Generator TCXO 5MHz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 15...19 postów
Re: Generator TCXO 5MHz
Więc, który z nich byś użył do budowy wzorca? Czy stabilność ta sama?
Zdecydowanie wersji z zewnętrzną, elektryczną korekcją częstotliwości. Zawsze w przyszłości będzie można dorobić GPS!KrystianPoland pisze:Więc, który z nich byś użył do budowy wzorca? Czy stabilność ta sama?
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 15...19 postów
Czyli GWM 5 z 6 pinami
Trochę namieszałeś. W obu urządzeniach czy to GWM-5-1 czy to OCXO-5 grzejnikiem jest miedziane uzwojenie. W razie wątpliwości służe zdjęciami z rozbiórki generatorów.^ToM^ pisze:termostat jest w nim grzany za pomocą grzałki a nie za pomocą tranzystora mocy jak w GWM-5-1.
W takim GWM-5-1 tranzystor się tylko grzeje wtedy gdy blok termostatu osiągnął znamionową temperaturę i tranzystor zaczyna zmniejszać prąd płynący przez uzwojenie aby ustabilizować temperaturę. Wtedy zwiększają się straty mocy na tranzystorze i się grzeje.
Przez pierwsze kilkanaście minut tranzystor kluczujący uzwojenie grzejne może wisieć w powietrzu bez żadnego radiatora, bo straty ma niewielkie - pracuje w nasyceniu. Gdy dochodzi do kluczowej +67stopni zaczyna się przytykać aby tylko już utrzymywać docelową temperaturę.
Co do wersji GWM-5-1 6 nóżkowa obudowa to starsza wersja. Znana na sieci dokumentacja dotyczy właśnie tej starej wersji.
Nowa wersja GWM-5-1 z dokumentacją ma tylko zgodną płytkę generatora, z wykluczeniem z niej lichego stabilizatora 8V (bez grzania, od samego tylko włączenia odpływa po kilku minutach 200mV, nowsza wersja płynie 40mV) którego tam już nie montowano - wstawiona zwora, stabilizator jest w nowej na drugiej płytce - sterownika grzejnika.
Starszy klucz grzejnika na tranzystorze BUYP-52 w obudowie typu "kapelusz" został zastąpiony w nowej wersji mniejszym tranzystorem w obudowie TO220 BDP281.
Trochę inaczej wygląda też czujnik temperatury na aluminiowym korpusie termostatu
W nowszej generacji 3 nóżkowej korpus aluminiowy ma cieńsze ścianki, mniejszą powierzchnię do ogrzania, szybciej dochodzi na swoją "zerową" częstotliwość, inny układ sterowania cewką grzewczą. Zrobiony na dwóch 741 (zamiast na piechotę jak w poprzedniej wersji), poprawiony stabilizator 8V, bo w 6 nóżkowej wersji najprostszy stabilizator z nieskompensowaną Zenerka i tranzystor dość mocno płynie z napięciem - pogarszając stabilność częstotliwości.
W nowszych wersjach przeważnie był już stosowany ciut lepszy rezonator.
W bardzo starej wersji z końca lat 70 siedział rezonator ze srebrnymi okładkami.
W nowszej okładki są złote i na pewno nie jest już to rezonator RWS-5-1.
Nowsze rezonatory na zimno są mniej odstrojone od docelowej częstotliwości.
I tak nowsze mają na zimno przy starcie (gdy termostat ma temperaturę pokojową, jeszcze nie zagrzał) częstotliwość 5MHz +45Hz.
Starsze wersje na zimno mają odchyłkę dochodzącą nawet do +60Hz.
Czyli widać, że nowszy przy zmianie temp o ~+55st. dopływa mniej niż stara wersja.
Pod względem szybkości dopłynięcia OCXO-5 jest szybszy od GWM, bo ma malutki termostat, który szybciej łapie znamionową temperaturę ~67stopni.
Niestety OCXO-5 deficytowy towar. Sam poszukuję. Częściej trafi się GWM niż OCXO-5.
OCXO-5 produkował zarówno Omig jak i Elpod.
Mógłbyś wrzucić?rezerwa pisze:W razie wątpliwości służe zdjęciami z rozbiórki generatorów.
- akordeonista
- 500...624 posty
To może ja...
W moich gratach - czytaj: przydasiach plącze się rozebrany przeze mnie w celu wymiany przewodów wyjściowych generator TCXO-5 produkcji Telpod-u. Sprawny, choć niezalutowany. Duży kwarc siedzi we wnętrzu blaszanej puszki, obok wieloobrotowy potencjometr do korekcji częstotliwości i pomarańczowa kostka z jakiegoś miękkiego tworzywa - podejrzewam układ hybrydowy robiony "na piechotę" w Telpodzie.
Wymiary całego zamkniętego generatora w mm to 40x40x19. Nie sprawdzałem stabilności częstotliwości, bo nie był mi do niczego potrzebny - w razie potrzeby odstąpię potrzebującemu. Parę zdjęć poniżej. W.
PS. Nie zrobiłem zdjęcia od spodu -skleroza
- są cztery wyprowadzenia: "+", "-", "HF" i "M" rozmieszczone pośrodku w kwadracie o boku 12,7 mm (pół cala) oraz dwie szpilki mocujące M2,5. Widać je trochę na trzecim zdjęciu.
W moich gratach - czytaj: przydasiach plącze się rozebrany przeze mnie w celu wymiany przewodów wyjściowych generator TCXO-5 produkcji Telpod-u. Sprawny, choć niezalutowany. Duży kwarc siedzi we wnętrzu blaszanej puszki, obok wieloobrotowy potencjometr do korekcji częstotliwości i pomarańczowa kostka z jakiegoś miękkiego tworzywa - podejrzewam układ hybrydowy robiony "na piechotę" w Telpodzie.
Wymiary całego zamkniętego generatora w mm to 40x40x19. Nie sprawdzałem stabilności częstotliwości, bo nie był mi do niczego potrzebny - w razie potrzeby odstąpię potrzebującemu. Parę zdjęć poniżej. W.
PS. Nie zrobiłem zdjęcia od spodu -skleroza

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Zdjęcia wnętrza generatora OCXO-5
Układ hybrydowy 7-nóżkowy (ZO2052 v Z02052 ciężko jednoznacznie odczytać) póki co nie został zidentyfikowany, nikt nie przyznaje się do jego produkcji w latach 90. Jeżeli ktoś kojarzy producenta i dokumentację do tego hybryda to poproszę o info.
Głębiej nie rozbierałem OCXO-5, bo ładnie zalany termostat silikonem i szkodo naruszać tą strukturę.
A jestem ciekawy jaki rezonator siedzi w środku, bo z szybkości dochodzenia do 5000000Hz wynika, że nie jest to RWS-5-1 stosowany w najstarszych GWM-5-1 6 nóżkowych.
Z pomiarów wynika, że nowsza "złota" wersja rezonatora w GWM-5-1 szybciej dopływa do "0" - prawdopodobnie kwestia lepszej przewodności cieplnej od bańki do kryształu.
Stare wersje potrzeba grzać 30minut, niektóre nawet 40minut aby wskoczyły na 5MHz z dokładnością 0,1Hz. Nowsze po 20 minutach są już w zerze, a najszybciej dochodzi do 0 OCXO-5 potrafi stać w zerze już po 15 minutach od włączenia zimnego.
I mniej prądu potrzebuje, bo mniejszy termostat i nie trzeba grzać takiej masy metalu.
GWM-5-1 po zagrzaniu bierze nawet 300mA, OCXO-5 po zagrzaniu ~150mA.
Układ hybrydowy 7-nóżkowy (ZO2052 v Z02052 ciężko jednoznacznie odczytać) póki co nie został zidentyfikowany, nikt nie przyznaje się do jego produkcji w latach 90. Jeżeli ktoś kojarzy producenta i dokumentację do tego hybryda to poproszę o info.
Głębiej nie rozbierałem OCXO-5, bo ładnie zalany termostat silikonem i szkodo naruszać tą strukturę.
A jestem ciekawy jaki rezonator siedzi w środku, bo z szybkości dochodzenia do 5000000Hz wynika, że nie jest to RWS-5-1 stosowany w najstarszych GWM-5-1 6 nóżkowych.
Z pomiarów wynika, że nowsza "złota" wersja rezonatora w GWM-5-1 szybciej dopływa do "0" - prawdopodobnie kwestia lepszej przewodności cieplnej od bańki do kryształu.
Stare wersje potrzeba grzać 30minut, niektóre nawet 40minut aby wskoczyły na 5MHz z dokładnością 0,1Hz. Nowsze po 20 minutach są już w zerze, a najszybciej dochodzi do 0 OCXO-5 potrafi stać w zerze już po 15 minutach od włączenia zimnego.
I mniej prądu potrzebuje, bo mniejszy termostat i nie trzeba grzać takiej masy metalu.
GWM-5-1 po zagrzaniu bierze nawet 300mA, OCXO-5 po zagrzaniu ~150mA.
Ostatnio zmieniony pt, 3 lipca 2015, 22:52 przez rezerwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdjęcia rezonatora z generatora GWM-5-1
Pierwsza wersja miała płytkę kryształu umieszczoną w poziomie w bańce. Okładki rezonatora srebrne.
Nowsza wersja rezonatora kryształ ma umieszczony w pionie i charakterystyczny dzióbek na górze bańki - łatwo go ubić
okładki i końcówki mocujące pozłacane.
Pierwsza wersja miała płytkę kryształu umieszczoną w poziomie w bańce. Okładki rezonatora srebrne.
Nowsza wersja rezonatora kryształ ma umieszczony w pionie i charakterystyczny dzióbek na górze bańki - łatwo go ubić

- Załączniki
Ostatnio zmieniony pt, 3 lipca 2015, 22:56 przez rezerwa, łącznie zmieniany 1 raz.
GWM-5-1
- akordeonista
- 500...624 posty
Przepraszam za odgrzewanie rocznego wątku, ale dostałem na PW pytanie od Kolegi "rezerwa". Odpowiedziałem z opóźnieniem
, więc powtarzam odpowiedź w wątku - może tutaj zajrzy.
Widoczny na zdjęciu metalowy blok jest prawdopodobnie grzałką, wewnątrz której siedzi kwarc w obudowie HC 48. W skrajnych polach druku widać nawet nóżki - grube!. W.

Widoczny na zdjęciu metalowy blok jest prawdopodobnie grzałką, wewnątrz której siedzi kwarc w obudowie HC 48. W skrajnych polach druku widać nawet nóżki - grube!. W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Pełna dokumentacja do GWM-5-1 - sprzed 100 lat mój skan, który sam kiedyś tam wrzuciłem:
ftp://ftp.control.slupsk.pl/pub/upload/gwm-5-1.rar
ftp://ftp.control.slupsk.pl/pub/upload/gwm-5-1.rar
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Witam
Odgrzewam stary temat ale mam problem z moim miernikiem częstotliwości Zopan KZ2026A-2 z generatorem wzorcowym OCXO-5.
Pierwszy problem polega na złej częstotliwości wzroca... u mnie wynosi ona 5000177Hz. regulacja rezystorem nastawnym R402 100k w żaden sposób nie wpływa na pracę wzorca. Zasilanie jest prawidłowe 12,15V.
Odgrzewam stary temat ale mam problem z moim miernikiem częstotliwości Zopan KZ2026A-2 z generatorem wzorcowym OCXO-5.
Pierwszy problem polega na złej częstotliwości wzroca... u mnie wynosi ona 5000177Hz. regulacja rezystorem nastawnym R402 100k w żaden sposób nie wpływa na pracę wzorca. Zasilanie jest prawidłowe 12,15V.
Jakieś napięcia występują w obwodzie regulacji ?Pixel pisze: ↑ndz, 25 grudnia 2022, 19:55 Odgrzewam stary temat ale mam problem z moim miernikiem częstotliwości Zopan KZ2026A-2 z generatorem wzorcowym OCXO-5.
Schemat wersja 2.
Jeżeli jest to ten generator ,to uszkdzenie diody szeregowej ma wpływ na częstotliwość {i brak regulacji}.Pixel pisze: ↑ndz, 25 grudnia 2022, 19:55 Witam