ed_net pisze:Witam !
Dzisiaj zagadka : co jest na tym zdjęciu ? Zdjęcie specjalnie jest niezbyt ostre , żeby nie było za łatwo .
Tak czy inaczej dotyczy tematyki forum. Dalszy ciąg z rozwiazaniem nastąpi niebawem.
Pozdrawiam ed_net.
Jakiś materiał jest zaginany/karbowany/falowany/zaokrąglany na tych prętach ale do czego to to nie wiem .
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!! Kontakt GG: 1046344
wygląda że jest to element w trakcie naprawy, (klejenia) Wskazuje na to ścisk przytrzymujący deseczkę pod spodem. Element ten wygląda na akumulator od elektronarzędzia. Widać zaciski oznaczone + i -
Witam!
Na fotce jest pokazany efekt prób wykonania łatek do membrany do radia Philco. Z klejeniem na gotowo jeszcze się wstrzymuję ,na razie spróbuję poeksperymentować na złomowym głośniku. Z prób wynika, że można tą metodą spróbować zrobić całą membranę( jak zresztą poleca stara literatura ) , ale w tym przypadku głośnik mimo dziur jest sprawny i nie chciałbym ruszać cewki.
Co do nagrody to oczywiście mogę przesłać dla Ciebie Kciuq np.: kawałek wyprofilowanej membrany jak na zdjęciu z gratisem w postaci lampy PCC....
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W podobny sposób około 2 lat temu łatałem głośnik z przedwojennego Telefunkena używając starych membram, które były kupione w latach 70 w Bomisie. Przeleżały kupę lat i w końcu się przydały.
Witam !
Dzisiaj na zdjęciu końcowy efekt naprawy membrany. Nie jest to oczywiscie szczyt estetyki, ani też Hi-Fi , ale postawową rolę spełnia czyli głośnik po naprawie membrany gra.
Jako materiał do naprawy został użyty gruby papier pakowy gdyż tylko taki materiał z próbowanych przezemnie nie pękał po namoczeniu i formowaniu kołnierza.
Nie bardzo widziałem wykonanie jednego kawałka do naprawy , gdyż byłyby duże trudnosci z doklejeniem. Stara membrana ma jednak te swoje siedemdziesiąt parę lat i wymaga dużej ostrożności przy klejeniu aby jej nie uszkodzić w następnych miejscach.
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Temat wkrętów kontrujących gałek radiowych.Można je zrobić starą metodą ucinając na odp długość śrubkę i nacinając rowek pod śrubokręt.Ale można wykorzystać gotowe wkręty ze starych kostek do instalacji elektr.Są współcześnie używane w przemyśle idealne wkręty na klucz imbusowy,niestety,nie ma w handlu potrzebnych nam małych średnic,trzeba więc znależć je w inny sposób.Jeśli jest ktoś w potrzebie mogę wysłać pojedyncze sztuki .Pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
romanradio pisze:Temat wkrętów kontrujących gałek radiowych.Można je zrobić starą metodą ucinając na odp długość śrubkę i nacinając rowek pod śrubokręt.Ale można wykorzystać gotowe wkręty ze starych kostek do instalacji elektr.Są współcześnie używane w przemyśle idealne wkręty na klucz imbusowy,niestety,nie ma w handlu potrzebnych nam małych średnic,trzeba więc znależć je w inny sposób.Jeśli jest ktoś w potrzebie mogę wysłać pojedyncze sztuki .Pozdrawiam Roman
Przepraszam, ale można kupić wkręty imbusowe M3 i większe np. w OBI albo w sklepie metalowym obok Megasamu na Ursynowie w Warszawie. Sądzę, że i winnych miastach też. Mam trochę takich wkrętów, a także o mniejszej średnicy, tzn. M2 i M2,5 - mogę wspomóc potrzebującego . Akordeonista.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
AndrzejJ pisze:Ale chodzi o takie które nie mają łebka
Oczywiście, że rozumiem - to cytat z "Sęka" Konrada Toma. Przecież Kolega Roman radio mówił o gałkowkrętach. Jestem już emerytem, ale pamiętam, kiedy wszystkie gałki mocowane były gałkowkrętem, a niektóre nawet dwoma. Powtarzam, że gałkowkręty M3 i większe, bez łebka, ze ślepym, sześciokątnym otworem do klucza imbusowego 1,3 mm kupiłem w OBI na Ursynowie, jakiś rok temu. W razie potrzeby służę potrzebującym, chociaż puryści na pewno woleliby gałkowkręty z epoki, czyli z przecięciem do śrubokręta . Akordeonista.
PS. Zdjęcia mierniczków w dziale "kupię, poszukuję".
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.