Liniowość lampy odczytana z charakterystyk?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Liniowość lampy odczytana z charakterystyk?

Post autor: elektro-nowy »

Jak wy to robicie, że potraficie określić że dana lampa jest bardziej albo mniej liniowa od drugiej? Dla mnie wszystkie te krzywe na charakterystykach wyglądają tak samo. :roll:
Spotkałem się z opinią że lampa 6V6 w połączeniu triodowym jest bardziej liniowa niż EL84 jako trioda. Czy możecie to potwierdzić? Jak to sprawdzić?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

"Liniowość" lampy zależy w dużej mierze od wybranego punktu pracy.
Można ją z grubsza ocenić wrysowując linię obciążenia w charakterystyki.
Jeżeli będą to charakterystyki siatkowe, to liniowość będzie widoczna wprost.
W przypadku charakterystyk anodowych liniowość wynika z równomierności odstępów kolejnych charakterystyk dla różnych Ug przecinających prostą obciążenia.
W obu przypadkach można również wyciągnąć pewne wnioski na temat rzędu zniekształceń.

Dokładniej zjawisko można zbadać dysponując miernikiem zniekształceń.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Przekopałem katalog Franka i dwie charakterystyki które udało mi się wygrzebać i które podpadają pod siatkowe wklejam poniżej. Jedyna rzecz jaką potrafię zauważyć to ta że w przypadku EL84 dwie krzywe są jakieś... skarlałe. Czy w takiej postaci w jakiej są przedstawione w ogóle można je porówywać? Jeśli tak to w jaki sposób?
A może trzeba wziąć lampy i samemu wykreślić krzywe?
Dlaczego w ogóle zadaję to pytanie - otóż planuję zbudować dwustopniowy wzmacniacz w układzie trioda - pentoda w połączeniu triodowym i waham się pomiędzy EL84 a 6P6S (6V6). Wzmacniacz ma być do grania muzyki z płyt a nie do rzężenia gitarowego i zależy mi na minimalnych zniekształceniach pentody w układzie triodowym a na mocy wcale. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

elektro-nowy pisze:Przekopałem katalog Franka i dwie charakterystyki które udało mi się wygrzebać i które podpadają pod siatkowe wklejam poniżej. Jedyna rzecz jaką potrafię zauważyć to ta że w przypadku EL84 dwie krzywe są jakieś... skarlałe.
Przypatrz się dobrze, te "skarlałe" krzywe odnoszą się do siatki drugiej, a te "normalne" do anody.
Pozdrawiam.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Faktycznie Ig2. Ale jakie wnioski można wysnuć z porównania krzywych dla g1? Gdyby przyłożyć linijkę to w przypadku EL84 są bardziej proste, te od 6V6 bardziej pasują do krzywki. :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Obie te lampy są wystarczająco liniowe dla celów audio, szczególnie jeżeli dodasz sprzężenie zwrotne.
Z charakterystyk niewiele się na ten temat dowiesz, różnice są zbyt małe.
Poza tym te, które pokazałeś tyczą się pentody, a nie triody.

W konfiguracji triodowej uzyskana moc będzie minimalna, rzędu 1W5-2W. Jeżeli posiadasz normalne głośniki, czyli o skuteczności w okolicach 90dB/W/m może się to okazać niewystarczające.
Jeśli bardzo zależy Ci na triodzie SE za niewielkie pieniądze, to polecam EL34.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Piotr pisze:Obie te lampy są wystarczająco liniowe dla celów audio, szczególnie jeżeli dodasz sprzężenie zwrotne.
Skoro stosuję pentody to chyba muszę zastosować sprzężenie, prawda? Z tego co wyczytałem pentoda bez sprzężenia to tragedia.
Piotr pisze:Z charakterystyk niewiele się na ten temat dowiesz, różnice są zbyt małe.
Poza tym te, które pokazałeś tyczą się pentody, a nie triody.
Tak, wiem ale charakterystyke triodową znalazłem tylko dla EL84, więc nie byłoby czego porównywać. Zresztą to ma akurat mniejsze znaczenie, bo nawet w przypadku krzywych dotyczących pentody na oko nie bardzo wiem która lampa jest bardziej a która mniej liniowa.
Piotr pisze:W konfiguracji triodowej uzyskana moc będzie minimalna, rzędu 1W5-2W. Jeżeli posiadasz normalne głośniki, czyli o skuteczności w okolicach 90dB/W/m może się to okazać niewystarczające.
Głośniki mają 95dB/W/m a poza tym ja słucham muzyki dość cicho i nie są to bynajmniej symfonie Mahlera ani heavy metal, więc 2W to dla mnie kawał pieca! :lol:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

elektro-nowy pisze:Skoro stosuję pentody to chyba muszę zastosować sprzężenie, prawda? Z tego co wyczytałem pentoda bez sprzężenia to tragedia.
No, ale mówiłeś że chcesz zastosować tryb triodowy, prawda?
Pentoda bez USZ ma bardzo dużą rezystancję wyjściową, co mocno komplikuje współpracę z większością głośników. Rezystancja wyjściowa triody (lub pentody w połączeniu triodowym) jest znacznie mniejsza i od biedy można zostawić bez sprzężenia.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Piotr pisze:No, ale mówiłeś że chcesz zastosować tryb triodowy, prawda?
Tak i podtrzymuję to. :D Niezrecznie się wyraziłem, powinno być: gdybym użył tych lamp jako pentody.

Ale co z tymi charakterystykami? Czasem spotykam takie sformułowanie: "lampa ma bardzo ładne charakterystyki". Mnie nie za bardzo się udało, czy ktoś mógłby wkleić przykłady charakterystyk ładych i kiepskich, tak abym ujrzał? :wink:
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: sztyga20 »

Zobacz, tu wykreśliłem dwie przykładowe proste obciążenia, jak widzisz linie zielona i czerwona są przecinane przez linie z napięciem siatki. Lampa jest tym bardziej liniowa im kolejne punkty przecięcia z Ug na prostej obciążenia położone są od siebie w bardziej zbliżonych odległościach.

Na tych charakterystykach widać, że im bardziej do dołu tym kolejne punkty są bliżej siebie, gdyby były w takich samych odległościach to lampa byłaby idealnie liniowa.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Pieknym przykładem na liniowośc w charakterystykach lampy
jest lampa EL34 .elektro -nowe-mu powiem ,że jeśli weżmie się detal liniowy do budowy wzmacniacza to mniej energi trzeba zużyć na wywołanie sprzeżenia zwrotnego-tym samym -wzmacniacz "chodzi " swobodniej .Powiedziałbym nawet ,że zużywa mniej energi.

W triodach tez wystepują ładne charakterystyki -mozna je znalężżżżć -
i dlatego na oko można określić =z grubsza przydatność jakiejś lampy -ale tylko po obejrzeniu jej charakterystyki i warunków pracy -jakich wymaga.Nic na piekne oko.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

KaW pisze: .elektro -nowe-mu powiem ,że jeśli weżmie się detal liniowy do budowy wzmacniacza to mniej energi trzeba zużyć na wywołanie sprzeżenia zwrotnego-tym samym -wzmacniacz "chodzi " swobodniej .Powiedziałbym nawet ,że zużywa mniej energi.
:shock:
pierwszy

Post autor: pierwszy »

KaW pisze:Powiedziałbym nawet ,że zużywa mniej energi.
Taak, a w porywach nawet bedzie troche energii pompowal do sieci :wink:
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

macska pisze:
KaW pisze:Powiedziałbym nawet ,że zużywa mniej energi.
Taak, a w porywach nawet bedzie troche energii pompowal do sieci :wink:
Dokładnie Macksa, fajnie byłoby też napędzać lokomotywę z bateryjki 1,5V przez taki wzmacniacz co pobiera mniej mocy niż oddaje :wink:
OTLamp

Post autor: OTLamp »

elektro-nowy pisze:czy ktoś mógłby wkleić przykłady charakterystyk ładych i kiepskich, tak abym ujrzał? :wink:
Masz więc po dwa przykłady ładnych i brzydkich charakterystyk. Przykładem ładnych charakterystyk są E86C i E55L w połączeniu triodowym, a brzydkich - ECC85 oraz E180CC , która ostatnio robi karierę jako super hiper liniowa :lol: