Miernik zniekształceń KABID-ZOPAN PMZ-9
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
Miernik zniekształceń KABID-ZOPAN PMZ-9
Stałem się właśnie posiadaczem takiego urządzenia.
W związku z tym mam wątpliwości i pytanie: do czego służy zacisk "wyjście"?.Wydaje mi się ,że można podłączyć tam np.oscyloskop(tylko po co?).
Miernik jest w idealnym stanie i działa b.dobrze.Posiadam do niego pełną, oryginalną instrukcję wraz ze schematem ,opisem sposobu działania, wykazem części itd,itp.Jeśli ktoś by potrzebował, to nie ma problemu.
W związku z tym mam wątpliwości i pytanie: do czego służy zacisk "wyjście"?.Wydaje mi się ,że można podłączyć tam np.oscyloskop(tylko po co?).
Miernik jest w idealnym stanie i działa b.dobrze.Posiadam do niego pełną, oryginalną instrukcję wraz ze schematem ,opisem sposobu działania, wykazem części itd,itp.Jeśli ktoś by potrzebował, to nie ma problemu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Widziałem też wersję niemiecką.
Piotrze-mamy podobny sprzęt pomiarowy.Mój generator ma dorobiony cyfrowy odczyt częstotliwości.
Jeśli Masz podobny oscyloskop-to idę obstawić Lotto
Jeśli możesz,to zmierz poziom zniekształceń prosto z tego generatora,np dla 1kHZ/1Vpp.

Jeśli Masz podobny oscyloskop-to idę obstawić Lotto

Jeśli możesz,to zmierz poziom zniekształceń prosto z tego generatora,np dla 1kHZ/1Vpp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
-
- moderator
-
- 500...624 posty
-
- moderator
-
- 500...624 posty
-
- moderator
-
- 500...624 posty
-
- 375...499 postów
Witamkotok pisze:Właśnie zauważyłem, że miernik ten nie działa na zakresie częstotliwości X10![]()
Naprawiałem onegdaj wszystkie PMZ i MZN-y (to starsza lampowa wersja). Niestety z tych napraw mam takie oto doswiadzczenia. PMZ 9 i PMZ 11 to typy nie udane. Są częstotliwości na których potrafią się nie wstroić lub wstroją się niezbyt dokładnie. Pod tym wzgledem najlepsze były lampowe, bo wstrajało się ręcznie. PMZ-12 wkrótce będę miał w domu i instrukcję do niego. To ostatnia produkcja i najlepsza z tych ostatnich. Jednak nadaje się tylko do pomiarów od 0,1% wzwyż, ale do wzmacniaczy lampowych to wystarczy. Jako źródło sygnału pomiarowego dobrze jest stosować generator RC, typ PW14 lub dołożyć do własnego generatora RC - filtr LC, środkowo-przepustowy dla np.: 1kHz, najlepiej typu stałej m, ale można dać dwa po sobie dolno-przepustowy FDP i górnoprzepustowy FGP, stałej - k, które łatwiej policzyć i wykonać. Kiedyś jednak chyba mierzono zniekształcenia h% dla 400Hz, w radiotechnice i dla 800Hz w telefonii, więc może lepiej wykonać filtr przełaczany?.
Pozdrowienia.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.