TV likwiduje problem "siania" po stacjach FM, można wrzucić do obudowy starej zwrotnicy antenowej czy wzmacniacza CATV, one są świetnie ekranowane.
Nadajnika Kolegi traxman bym nie używał w większych skupiskach ludzi, szczególnie jak już miałem przypadki interesowania się policji naszą rodziną, co było zemstą sąsiadów(nie chodziło o nadajnik a psy myśliwskie, które obce psy rozrywały na strzępy, teraz też mam charta, wtedy wyżły były).
I ja rzeczonego nadajniczka używam jako dosyłu do radyjek FM, ważne by kupić separator galwaniczny USB
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Mam tego HP / Agilent i fajnie dziala. Tylko nie wiem, czy 15MHz to wystarczy bo ja w radyja to sie nie bawie :) Ale AM i FM ma.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
traxman
15...19 postów
15...19 postów

Szrot majster pisze: pn, 13 kwietnia 2026, 21:52 Nadajnika Kolegi traxman bym nie używał w większych skupiskach ludzi
Dla mnie oczywiste jest, że przy strojeniu nie wykorzystuje się anteny, a bezpośrednie połączenie z wejściem kablem koncentrycznym, przez dobrany tłumik.
PS.Nadajnik ma opcję regulacji mocy, z tego co pamiętam jedynym problemem jest źle zrobione wejście stereo, ale po drobnych przeróbkach można to naprawić.