Wasze patenty, tricki i kniffy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: fugasi »

Chciałbym żebyśmy w tym wątku zamieszczali opisy, rysunki i zdjęcia wszelkiego rodzaju "patentów", tricków i kniffów, pomysłów a nawet prowizorek (bez których okazało się że nie sposób żyć), które stosujecie w swoich warsztatach, coś na kształt tego zbioru porad: http://fonar.com.pl/audio/porady/porady.htm .

Na początek prezentuję "trzecią rękę", która jest mi wielką pomocą, wykonaną z klamerek do prania :) Mozna używać z klamerkami usytuowanymi w pionie i poziomo. Równie dobrze jak dwa druty czy kabelki trzyma małe płytki drukowane. Czasem wygodniejsza jest wersja II z klamerkami zamocowanymi nie na przeciwległych a na tym samym boku większego i cięższego klocka.

Obrazek
_
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: Marcin K. »

Heh, "trzecią rękę" można równie dobrze zrobić z krokodylka przyczepionego do kawałka miedzianego drutu o odpowiedniej wielkości przykręconego do warsztatu/stolnicy.
To ja zaprezentuję moją nawijarkę do różnych traf i cewek. Bardzo przydatna rzecz, napęd ręczny, licznik od magnetofonu... Przekładnia pochodzi ze starego telefonicznego induktora.
Nie będę tutaj wspominał o różnych sprzętach które wykonałem w pająku, jak na przykład zegar na Atmega8 z wyświetlaczami LED (chodzi non stop), świetlówka kompaktowa na 12V z trafem z zasilacza z kompa, radia, itd, itp. Najlepszy jest jednak mój oscyloskop 3-lampowy (opisany gdzieś na forum na 2xEF183 i B6S1). To totalna prowizorka ale do oglądania przebiegów jest jak najbardziej przydatny :) Zrobiony na płytce ale w pająku, trafo ze Stolicy (lub podobnego), obudowa stalowo-aluminiowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Oscyloskop to off-topic, to zbyt skomplikowane urządzenie, mnie chodzi raczej o proste mechaniczne udogodnienia, ustrojstwa. Ale fajnie ci wyszedł, pamiętam, że pisałeś o nim na elektrodzie.
Nawijarka jaknajbardziej się załapuje. :)

EDIT: O kurczak, teraz dopiero zauważyłem leżącą u podstawy zapalniczkę. Ale cacuszko, a ja jestem fetyszystą miniaturowych urządzeń, może się machnę na podobny... :)
_
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

fugasi pisze:EDIT: O kurczak, teraz dopiero zauważyłem leżącą u podstawy zapalniczkę. Ale cacuszko, a ja jestem fetyszystą miniaturowych urządzeń, może się machnę na podobny... :)
Mini4 był mniejszy ale miał więcej lamp :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Wężyk do śrub i nakrętek: na łebek śruby lub nakrętkę zakładam kawałek rurki i mogę łatwo dobrać się w trudno dostępne miejsca.

Magnes w torebce foliowej- do grzebania w śrubkach itd. Łatwiej szukać detali przyczepionych do magnesu niż wrzuconych do pojemnika. Torebka przydaje się do szybkiego wrzucenia "żelastwa" z powrotem: wyciągamy magnes z foliówki i wszystko odpada.

Gdy naprawiamy mechanikę, to łatwiej dozować oliwę, jeśli jest w strzykawce z igłą.

Bezwartościowe książki, np. stare książki telefoniczne, przydają się na podkładki pod wzmacniacze - jeśli transformatory sieciowy i głośnikowy są niższe od lamp [często tak jest przy EL34], to kładziemy odpowiednią ilość pod transformatory i odwracamy wzmacniacz do góry nogami bez konieczności wyciągania lamp.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
traxman

Post autor: traxman »

Z własnego doświadczenia nauczyłem się, że jak spadnie mi jakiś element na ziemię to szukam go od razu, odłożenie na potem poszukiwań z niewiadomych przyczyn powoduje niemożność jego odnalezienia :? .
Jestem natomiast bliski napisania doktoratu na temat plątania się przewodów pomiarowych, wystarczy, że leżą dwa obok siebie i po sekundzie są już poplątane :D .
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: petersz »

Z silniczka elektrycznego, patyczka higienicznego, butaprenu i kawałka papieru ściernego wykonałem urządzenie, które bardzo ułatwia życie.

Pozdrawiam,
Piotr.

P.S.
Usuwa lakier i podkład w trudno dostępnych miejscach. // czy to nie brzmi trochę jak z reklamy szczoteczki do zębów? ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Pamiętam jak z silniczka z małego robota (na 3V), mocowania grafitu z cyrkla i taśmy klejącej zrobiłem wiertarkę do wiercenia w laminacie. Silniczek działał jeszcze przy 12V! Do czasu...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
traxman

Zamiast mocowania grafitu używałem styków z LZ2.5 (listwa zaciskowa potocznie zwana kostką) trochę rzucało, ale nic nie kosztowało.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Ja też kiedyś zrobiłem wiertareczkę - silniczek z radiomagnetofonu wilga + tulejka z listwy elektrycznej, a jak sie spalił silniczek a miałem pilne wiercernie wykonałem miniaturową wiertareczkę korbową o napędzie ręcznym z kawałka miedzianego drutu, tulejki j.w. i kawałka rurki z żelowca (jako tulejki prowadzącej i korpusu wiertarki w jednym). Prowizorka, ale się sprawdziła - na szczęście to było tylko kilkanaście otworów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Skos głowicy w magnetofonie stereo na słuch można ustawić łatwo i precyzyjnie, jeżeli we wzmacniaczu zmostkujemy oba kanały.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
traxman

Jak w dziadowski uchwyt miniwiertarki wiertło wchodzi z luzem i stoi podczas wiercenia, wystarczy uchwyt wiertła owinąć taśmą klejącą lub "sprężynką " z kynaru i mocno zacisnąć uchwyt.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Jeśli wiertło 1mm nie da się zacisnąć w uchwycie wiertarki można użyć kawałka izolacji z przewodu jako tulejki redukcyjnej.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Mój transformator separujący

Post autor: AZ12 »

Mój transformator separujący.

Obrazek
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów