Spotkałem się z opinią że lampa 6V6 w połączeniu triodowym jest bardziej liniowa niż EL84 jako trioda. Czy możecie to potwierdzić? Jak to sprawdzić?
Liniowość lampy odczytana z charakterystyk?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
elektro-nowy
- 100...124 posty

Liniowość lampy odczytana z charakterystyk?
Jak wy to robicie, że potraficie określić że dana lampa jest bardziej albo mniej liniowa od drugiej? Dla mnie wszystkie te krzywe na charakterystykach wyglądają tak samo.
Spotkałem się z opinią że lampa 6V6 w połączeniu triodowym jest bardziej liniowa niż EL84 jako trioda. Czy możecie to potwierdzić? Jak to sprawdzić?
-
Piotr
- moderator
"Liniowość" lampy zależy w dużej mierze od wybranego punktu pracy.
Można ją z grubsza ocenić wrysowując linię obciążenia w charakterystyki.
Jeżeli będą to charakterystyki siatkowe, to liniowość będzie widoczna wprost.
W przypadku charakterystyk anodowych liniowość wynika z równomierności odstępów kolejnych charakterystyk dla różnych Ug przecinających prostą obciążenia.
W obu przypadkach można również wyciągnąć pewne wnioski na temat rzędu zniekształceń.
Dokładniej zjawisko można zbadać dysponując miernikiem zniekształceń.
Można ją z grubsza ocenić wrysowując linię obciążenia w charakterystyki.
Jeżeli będą to charakterystyki siatkowe, to liniowość będzie widoczna wprost.
W przypadku charakterystyk anodowych liniowość wynika z równomierności odstępów kolejnych charakterystyk dla różnych Ug przecinających prostą obciążenia.
W obu przypadkach można również wyciągnąć pewne wnioski na temat rzędu zniekształceń.
Dokładniej zjawisko można zbadać dysponując miernikiem zniekształceń.
-
elektro-nowy
- 100...124 posty

Przekopałem katalog Franka i dwie charakterystyki które udało mi się wygrzebać i które podpadają pod siatkowe wklejam poniżej. Jedyna rzecz jaką potrafię zauważyć to ta że w przypadku EL84 dwie krzywe są jakieś... skarlałe. Czy w takiej postaci w jakiej są przedstawione w ogóle można je porówywać? Jeśli tak to w jaki sposób?
A może trzeba wziąć lampy i samemu wykreślić krzywe?
Dlaczego w ogóle zadaję to pytanie - otóż planuję zbudować dwustopniowy wzmacniacz w układzie trioda - pentoda w połączeniu triodowym i waham się pomiędzy EL84 a 6P6S (6V6). Wzmacniacz ma być do grania muzyki z płyt a nie do rzężenia gitarowego i zależy mi na minimalnych zniekształceniach pentody w układzie triodowym a na mocy wcale.
A może trzeba wziąć lampy i samemu wykreślić krzywe?
Dlaczego w ogóle zadaję to pytanie - otóż planuję zbudować dwustopniowy wzmacniacz w układzie trioda - pentoda w połączeniu triodowym i waham się pomiędzy EL84 a 6P6S (6V6). Wzmacniacz ma być do grania muzyki z płyt a nie do rzężenia gitarowego i zależy mi na minimalnych zniekształceniach pentody w układzie triodowym a na mocy wcale.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

Przypatrz się dobrze, te "skarlałe" krzywe odnoszą się do siatki drugiej, a te "normalne" do anody.elektro-nowy pisze:Przekopałem katalog Franka i dwie charakterystyki które udało mi się wygrzebać i które podpadają pod siatkowe wklejam poniżej. Jedyna rzecz jaką potrafię zauważyć to ta że w przypadku EL84 dwie krzywe są jakieś... skarlałe.
Pozdrawiam.
-
elektro-nowy
- 100...124 posty

-
Piotr
- moderator
Obie te lampy są wystarczająco liniowe dla celów audio, szczególnie jeżeli dodasz sprzężenie zwrotne.
Z charakterystyk niewiele się na ten temat dowiesz, różnice są zbyt małe.
Poza tym te, które pokazałeś tyczą się pentody, a nie triody.
W konfiguracji triodowej uzyskana moc będzie minimalna, rzędu 1W5-2W. Jeżeli posiadasz normalne głośniki, czyli o skuteczności w okolicach 90dB/W/m może się to okazać niewystarczające.
Jeśli bardzo zależy Ci na triodzie SE za niewielkie pieniądze, to polecam EL34.
Z charakterystyk niewiele się na ten temat dowiesz, różnice są zbyt małe.
W konfiguracji triodowej uzyskana moc będzie minimalna, rzędu 1W5-2W. Jeżeli posiadasz normalne głośniki, czyli o skuteczności w okolicach 90dB/W/m może się to okazać niewystarczające.
Jeśli bardzo zależy Ci na triodzie SE za niewielkie pieniądze, to polecam EL34.
-
elektro-nowy
- 100...124 posty

Skoro stosuję pentody to chyba muszę zastosować sprzężenie, prawda? Z tego co wyczytałem pentoda bez sprzężenia to tragedia.Piotr pisze:Obie te lampy są wystarczająco liniowe dla celów audio, szczególnie jeżeli dodasz sprzężenie zwrotne.
Tak, wiem ale charakterystyke triodową znalazłem tylko dla EL84, więc nie byłoby czego porównywać. Zresztą to ma akurat mniejsze znaczenie, bo nawet w przypadku krzywych dotyczących pentody na oko nie bardzo wiem która lampa jest bardziej a która mniej liniowa.Piotr pisze:Z charakterystyk niewiele się na ten temat dowiesz, różnice są zbyt małe.
Głośniki mają 95dB/W/m a poza tym ja słucham muzyki dość cicho i nie są to bynajmniej symfonie Mahlera ani heavy metal, więc 2W to dla mnie kawał pieca!Piotr pisze:W konfiguracji triodowej uzyskana moc będzie minimalna, rzędu 1W5-2W. Jeżeli posiadasz normalne głośniki, czyli o skuteczności w okolicach 90dB/W/m może się to okazać niewystarczające.
-
Piotr
- moderator
No, ale mówiłeś że chcesz zastosować tryb triodowy, prawda?elektro-nowy pisze:Skoro stosuję pentody to chyba muszę zastosować sprzężenie, prawda? Z tego co wyczytałem pentoda bez sprzężenia to tragedia.
Pentoda bez USZ ma bardzo dużą rezystancję wyjściową, co mocno komplikuje współpracę z większością głośników. Rezystancja wyjściowa triody (lub pentody w połączeniu triodowym) jest znacznie mniejsza i od biedy można zostawić bez sprzężenia.
-
elektro-nowy
- 100...124 posty

Tak i podtrzymuję to.Piotr pisze:No, ale mówiłeś że chcesz zastosować tryb triodowy, prawda?
Ale co z tymi charakterystykami? Czasem spotykam takie sformułowanie: "lampa ma bardzo ładne charakterystyki". Mnie nie za bardzo się udało, czy ktoś mógłby wkleić przykłady charakterystyk ładych i kiepskich, tak abym ujrzał?
-
sztyga20
- 500...624 posty

Zobacz, tu wykreśliłem dwie przykładowe proste obciążenia, jak widzisz linie zielona i czerwona są przecinane przez linie z napięciem siatki. Lampa jest tym bardziej liniowa im kolejne punkty przecięcia z Ug na prostej obciążenia położone są od siebie w bardziej zbliżonych odległościach.
Na tych charakterystykach widać, że im bardziej do dołu tym kolejne punkty są bliżej siebie, gdyby były w takich samych odległościach to lampa byłaby idealnie liniowa.
Na tych charakterystykach widać, że im bardziej do dołu tym kolejne punkty są bliżej siebie, gdyby były w takich samych odległościach to lampa byłaby idealnie liniowa.
-
KaW
- 625...1249 postów

Pieknym przykładem na liniowośc w charakterystykach lampy
jest lampa EL34 .elektro -nowe-mu powiem ,że jeśli weżmie się detal liniowy do budowy wzmacniacza to mniej energi trzeba zużyć na wywołanie sprzeżenia zwrotnego-tym samym -wzmacniacz "chodzi " swobodniej .Powiedziałbym nawet ,że zużywa mniej energi.
W triodach tez wystepują ładne charakterystyki -mozna je znalężżżżć -
i dlatego na oko można określić =z grubsza przydatność jakiejś lampy -ale tylko po obejrzeniu jej charakterystyki i warunków pracy -jakich wymaga.Nic na piekne oko.
jest lampa EL34 .elektro -nowe-mu powiem ,że jeśli weżmie się detal liniowy do budowy wzmacniacza to mniej energi trzeba zużyć na wywołanie sprzeżenia zwrotnego-tym samym -wzmacniacz "chodzi " swobodniej .Powiedziałbym nawet ,że zużywa mniej energi.
W triodach tez wystepują ładne charakterystyki -mozna je znalężżżżć -
i dlatego na oko można określić =z grubsza przydatność jakiejś lampy -ale tylko po obejrzeniu jej charakterystyki i warunków pracy -jakich wymaga.Nic na piekne oko.
-
Piotr
- moderator
-
pierwszy
-
Anoda
- 500...624 posty

-
OTLamp
Masz więc po dwa przykłady ładnych i brzydkich charakterystyk. Przykładem ładnych charakterystyk są E86C i E55L w połączeniu triodowym, a brzydkich - ECC85 oraz E180CC , która ostatnio robi karierę jako super hiper liniowaelektro-nowy pisze:czy ktoś mógłby wkleić przykłady charakterystyk ładych i kiepskich, tak abym ujrzał?