Kondensatory K-75-10-10uF/250V NOS Rosja.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Kondensatory K-75-10-10uF/250V NOS Rusia.

Post autor: Tomek Janiszewski »

AZ12 pisze: pt, 18 maja 2018, 12:43 Myślę, że lepszym wyborem by było użycie taśmy aluminiowej zamiast miedzi. Charakteryzuje się brakiem zjawiska naskórkowości. :twisted:
Przyznaję że tym razem nie zajarzyłem dowcipu? :oops:
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Tomek Janiszewski pisze: pt, 18 maja 2018, 11:34
krzem3 pisze: pt, 18 maja 2018, 09:31Pińcet, to przeważnie wyrażenie Polaków pochodzenia żydowskiego.
Nooo! A coś pan myślał? Był sobie w XIX wieku rosyjski szachista Carl Jänisch, oficjalnie pochodzenia fińskiego, ale wolałbyś nie wiedzieć jaka to nacja była, jest i będzie bezkonkurencyjna w tym sporcie. Jeżeli zatem i w moim przypadku ów kompromitujący fakt się potwierdzi - będę z niego dumny :!:
A jakich to "Polaków" jest wyrażenie "Piniendzy nie ma i nie bendzie"? Zwłaszcza w Bydgoszczu?
Wiadomo o kogo chodzi, przecież to jest znany fakt z wywiadu.

Na temat.
W razie wymiany, 150uF można złożyć z kilku kondensatorów poliestrowych 47uF/63V, lub bipolarnych Mundorf E-Cap Plain 47uF/70 VDC.

https://www.poweraudio.pl/mundorf-ecap- ... -1471.html

krzem3
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

krzem3 pisze: pt, 18 maja 2018, 09:31Pińcet, to przeważnie wyrażenie Polaków pochodzenia żydowskiego.
Ty na pewno to chciałeś napisać?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Dzisiaj dotarła do mnie płytka zwrotnicy głośnikowej od Kolegi krzem3. Wykonanie płytki jest estetyczne, jednak niektóre z zastosowanych na niej komponentów trudno zaliczyć do elementów najwyższej jakości. Na płytce znajdują się cztery cewki indukcyjne, z których dwie najmniejsze zostały nawinięte na ferrytowe rdzenie walcowe, cewka średniej wielkości nawinięta została na ferrytowym rdzeniu szpulkowym, a największa ma rdzeń wykonany ze stalowych blaszek transformatorowych o grubości ok. 0,5 mm w kształcie litery "I".
Zwrotnica.jpg
Zmierzyłem parametry pięciu znajdujących się na płytce bipolarnych kondensatorów elektrolitycznych. Wyświetlane przez mostek RLC wyniki pomiarów dla częstotliwości 100 Hz, 1 kHz, 10 kHz i 100 kHz wrzuciłem do tabeli, którą zamieszczam poniżej.
pomiar kondensatorów_1.png
-
Wyniki pomiarów dla wyższych częstotliwości i wyższych pojemności kondensatorów trzeba rozpatrywać ze zrozumieniem. Przy 100 kHz idealny kondensator o pojemności 150 μF miałby reaktancję pojemnościową równą 10,6 mΩ, jednak szeregowa rezystancja przy tej częstotliwości dla rzeczywistych kondensatorów elektrolitycznych może wynosić od kilkunastu do nawet kilkuset mΩ, a znikomo mała, jak mogłoby się wydawać, indukcyjność własna kondensatora z doprowadzeniami równa np. 25 nH (wartość przykładowa, wzięta z "sufitu" :wink: ), przy 100 kHz oznacza już reaktancję indukcyjnościową na poziomie 15,7 mΩ (czyli większym niż reaktancja wynikająca z pojemności; przy tych samych wartościach reaktancje pojemnościowa i indukcyjnosciowa się wzajemnie znoszą i zostaje tylko ESR). Oznacza to, że taki kondensator dla 100 kHz jest już zdecydowanie bardziej "rezystorem" i "cewką" niż rzeczywistym kondensatorem, toteż mostek RLC nie jest w stanie określić jego pojemności.

Teraz ciekaw jestem co Koledzy sądzicie o parametrach tych kondensatorów. Waszym zdaniem warto je wymienić, czy raczej zostawić?

W najbliższym czasie sprawdzę jak zmieniają się parametry kondensatorów z przyłożonym napięciem stałym, ze zmianami temperatury, oraz jakie te kondensatory mogą generować poziomy zniekształceń nieliniowych dla sygnałów o niskiej częstotliwości (audio).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Romekd pisze: pt, 18 maja 2018, 21:52 Teraz ciekaw jestem co Koledzy sądzicie o parametrach tych kondensatorów. Waszym zdaniem warto je wymienić, czy raczej zostawić?
Skoro jak się na własne oczy przekonałeś - są w tej Hi-Endowej zwrotnicy cewki i na rdzeniach ferrytowych, i na chamskim żelazie - to w tej sytuacji wymiana samych tylko kondensatorów, tak samo jak dokładanie do tych istniejących polaryzacji z bateryjek - byłaby jak sam to określiłeś audiofilzmem w najczystszej postaci :lol: Jak już wymieniać - to całą zwrotnicę. Wraz ze schematem :twisted:

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam.

Zwrotnice są oryginalne i nie ma zastosowanej polaryzacji, nikt nie grzebał.

krzem3
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Tomek Janiszewski pisze: sob, 19 maja 2018, 09:16
Romekd pisze: pt, 18 maja 2018, 21:52 Teraz ciekaw jestem co Koledzy sądzicie o parametrach tych kondensatorów. Waszym zdaniem warto je wymienić, czy raczej zostawić?
Skoro jak się na własne oczy przekonałeś - są w tej Hi-Endowej zwrotnicy cewki i na rdzeniach ferrytowych, i na chamskim żelazie - to w tej sytuacji wymiana samych tylko kondensatorów, tak samo jak dokładanie do tych istniejących polaryzacji z bateryjek - byłaby jak sam to określiłeś audiofilzmem w najczystszej postaci :lol: Jak już wymieniać - to całą zwrotnicę. Wraz ze schematem :twisted:
Ja bym jeszcze wymienił wszystkie głośniki i obudowę, natomiast przewody łączące poszczególne elementy kolumny mogą zostać... :wink:
A tak na poważnie, to jakość tych kondensatorów została bardzo trafnie dobrana do jakości pozostałych elementów kolumny. Właściciel zestawów opowiedział mi wczoraj również jak zostało zrealizowane "akustyczne wytłumienie" wnętrz obu kolumn i jest ono wg Jego opisu znacznie podlejsze niż w polskich Altusach Tosila...

Dzisiaj zmierzyłem prądy upływności kondensatorów. Przedstawia je tabela poniżej.
upływność kondensatorów.png
Generalnie kondensatory trzymają swoje parametry (chyba najsłabiej pod tym względem wypadł kondensator o pojemności 30 μF; sprawdzę jak zmienią się jego parametry po 24 godzinach "formowania" pod napięciem stałym...).
Jak zdążę to sprawdzę jak zmieniają się pojemności kondensatorów po przyłożenia napięcia stałego i jaki będzie poziom zniekształceń przez nie wprowadzanych przy podaniu sygnału m.cz.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

RomekD.

Prawdopodobnie 30uF, to tzw pułapka, jeżeli kondensator będzie trzymać parametry,to nie ma co wymieniać. Tłumienie kolumny to cieniutka warstwa waty na tylnej ścianie. Romek dziś prawdopodobnie pojadę do zagłębia d. Zadzwonię.

krzem3
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Romekd pisze: sob, 19 maja 2018, 10:02 Ja bym jeszcze wymienił wszystkie głośniki i obudowę, natomiast przewody łączące poszczególne elementy kolumny mogą zostać... :wink:
A tak na poważnie, to jakość tych kondensatorów została bardzo trafnie dobrana do jakości pozostałych elementów kolumny.
To i głośniki tam równie badziewne jak elementy w zwrotnicy? :oops: Jakie mianowicie: SPL na poziomie 85dB, fs koło 100Hz, QTS powyżej 2, a wszystko to za sprawą kilkunastocalowego GDN z magnesikiem nie większym niż miał nasz GD14-9/1,5? Więc za co właściwie audiofile dają za taki i podobny sprzęt tyle kasy, za to że skoro tak drogo kosztuje to znaczy że musi być audiofilski i Hi-Endowy? :shock:
Właściciel zestawów opowiedział mi wczoraj również jak zostało zrealizowane "akustyczne wytłumienie" wnętrz obu kolumn i jest ono wg Jego opisu znacznie podlejsze niż w polskich Altusach Tosila...
Zasadniczo Altusy będąc zespołami BR nie powinny być przesadnie tłumione. Tylko czy aby na pewno niby nimi są, ich otworki są karykaturalnie małe i są głownie po to żeby być. No ale jak wiadomo głównym atutem Altusów jest GDWT, i on tutaj żondzi! :!:

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

krzem3 pisze: sob, 19 maja 2018, 10:32 RomekD.
Prawdopodobnie 30uF, to tzw pułapka, jeżeli kondensator będzie trzymać parametry,to nie ma co wymieniać. Tłumienie kolumny to cieniutka warstwa waty na tylnej ścianie. Romek dziś prawdopodobnie pojadę do zagłębia d. Zadzwonię.
krzem3
Na pewno warto spróbować wymienić kontensator 6uF na 'nie elektrolityczny'.
Na 99,99(9)% będzie lepiej....
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Parametry kolumny są podane były na str1, głośniki w idealnym stanie, mają gumy zamiast laminatu jak w tanich głośnikach. Panie Tomaszu proszę nie przesadzać, wystarczy poszukać dane kolumn w internecie, chyba że zaliczymy to do sobotniego żartu. Jak się Pan będzie nudził, to może Pan spojrzeć na kilka wzmacniaczy.

https://forum.audio.com.pl/topic/47413- ... 4-x-ecc82/

krzem3
Załączniki
JBL E-100 North...JBL L-810 góra 30 KHz.JPG
JBL E-30 North.JPG
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Szukać danych mi się nie chce, a już zwłaszcza niekoniecznie chce mi się w nie wierzyć, ale karbowane stożkowe membrany GDN-ów optymizmem nie napawają. Tak się robi gdy się chce wykorzystać zjawisko dzielenia się membrany dla przesunięcia w górę granicy odtwarzanego przez nie pasma, ale odbywa się to kosztem zwiększenia nierównomierności charakterystyki oraz zniekształceń nieliniowych w owym poszerzonym paśmie a nawet w niższej jego części która byłaby odtwarzana i bez tego poszerzenia. I potem w celu zniwelowania co bardziej upierdliwych górek wciska się do zwrotnic pułapki i inne wynalazki. Zabieg taki jest typowy w głośnikach z nienajwyższej półki, przeznaczonych do stosowania w zespołach dwudrożnych, lub takich zespołach trójdrożnych gdzie pasmo odtwarzane przez GDM, jego moc i pozostałe parametry pozostawiają wiele do życzenia. Z klasycznych tonsilowskich głośników karbowane membrany (choć nie aż tak zarąbiasto) miały normalnopasmowe GD12/5 dedykowane do ówczesnego Car Audio z "Safari" na czele, ale też i GDN16/15 stosowane do sprzętu niższej i średniej klasy (Amator, Elizabeth) wreszcie estradowo-gitarowe GD(S)30/30. Ale już topowe jak na tamte czasy GDN25/40 miały membrany niekarbowane, wykładnicze a więc niepodatne na dzielenie. I były stosowane zawsze w zespołach trójdrożnych (w tym także z membraną bierną), przy czym powierzono im odtwarzanie pasma sięgającego zaledwie 1kHz, resztę cedując na GDM i GDW.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

JBL chyba zawsze stosuje karbowane głośniki niskotonowe.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Locutus pisze: sob, 19 maja 2018, 11:00
krzem3 pisze: sob, 19 maja 2018, 10:32 RomekD.
krzem3
Na pewno warto spróbować wymienić kontensator 6uF na 'nie elektrolityczny'.
Na 99,99(9)% będzie lepiej....
Nie byłbym tego taki pewny :wink: Te bipolarne kondensatory ze zwrotnicy Janusza mają naprawdę niski ESR i dość dokładną pojemność. Kondensator o pojemności 6 μF ma przy częstotliwości 100 kHz szeregową rezystancję na poziomie 53 mΩ, a tyle to potrafią mieć elektrolityczne kondensatory typu Low ESR o pojemności 470 μF/25 V. W porównaniu z niektórymi bipolarnymi kondensatorami z moich zbiorów, te ze zwrotnicy mają przy podobnej pojemności rezystancję szeregową mniejszą o dwa rzędy wielkości...
Jutro porównam ich ESR z ESR kondensatorów papierowo olejowych, strasznie przez audiofilów wychwalanych :wink:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Korzystając dzisiaj z wolnej chwili, zbadałem poziomy zniekształceń nieliniowych, wprowadzanych przez różne typy kondensatorów. W sumie zmierzyłem zniekształcenia dla siedmiu kondensatorów z sześcioma różnymi rodzajami dielektryka. Były to kondensatory widoczne na zdjęciu poniżej.
kondensatory_zdj.jpg
-
By ocenić zniekształcenia, kondensatory włączyłem między wyjście generatora mocy i obciążenie, którym był bezindukcyjny rezystor 30 Ω. Na wyjściu generatora ustawiłem napięcie 10 Vrms i częstotliwość 1 kHz (sinus), a niektóre typy kondensatorów połączyłem po kilka równolegle, by pojemność każdego badanego "zestawu" miała od 4 μF do 6,6 μF, co przy częstotliwości 1 kHz dawało reaktancję pojemnościową z przedziału 24 Ω (dla 6,6 μF) do ok. 39,8 Ω (dla 4 μF). Wejście karty pomiarowej podłączyłem do rezystora 30 Ω, uzyskując wyniki widoczne na załącznikach poniżej.
polipropylenowy1_6,6uF_30R_1000Hz.png
polipropylenowy2_6,6uF_30R_1000Hz.png
poliestrowy_VIMA_6,6uF_30R_1000Hz.png
Papierowy_4uF_30R_1000Hz.png
elektrolityczny_bipolarny_6uF_30R_1000Hz.png
ceramiczny_X7R_4,7uF_50V_30R_1000Hz.png
elektrolityczny_tantalowy_4,7uF_30R_1000Hz.png
-
Jak widać na wykresach kondensator bipolarny wcale nie wypadł w pomiarach aż tak źle, choć wprowadzane przez niego zniekształcenia były ok. 7,7 razy wyższe niż zniekształcenia wprowadzane przez kondensatory polipropylenowe. Nieźle też wypadły kondensatory poliestrowe firmy WIMA, choć "śmieciły" 1,7 razy bardziej od polipropylenowych.

Pozdrawiam
Romek
ODPOWIEDZ