Przyznaję że tym razem nie zajarzyłem dowcipu?AZ12 pisze: pt, 18 maja 2018, 12:43 Myślę, że lepszym wyborem by było użycie taśmy aluminiowej zamiast miedzi. Charakteryzuje się brakiem zjawiska naskórkowości.![]()

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przyznaję że tym razem nie zajarzyłem dowcipu?AZ12 pisze: pt, 18 maja 2018, 12:43 Myślę, że lepszym wyborem by było użycie taśmy aluminiowej zamiast miedzi. Charakteryzuje się brakiem zjawiska naskórkowości.![]()
Wiadomo o kogo chodzi, przecież to jest znany fakt z wywiadu.Tomek Janiszewski pisze: pt, 18 maja 2018, 11:34Nooo! A coś pan myślał? Był sobie w XIX wieku rosyjski szachista Carl Jänisch, oficjalnie pochodzenia fińskiego, ale wolałbyś nie wiedzieć jaka to nacja była, jest i będzie bezkonkurencyjna w tym sporcie. Jeżeli zatem i w moim przypadku ów kompromitujący fakt się potwierdzi - będę z niego dumnykrzem3 pisze: pt, 18 maja 2018, 09:31Pińcet, to przeważnie wyrażenie Polaków pochodzenia żydowskiego.![]()
A jakich to "Polaków" jest wyrażenie "Piniendzy nie ma i nie bendzie"? Zwłaszcza w Bydgoszczu?
Ty na pewno to chciałeś napisać?krzem3 pisze: pt, 18 maja 2018, 09:31Pińcet, to przeważnie wyrażenie Polaków pochodzenia żydowskiego.
Skoro jak się na własne oczy przekonałeś - są w tej Hi-Endowej zwrotnicy cewki i na rdzeniach ferrytowych, i na chamskim żelazie - to w tej sytuacji wymiana samych tylko kondensatorów, tak samo jak dokładanie do tych istniejących polaryzacji z bateryjek - byłaby jak sam to określiłeś audiofilzmem w najczystszej postaciRomekd pisze: pt, 18 maja 2018, 21:52 Teraz ciekaw jestem co Koledzy sądzicie o parametrach tych kondensatorów. Waszym zdaniem warto je wymienić, czy raczej zostawić?
Ja bym jeszcze wymienił wszystkie głośniki i obudowę, natomiast przewody łączące poszczególne elementy kolumny mogą zostać...Tomek Janiszewski pisze: sob, 19 maja 2018, 09:16Skoro jak się na własne oczy przekonałeś - są w tej Hi-Endowej zwrotnicy cewki i na rdzeniach ferrytowych, i na chamskim żelazie - to w tej sytuacji wymiana samych tylko kondensatorów, tak samo jak dokładanie do tych istniejących polaryzacji z bateryjek - byłaby jak sam to określiłeś audiofilzmem w najczystszej postaciRomekd pisze: pt, 18 maja 2018, 21:52 Teraz ciekaw jestem co Koledzy sądzicie o parametrach tych kondensatorów. Waszym zdaniem warto je wymienić, czy raczej zostawić?Jak już wymieniać - to całą zwrotnicę. Wraz ze schematem
![]()
To i głośniki tam równie badziewne jak elementy w zwrotnicy?Romekd pisze: sob, 19 maja 2018, 10:02 Ja bym jeszcze wymienił wszystkie głośniki i obudowę, natomiast przewody łączące poszczególne elementy kolumny mogą zostać...![]()
A tak na poważnie, to jakość tych kondensatorów została bardzo trafnie dobrana do jakości pozostałych elementów kolumny.
Zasadniczo Altusy będąc zespołami BR nie powinny być przesadnie tłumione. Tylko czy aby na pewno niby nimi są, ich otworki są karykaturalnie małe i są głownie po to żeby być. No ale jak wiadomo głównym atutem Altusów jest GDWT, i on tutaj żondzi!Właściciel zestawów opowiedział mi wczoraj również jak zostało zrealizowane "akustyczne wytłumienie" wnętrz obu kolumn i jest ono wg Jego opisu znacznie podlejsze niż w polskich Altusach Tosila...
Na pewno warto spróbować wymienić kontensator 6uF na 'nie elektrolityczny'.krzem3 pisze: sob, 19 maja 2018, 10:32 RomekD.
Prawdopodobnie 30uF, to tzw pułapka, jeżeli kondensator będzie trzymać parametry,to nie ma co wymieniać. Tłumienie kolumny to cieniutka warstwa waty na tylnej ścianie. Romek dziś prawdopodobnie pojadę do zagłębia d. Zadzwonię.
krzem3
Nie byłbym tego taki pewnyLocutus pisze: sob, 19 maja 2018, 11:00Na pewno warto spróbować wymienić kontensator 6uF na 'nie elektrolityczny'.krzem3 pisze: sob, 19 maja 2018, 10:32 RomekD.
Prawdopodobnie 30uF, to tzw pułapka, jeżeli kondensator będzie trzymać parametry,to nie ma co wymieniać. Tłumienie kolumny to cieniutka warstwa waty na tylnej ścianie. Romek dziś prawdopodobnie pojadę do zagłębia d. Zadzwonię.
krzem3
Na 99,99(9)% będzie lepiej....