Wasze patenty, tricki i kniffy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: kciuq »

ed_net pisze:Witam !
Dzisiaj zagadka : co jest na tym zdjęciu ? Zdjęcie specjalnie jest niezbyt ostre , żeby nie było za łatwo .
Tak czy inaczej dotyczy tematyki forum. Dalszy ciąg z rozwiazaniem nastąpi niebawem.
Pozdrawiam ed_net.
Jakiś materiał jest zaginany/karbowany/falowany/zaokrąglany na tych prętach ale do czego to to nie wiem :D .
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

wygląda że jest to element w trakcie naprawy, (klejenia) Wskazuje na to ścisk przytrzymujący deseczkę pod spodem. Element ten wygląda na akumulator od elektronarzędzia. Widać zaciski oznaczone + i -
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Teraz to mi przyszło do głowy, "górne zawieszenie głośnika".
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Bravo Kciuq zgadłeś. Jutro zrobię fotki co z tego wyszło jak dobrze wyschnie.
Pozdrawiam ed_net
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

HA! Jakieś nagrody są przewidywane ?? :lol:
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam!
Na fotce jest pokazany efekt prób wykonania łatek do membrany do radia Philco. Z klejeniem na gotowo jeszcze się wstrzymuję ,na razie spróbuję poeksperymentować na złomowym głośniku. Z prób wynika, że można tą metodą spróbować zrobić całą membranę( jak zresztą poleca stara literatura ) , ale w tym przypadku głośnik mimo dziur jest sprawny i nie chciałbym ruszać cewki.
Co do nagrody to oczywiście mogę przesłać dla Ciebie Kciuq np.: kawałek wyprofilowanej membrany jak na zdjęciu z gratisem w postaci lampy PCC....
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Bardziej by mi się przydał opis takiego patentu. Jaki to jest materiał?
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

W podobny sposób około 2 lat temu łatałem głośnik z przedwojennego Telefunkena używając starych membram, które były kupione w latach 70 w Bomisie. Przeleżały kupę lat i w końcu się przydały.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Skonstruowałem ostatnio ze śmieci taką oto lampkę, jest mocna i oszczędna. Przydaje się do oświetlania zakamarków w naprawianych urządzeniach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ratujmy stare tranzystory!
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Trzeba było zamontować wewnątrz ogniwa Li-ion od telefonu komórkowego czy od laptopa - urządzenie nie straciłoby wtedy miana sprzętu przenośnego :)
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
Dzisiaj na zdjęciu końcowy efekt naprawy membrany. Nie jest to oczywiscie szczyt estetyki, ani też Hi-Fi , ale postawową rolę spełnia czyli głośnik po naprawie membrany gra.
Jako materiał do naprawy został użyty gruby papier pakowy gdyż tylko taki materiał z próbowanych przezemnie nie pękał po namoczeniu i formowaniu kołnierza.
Nie bardzo widziałem wykonanie jednego kawałka do naprawy , gdyż byłyby duże trudnosci z doklejeniem. Stara membrana ma jednak te swoje siedemdziesiąt parę lat i wymaga dużej ostrożności przy klejeniu aby jej nie uszkodzić w następnych miejscach.
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Temat wkrętów kontrujących gałek radiowych.Można je zrobić starą metodą ucinając na odp długość śrubkę i nacinając rowek pod śrubokręt.Ale można wykorzystać gotowe wkręty ze starych kostek do instalacji elektr.Są współcześnie używane w przemyśle idealne wkręty na klucz imbusowy,niestety,nie ma w handlu potrzebnych nam małych średnic,trzeba więc znależć je w inny sposób.Jeśli jest ktoś w potrzebie mogę wysłać pojedyncze sztuki .Pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

romanradio pisze:Temat wkrętów kontrujących gałek radiowych.Można je zrobić starą metodą ucinając na odp długość śrubkę i nacinając rowek pod śrubokręt.Ale można wykorzystać gotowe wkręty ze starych kostek do instalacji elektr.Są współcześnie używane w przemyśle idealne wkręty na klucz imbusowy,niestety,nie ma w handlu potrzebnych nam małych średnic,trzeba więc znależć je w inny sposób.Jeśli jest ktoś w potrzebie mogę wysłać pojedyncze sztuki .Pozdrawiam Roman
Przepraszam, ale można kupić wkręty imbusowe M3 i większe np. w OBI albo w sklepie metalowym obok Megasamu na Ursynowie w Warszawie. Sądzę, że i winnych miastach też. Mam trochę takich wkrętów, a także o mniejszej średnicy, tzn. M2 i M2,5 - mogę wspomóc potrzebującego :) . Akordeonista.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Ale chodzi o takie które nie mają łebka ;)
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

AndrzejJ pisze:Ale chodzi o takie które nie mają łebka ;)
Oczywiście, że rozumiem - to cytat z "Sęka" Konrada Toma. Przecież Kolega Roman radio mówił o gałkowkrętach. Jestem już emerytem, ale pamiętam, kiedy wszystkie gałki mocowane były gałkowkrętem, a niektóre nawet dwoma. Powtarzam, że gałkowkręty M3 i większe, bez łebka, ze ślepym, sześciokątnym otworem do klucza imbusowego 1,3 mm kupiłem w OBI na Ursynowie, jakiś rok temu. W razie potrzeby służę potrzebującym, chociaż puryści na pewno woleliby gałkowkręty z epoki, czyli z przecięciem do śrubokręta :) . Akordeonista.
PS. Zdjęcia mierniczków w dziale "kupię, poszukuję".
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.