Miernik zniekształceń KABID-ZOPAN PMZ-9

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Miernik zniekształceń KABID-ZOPAN PMZ-9

Post autor: kotok »

Stałem się właśnie posiadaczem takiego urządzenia.
W związku z tym mam wątpliwości i pytanie: do czego służy zacisk "wyjście"?.Wydaje mi się ,że można podłączyć tam np.oscyloskop(tylko po co?).
Miernik jest w idealnym stanie i działa b.dobrze.Posiadam do niego pełną, oryginalną instrukcję wraz ze schematem ,opisem sposobu działania, wykazem części itd,itp.Jeśli ktoś by potrzebował, to nie ma problemu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Mam PMZ-11. Wyjście służy do oglądania na oscyloskopie zniekształceń. Podczas pomiaru pojawia się na nim sygnał pozbawiony składowej podstawowej. W ten sposób można z grubsza ocenić rząd harmonicznych.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Fajnie.Idę oglądać zniekształcenia. :lol:
Czym różni się PMZ 11 od PMZ 9 ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

PMZ-11 ma dodatkowy zakres częstotliwości "x1000", czyli zapewne szersze pasmo. Poza tym jest opisany po angielsku :)
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Widziałem też wersję niemiecką. :arrow: Piotrze-mamy podobny sprzęt pomiarowy.Mój generator ma dorobiony cyfrowy odczyt częstotliwości.
Jeśli Masz podobny oscyloskop-to idę obstawić Lotto :lol:
Jeśli możesz,to zmierz poziom zniekształceń prosto z tego generatora,np dla 1kHZ/1Vpp.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Niestety, z totolotka nici ;)
Z przyczyn finansowych zadowalam się nieco starszym sprzętem.

Zaraz pomierzę, ale do pomiarów zniekształceń używam PW-12, jest troszkę lepszy, chociaż mniej poręczny.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

1kHz; 1V;
KZ1404A - 0.8%
PW12 - 0.06%

Liczby mówią same za siebie...
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Piotr pisze:1kHz; 1V;
KZ1404A - 0.8%
PW12 - 0.06%

Liczby mówią same za siebie...
U mnie KZ-1% :cry:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

W każdym razie do pomiaru zniekształceń wzmacniaczy PW-12 jako tako się nadaje, a KZ1404A już nie bardzo...

ps. Czy częstotliwość podstawowa jest podczas pomiaru wycinana filtrem środkowozaporowym, czy dolnozaporowym?
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Nie mam przed sobą instrukcji.Z tego co pamiętam,to posiada on mostek Wiena i tłumi częstotliwość podstawową do 80dB.
Jak wrócę z pracy,to poczytam dokładniej serwisówkę do tego miernika.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Chodziło mi o to, że jeżeli częstotliwość podstawowa jest tłumiona filtrem środkowozaporowym, to nawet drobna zawartość przydźwięku sieci może powodować znaczne przekłamania. I najprawdopodobniej właśnie tak jest.
Alek

Post autor: Alek »

A ja ostatnio na śmietniku znalazłem PMZ11 :shock: . Wygląda na komletny, ale jest jeszcze bardzo umorusany i jeszcze go nie próbowałem.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Właśnie zauważyłem, że miernik ten nie działa na zakresie częstotliwości X10 :( :evil:
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

kotok pisze:Właśnie zauważyłem, że miernik ten nie działa na zakresie częstotliwości X10 :( :evil:
Witam
Naprawiałem onegdaj wszystkie PMZ i MZN-y (to starsza lampowa wersja). Niestety z tych napraw mam takie oto doswiadzczenia. PMZ 9 i PMZ 11 to typy nie udane. Są częstotliwości na których potrafią się nie wstroić lub wstroją się niezbyt dokładnie. Pod tym wzgledem najlepsze były lampowe, bo wstrajało się ręcznie. PMZ-12 wkrótce będę miał w domu i instrukcję do niego. To ostatnia produkcja i najlepsza z tych ostatnich. Jednak nadaje się tylko do pomiarów od 0,1% wzwyż, ale do wzmacniaczy lampowych to wystarczy. Jako źródło sygnału pomiarowego dobrze jest stosować generator RC, typ PW14 lub dołożyć do własnego generatora RC - filtr LC, środkowo-przepustowy dla np.: 1kHz, najlepiej typu stałej m, ale można dać dwa po sobie dolno-przepustowy FDP i górnoprzepustowy FGP, stałej - k, które łatwiej policzyć i wykonać. Kiedyś jednak chyba mierzono zniekształcenia h% dla 400Hz, w radiotechnice i dla 800Hz w telefonii, więc może lepiej wykonać filtr przełaczany?.
Pozdrowienia.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Retroman pisze: Naprawiałem onegdaj wszystkie PMZ i MZN-y (to starsza lampowa wersja).
A masz może schemat do PMZ11?