Witam
Precyzujac pytanie z tematu. Chyba nadszedl czas zeby zaczac grzebac w tych zwlokach radiowych pozbieranych po smietnikach (sa to glownie amerykanskie tunery FM lub ich brytyjskie wersje ).
Stwierdzilem ze wszytkie (wszystkie dwa) moje generatory sygnalowe koncza sie na 1 MHz a dokladnie to jeden jest typowy audio do 100kHz a drugi to Phillips sweep generator do 1Mhz.
Wiec jakby czegos (poza wiedza) brakuje i tu wracamy do tematu postu. Budzet niestety jakos mnie ogranicza i zakup jakiegos fancy Marconi 2955 za 1/2 miesiecznej wyplaty odpada (przynajmniej do momentu jak zona prace znajdzie).
I tutaj pytania do doswiadczonych.
Moze jakis chiczyk na MAX038 (do20MHz) na poczatek +jakis Attenuator?
albo cos vintage jakis Marconi typowo do radiowki (tu jest problem do to sa duze sprzety i z reguly nie ma wysylki)
no nie wiem dlatego sie podpytuje.
jaki generator(y) kupic
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
BenK
- 25...49 postów

-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: jaki generator(y) kupic
Zamierza Kolega restaurować stare odbiorniki radiowe, a to wymaga posiadania generatora sygnałów radiowych modulowanych w AM i FM z trybem pracy - wobulator pasm częstotliwości radiowych oraz pcz.. Tu nie wystarczy prosty mikroprocesorowy generatorek - potrzebny serwisowy wyspecjalizowany {może być stary z demobilu za niewielkie pieniądze i nawet niezbyt dokładny}. 
-
traxman
- 10...14 postów

Wszystko zależy od budżetu.
Poszukaj używanych Hamegów HM-81xx, czasem przy odrobinie cierpliwości można ja kupić za niecałe 300-500€ w zależności od stanu, to kawał dobrego sprzętu. Są też Panasoniki VP-81xx, ale już bardziej specjalistyczne i dużo droższe (są tanie w Chinach, ale koszt transportu jest spory, czasem porównywalny z ceną generatora). Z nowych Siglent SDG30xx, ale z niego akurat nie jestem zadowolony. Jest jeszcze analogowy "TSG-17 generator sygnałowy RF, ale tylko modulacja AM, można go kupić w kraju nowy za kilkaset PLN.
Warto też popróbować radia definiowanego programowo SDR, które często mają wyjście generatora z możliwością modulacji lub spróbować analizatorów typu TinySA, które przy okazji mają przydatny analizator widma.
Poszukaj używanych Hamegów HM-81xx, czasem przy odrobinie cierpliwości można ja kupić za niecałe 300-500€ w zależności od stanu, to kawał dobrego sprzętu. Są też Panasoniki VP-81xx, ale już bardziej specjalistyczne i dużo droższe (są tanie w Chinach, ale koszt transportu jest spory, czasem porównywalny z ceną generatora). Z nowych Siglent SDG30xx, ale z niego akurat nie jestem zadowolony. Jest jeszcze analogowy "TSG-17 generator sygnałowy RF, ale tylko modulacja AM, można go kupić w kraju nowy za kilkaset PLN.
Warto też popróbować radia definiowanego programowo SDR, które często mają wyjście generatora z możliwością modulacji lub spróbować analizatorów typu TinySA, które przy okazji mają przydatny analizator widma.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!traxman pisze: sob, 11 kwietnia 2026, 19:17 Wszystko zależy od budżetu.
TinySA polecam
Sam w pół godziny Tarabana 3 przestroiłem z OIRT na CCIR, osiągnąłem pełne pasmo.
Tak samo ELTRA TOLA 2, typowy klon starych SONY ICF z lat 80-tych.....nie szło nic odebrać powyżej 104MHz, TinySA pokazało co się stało, a rozjechała się heterodyna, raczej ze starości, bo to ma ponad 30 lat, podstroiłem(pół obrotu trymerem na agregacie) i jest pełne pasmo do 108MHz.
Starych wraków nie kupuj
Taki Marconi drogi i jak padnie.....no niestety śmietnik bo elementy nieosiągalne obecnie.
-
BenK
- 25...49 postów

Czyli jest w sumie tak jak myslalem ...
Trzeba bedzie polowac na jakis stary sprzet Marconiego lokalnie bardziej.
Szrot Majster a jaka wersje tego TinySA posiadasz?
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!BenK pisze: sob, 11 kwietnia 2026, 22:25 Czyli jest w sumie tak jak myslalem ...
Ten najnowszy model, co w zakresach fal decymetrowych może pracować.....ponad 700zł, trochę głupio ale u mnie nie ma gdzie pożyczyć kasy, nie ma takiego czegoś, że ktoś mi to i owo na E-bay kupi....płyty CD Ci nie pożyczy, jak przysłowiowy Kali, tylko kop w 4 litery, za fraki i za bramę
Dlatego wielu rzeczy nie tykam, bo bez sensu, jak nie ma części to po kiego grzyba zaczynać robotę.
Opis produktu
AURSINC 2025 Ulepszony analizator widma Tinysa Ultra+ ZS406, 100 kHz-5,4 GHz HW V0.4.6 4,0-calowy przenośny analizator częstotliwości
AURSINC Tinysa ULTRA+ ZS406, wyprodukowany przez Hugen , z zainstalowanym systemem sprzętowym V0.4.6 . Tinysa ULTRA charakteryzuje się wysoką częstotliwością pracy od 100 kHz do 900 MHz. W trybie ultra osiąga 5,4 GHz . Więcej informacji można znaleźć pod poniższym linkiem: tinysa.org/ultra/
Analizator widma i generator sygnału w jednym, generator sygnału 2 w 1, wejście MF/HF/VHF/UHF od 100 kHz do 900 MHz
Jako analizator widma — tryb UlTRA — do 5,4 GHz; wysoka wydajność — zakres częstotliwości od 100 kHz do 900 MHz
Jest to analizator widma o dużej przepustowości w czasie rzeczywistym, oparty na SDR, służący do pomiaru i analizy charakterystyk widmowych i parametrów sygnałów
Jako generator sygnału — wyjście fali sinusoidalnej — od 100 kHz do 900 MHz; wyjście fali prostokątnej — od 900 MHz do 4,4 GHz; wyjście sygnału mieszanego — od 4,4 GHz do 5,4 GHz
Zapewnia zakres częstotliwości od 100 kHz do 900 MHz, obejmujący wejścia MF/HF/VHF i UHF. Wbudowany generator sygnału kalibracyjnego służy do automatycznego autotestu i kalibracji przy niskim poziomie sygnału wejściowego.
Łatwy do odczytania dzięki 4-calowemu dużemu wyświetlaczowi dotykowemu
Przełączane filtry pasmowe o rozdzielczości od 200 Hz do 850 kHz
Kolorowy wyświetlacz pokazujący maksymalnie 450 punktów, zapewniający bezprzerwowe pokrycie całego zakresu częstotliwości
Wbudowany akumulator o pojemności 5000 mAh
Wbudowany akumulator o pojemności 5000 mAh z kablem ładującym typu C i wskaźnikiem ładowania LED
Pełne naładowanie w ciągu 3 godzin, praca przez ponad 8 godzin
Wbudowany slot na kartę SD i kartę micro SD o pojemności 32 GB
Przenośny, ręczny analizator częstotliwości, wygodny do udostępniania i przechowywania danych
Do zapisywania ustawień, śladów i zrzutów ekranu dostępny jest szeroki zakres funkcji śledzenia i analiz
Różnice w specyfikacji pomiędzy TinySA ULTRA i Tinysa ULTRA+ ZS406
Jak ktoś mieszka poza Polską, jeszcze coś zdziała, u mnie do tego pasjonatów się traktuje jak śmieci
"Ciemnogród" Cejrowskiego idealnie oddaje bagno w którym całe życie przeżyłem.
Odbiorniki FM z USA to w PL krocie kosztują. jeden amplituner SONY STR-AV1020 z USA wyrwałem za 200zł i trochę dreszczyk emocji, bo sprzęt kilkanaście lat stał w Gdańsku, na szczęście w 100% sprawny.
U mnie trochę szrotu ze Skandynawii, nie grzebane ale zapuszczone, nie serwisowane całe dekady, w środku pokłady kurzu i martwe pająki z lat 50/60-tych.
Kilkadziesiąt rzeczy stoi od 2-3 lat......w Polsce nie kupi każdego półprzewodnika jaki potrzeba, z lampami o tyle fajnie, że są lampy rosyjskie czy śmieciowe telewizyjne.