jaki generator(y) kupic

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

BenK
25...49 postów
25...49 postów

jaki generator(y) kupic

Post autor: BenK »

Witam
Precyzujac pytanie z tematu. Chyba nadszedl czas zeby zaczac grzebac w tych zwlokach radiowych pozbieranych po smietnikach (sa to glownie amerykanskie tunery FM lub ich brytyjskie wersje ).
Stwierdzilem ze wszytkie (wszystkie dwa) moje generatory sygnalowe koncza sie na 1 MHz a dokladnie to jeden jest typowy audio do 100kHz a drugi to Phillips sweep generator do 1Mhz.
Wiec jakby czegos (poza wiedza) brakuje i tu wracamy do tematu postu. Budzet niestety jakos mnie ogranicza i zakup jakiegos fancy Marconi 2955 za 1/2 miesiecznej wyplaty odpada (przynajmniej do momentu jak zona prace znajdzie).
I tutaj pytania do doswiadczonych.
Moze jakis chiczyk na MAX038 (do20MHz) na poczatek +jakis Attenuator?
albo cos vintage jakis Marconi typowo do radiowki (tu jest problem do to sa duze sprzety i z reguly nie ma wysylki)
no nie wiem dlatego sie podpytuje.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: jaki generator(y) kupic

Post autor: Marek7HBV »

Zamierza Kolega restaurować stare odbiorniki radiowe, a to wymaga posiadania generatora sygnałów radiowych modulowanych w AM i FM z trybem pracy - wobulator pasm częstotliwości radiowych oraz pcz.. Tu nie wystarczy prosty mikroprocesorowy generatorek - potrzebny serwisowy wyspecjalizowany {może być stary z demobilu za niewielkie pieniądze i nawet niezbyt dokładny}. :D
traxman
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: traxman »

Wszystko zależy od budżetu.
Poszukaj używanych Hamegów HM-81xx, czasem przy odrobinie cierpliwości można ja kupić za niecałe 300-500€ w zależności od stanu, to kawał dobrego sprzętu. Są też Panasoniki VP-81xx, ale już bardziej specjalistyczne i dużo droższe (są tanie w Chinach, ale koszt transportu jest spory, czasem porównywalny z ceną generatora). Z nowych Siglent SDG30xx, ale z niego akurat nie jestem zadowolony. Jest jeszcze analogowy "TSG-17 generator sygnałowy RF, ale tylko modulacja AM, można go kupić w kraju nowy za kilkaset PLN.
Warto też popróbować radia definiowanego programowo SDR, które często mają wyjście generatora z możliwością modulacji lub spróbować analizatorów typu TinySA, które przy okazji mają przydatny analizator widma.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

traxman pisze: sob, 11 kwietnia 2026, 19:17 Wszystko zależy od budżetu.
Poszukaj używanych Hamegów HM-81xx, czasem przy odrobinie cierpliwości można ja kupić za niecałe 300-500€ w zależności od stanu, to kawał dobrego sprzętu. Są też Panasoniki VP-81xx, ale już bardziej specjalistyczne i dużo droższe (są tanie w Chinach, ale koszt transportu jest spory, czasem porównywalny z ceną generatora). Z nowych Siglent SDG30xx, ale z niego akurat nie jestem zadowolony. Jest jeszcze analogowy "TSG-17 generator sygnałowy RF, ale tylko modulacja AM, można go kupić w kraju nowy za kilkaset PLN.
Warto też popróbować radia definiowanego programowo SDR, które często mają wyjście generatora z możliwością modulacji lub spróbować analizatorów typu TinySA, które przy okazji mają przydatny analizator widma.
Witam!
TinySA polecam :D
Sam w pół godziny Tarabana 3 przestroiłem z OIRT na CCIR, osiągnąłem pełne pasmo.
Tak samo ELTRA TOLA 2, typowy klon starych SONY ICF z lat 80-tych.....nie szło nic odebrać powyżej 104MHz, TinySA pokazało co się stało, a rozjechała się heterodyna, raczej ze starości, bo to ma ponad 30 lat, podstroiłem(pół obrotu trymerem na agregacie) i jest pełne pasmo do 108MHz.
Starych wraków nie kupuj :!: :!:
Taki Marconi drogi i jak padnie.....no niestety śmietnik bo elementy nieosiągalne obecnie.
BenK
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: BenK »

Czyli jest w sumie tak jak myslalem ...
Trzeba bedzie polowac na jakis stary sprzet Marconiego lokalnie bardziej.
Szrot Majster a jaka wersje tego TinySA posiadasz?