Generator TCXO 5MHz

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

KrystianPoland
15...19 postów
15...19 postów

Re: Generator TCXO 5MHz

Post autor: KrystianPoland »

Więc, który z nich byś użył do budowy wzorca? Czy stabilność ta sama?
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

KrystianPoland pisze:Więc, który z nich byś użył do budowy wzorca? Czy stabilność ta sama?
Zdecydowanie wersji z zewnętrzną, elektryczną korekcją częstotliwości. Zawsze w przyszłości będzie można dorobić GPS!
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
KrystianPoland
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: KrystianPoland »

Czyli GWM 5 z 6 pinami
rezerwa
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: rezerwa »

^ToM^ pisze:termostat jest w nim grzany za pomocą grzałki a nie za pomocą tranzystora mocy jak w GWM-5-1.
Trochę namieszałeś. W obu urządzeniach czy to GWM-5-1 czy to OCXO-5 grzejnikiem jest miedziane uzwojenie. W razie wątpliwości służe zdjęciami z rozbiórki generatorów.
W takim GWM-5-1 tranzystor się tylko grzeje wtedy gdy blok termostatu osiągnął znamionową temperaturę i tranzystor zaczyna zmniejszać prąd płynący przez uzwojenie aby ustabilizować temperaturę. Wtedy zwiększają się straty mocy na tranzystorze i się grzeje.
Przez pierwsze kilkanaście minut tranzystor kluczujący uzwojenie grzejne może wisieć w powietrzu bez żadnego radiatora, bo straty ma niewielkie - pracuje w nasyceniu. Gdy dochodzi do kluczowej +67stopni zaczyna się przytykać aby tylko już utrzymywać docelową temperaturę.

Co do wersji GWM-5-1 6 nóżkowa obudowa to starsza wersja. Znana na sieci dokumentacja dotyczy właśnie tej starej wersji.
Nowa wersja GWM-5-1 z dokumentacją ma tylko zgodną płytkę generatora, z wykluczeniem z niej lichego stabilizatora 8V (bez grzania, od samego tylko włączenia odpływa po kilku minutach 200mV, nowsza wersja płynie 40mV) którego tam już nie montowano - wstawiona zwora, stabilizator jest w nowej na drugiej płytce - sterownika grzejnika.
Starszy klucz grzejnika na tranzystorze BUYP-52 w obudowie typu "kapelusz" został zastąpiony w nowej wersji mniejszym tranzystorem w obudowie TO220 BDP281.
Trochę inaczej wygląda też czujnik temperatury na aluminiowym korpusie termostatu
W nowszej generacji 3 nóżkowej korpus aluminiowy ma cieńsze ścianki, mniejszą powierzchnię do ogrzania, szybciej dochodzi na swoją "zerową" częstotliwość, inny układ sterowania cewką grzewczą. Zrobiony na dwóch 741 (zamiast na piechotę jak w poprzedniej wersji), poprawiony stabilizator 8V, bo w 6 nóżkowej wersji najprostszy stabilizator z nieskompensowaną Zenerka i tranzystor dość mocno płynie z napięciem - pogarszając stabilność częstotliwości.
W nowszych wersjach przeważnie był już stosowany ciut lepszy rezonator.
W bardzo starej wersji z końca lat 70 siedział rezonator ze srebrnymi okładkami.
W nowszej okładki są złote i na pewno nie jest już to rezonator RWS-5-1.
Nowsze rezonatory na zimno są mniej odstrojone od docelowej częstotliwości.
I tak nowsze mają na zimno przy starcie (gdy termostat ma temperaturę pokojową, jeszcze nie zagrzał) częstotliwość 5MHz +45Hz.
Starsze wersje na zimno mają odchyłkę dochodzącą nawet do +60Hz.
Czyli widać, że nowszy przy zmianie temp o ~+55st. dopływa mniej niż stara wersja.
Pod względem szybkości dopłynięcia OCXO-5 jest szybszy od GWM, bo ma malutki termostat, który szybciej łapie znamionową temperaturę ~67stopni.
Niestety OCXO-5 deficytowy towar. Sam poszukuję. Częściej trafi się GWM niż OCXO-5.

OCXO-5 produkował zarówno Omig jak i Elpod.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

rezerwa pisze:W razie wątpliwości służe zdjęciami z rozbiórki generatorów.
Mógłbyś wrzucić?
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

To może ja...
W moich gratach - czytaj: przydasiach plącze się rozebrany przeze mnie w celu wymiany przewodów wyjściowych generator TCXO-5 produkcji Telpod-u. Sprawny, choć niezalutowany. Duży kwarc siedzi we wnętrzu blaszanej puszki, obok wieloobrotowy potencjometr do korekcji częstotliwości i pomarańczowa kostka z jakiegoś miękkiego tworzywa - podejrzewam układ hybrydowy robiony "na piechotę" w Telpodzie.
Wymiary całego zamkniętego generatora w mm to 40x40x19. Nie sprawdzałem stabilności częstotliwości, bo nie był mi do niczego potrzebny - w razie potrzeby odstąpię potrzebującemu. Parę zdjęć poniżej. W.
PS. Nie zrobiłem zdjęcia od spodu -skleroza :( - są cztery wyprowadzenia: "+", "-", "HF" i "M" rozmieszczone pośrodku w kwadracie o boku 12,7 mm (pół cala) oraz dwie szpilki mocujące M2,5. Widać je trochę na trzecim zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
rezerwa
5...9 postów
5...9 postów

Zdjęcia wnętrza generatora OCXO-5
Układ hybrydowy 7-nóżkowy (ZO2052 v Z02052 ciężko jednoznacznie odczytać) póki co nie został zidentyfikowany, nikt nie przyznaje się do jego produkcji w latach 90. Jeżeli ktoś kojarzy producenta i dokumentację do tego hybryda to poproszę o info.
Głębiej nie rozbierałem OCXO-5, bo ładnie zalany termostat silikonem i szkodo naruszać tą strukturę.
A jestem ciekawy jaki rezonator siedzi w środku, bo z szybkości dochodzenia do 5000000Hz wynika, że nie jest to RWS-5-1 stosowany w najstarszych GWM-5-1 6 nóżkowych.
Z pomiarów wynika, że nowsza "złota" wersja rezonatora w GWM-5-1 szybciej dopływa do "0" - prawdopodobnie kwestia lepszej przewodności cieplnej od bańki do kryształu.
Stare wersje potrzeba grzać 30minut, niektóre nawet 40minut aby wskoczyły na 5MHz z dokładnością 0,1Hz. Nowsze po 20 minutach są już w zerze, a najszybciej dochodzi do 0 OCXO-5 potrafi stać w zerze już po 15 minutach od włączenia zimnego.
I mniej prądu potrzebuje, bo mniejszy termostat i nie trzeba grzać takiej masy metalu.
GWM-5-1 po zagrzaniu bierze nawet 300mA, OCXO-5 po zagrzaniu ~150mA.
Ostatnio zmieniony pt, 3 lipca 2015, 22:52 przez rezerwa, łącznie zmieniany 1 raz.
rezerwa
5...9 postów
5...9 postów

Zdjęcia rezonatora z generatora GWM-5-1
Pierwsza wersja miała płytkę kryształu umieszczoną w poziomie w bańce. Okładki rezonatora srebrne.
Nowsza wersja rezonatora kryształ ma umieszczony w pionie i charakterystyczny dzióbek na górze bańki - łatwo go ubić ;) okładki i końcówki mocujące pozłacane.
Ostatnio zmieniony pt, 3 lipca 2015, 22:56 przez rezerwa, łącznie zmieniany 1 raz.
rezerwa
5...9 postów
5...9 postów

GWM-5-1
rezerwa
5...9 postów
5...9 postów

GWM-5-1
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Przepraszam za odgrzewanie rocznego wątku, ale dostałem na PW pytanie od Kolegi "rezerwa". Odpowiedziałem z opóźnieniem :oops: , więc powtarzam odpowiedź w wątku - może tutaj zajrzy.
Widoczny na zdjęciu metalowy blok jest prawdopodobnie grzałką, wewnątrz której siedzi kwarc w obudowie HC 48. W skrajnych polach druku widać nawet nóżki - grube!. W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Pełna dokumentacja do GWM-5-1 - sprzed 100 lat mój skan, który sam kiedyś tam wrzuciłem:

ftp://ftp.control.slupsk.pl/pub/upload/gwm-5-1.rar
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Pixel
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pixel »

Witam
Odgrzewam stary temat ale mam problem z moim miernikiem częstotliwości Zopan KZ2026A-2 z generatorem wzorcowym OCXO-5.
Pierwszy problem polega na złej częstotliwości wzroca... u mnie wynosi ona 5000177Hz. regulacja rezystorem nastawnym R402 100k w żaden sposób nie wpływa na pracę wzorca. Zasilanie jest prawidłowe 12,15V.
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: AdamC »

Pixel pisze: ndz, 25 grudnia 2022, 19:55 Odgrzewam stary temat ale mam problem z moim miernikiem częstotliwości Zopan KZ2026A-2 z generatorem wzorcowym OCXO-5.
Pierwszy problem polega na złej częstotliwości wzroca... u mnie wynosi ona 5000177Hz. regulacja rezystorem nastawnym R402 100k w żaden sposób nie wpływa na pracę wzorca. Zasilanie jest prawidłowe 12,15V.
Jakieś napięcia występują w obwodzie regulacji ?
Schemat wersja 2.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Pixel pisze: ndz, 25 grudnia 2022, 19:55 Witam
Odgrzewam stary temat ale mam problem z moim miernikiem częstotliwości Zopan KZ2026A-2 z generatorem wzorcowym OCXO-5.
Jeżeli jest to ten generator
gen5mhz.jpg
,to uszkdzenie diody szeregowej ma wpływ na częstotliwość {i brak regulacji}. :D