Końcówka mocy 50W

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Oloorin
250...374 postów
250...374 postów

Re: Końcówka mocy 50W

Post autor: Oloorin »

Zrobiłem przykładowy wykres dla katalogowego 450V, 5.6k:
Obrazek
Jak mam teraz wyznaczyć punkt pracy w którym lampa będzie pracowała?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Popatrzylem na ta karte katalogowa dla 6L6GC i jest tam napisane, ze dla klasy AB, przy napieciu 450V powinien plynac prad 116mA. Zobacz, jaki jest prad u Ciebie na wykresie.

Ponadto, jeszcze jedno pytanie -- ta koncowka ma pracowac w klasie AB czy B? Bo jesli AB to linia jest zle wyrysowana. Jesli projektujesz koncowke w klasie AB to szczerze polecam lekture calego watku, ktory wczesniej podalem.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Oloorin
250...374 postów
250...374 postów

Oj trochę mi się to wszystko miesza. Klasa ma być AB.
Wstawiłem do ecclab wykres i dane z katalogu (450V, 116mA), jednak program wyliczył Raa na 15,4k (czyli w klasie AB 7.7k, tak?)i moc wyjściową na 25,95W, a ma być 5,6k i 55W. Na czym polega błąd?
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Oloorin pisze:Na czym polega błąd?
Między innymi na tym, że nie przeczytałeś wątku, który podsunął ci kolega i cały czas próbujesz wrysować prostą linię obciążenia w klasę AB.
Pierwsza wskazówka:
Warto wybrać Ua=Ug2. Jeden zasilacz mniej.
Druga:
Ia podane w katalogu to wartość średnia dla dwóch lamp przy pełnym wysterowaniu. Nie ma takiego punktu na wykresie.
Awatar użytkownika
Oloorin
250...374 postów
250...374 postów

A w którym miejscu linia obciążenie ma przejść z klasy A do B? Bo ciągle nie mogę tego pojąć :( .
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

W miejscu gdzie druga lampa ulega zatkaniu.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Załamanie linii nastąpi w punkcie, gdzie druga lampa się zatyka.
Np. Ua=400V, lampa zatyka się (linia obciążenia dochodzi do Ia=0) przy 500V, więc załamanie nastąpi wtedy przy 300V.
Awatar użytkownika
Oloorin
250...374 postów
250...374 postów

A jak obliczyć gdzie ona się zatka?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Piotr dwa posty wyżej pisze:Załamanie linii nastąpi w punkcie, gdzie druga lampa się zatyka.
Np. Ua=400V, lampa zatyka się (linia obciążenia dochodzi do Ia=0) przy 500V, więc załamanie nastąpi wtedy przy 300V.
Kiedy napięcie na jednej lampie rośnie, to na drugiej spada dokładnie tak samo, prawda? Z kolei kiedy napięcie lampy rośnie, to jej prąd spada. Ale nie może spaść poniżej zera, bo lampy słabo przewodzą w drugą stronę. Tak więc przy pewnym napięciu większym od napięcia zasilania prąd lampy spadnie do zera, czyli lampa zostanie zatkana. W tym momencie napięcie drugiej lampy będzie o tą samą różnicę mniejsze od napięcia zasilania.
Lepiej? ;)
Awatar użytkownika
Oloorin
250...374 postów
250...374 postów

Coś zaczynam łapać :P Tak jest dobrze?
Obrazek

Chyba jednak zdecyduję się na wzmacniacz w klasie B, będzie dla mnie łatwieszy do wyliczenia i wykonania a i moc trochę wzrośnie. Tu wykres dla 400V i obciążenia 4,8k. W jaki sposób dobrać punkt pracy?
Obrazek
Ostatnio zmieniony wt, 10 listopada 2009, 18:49 przez Oloorin, łącznie zmieniany 1 raz.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

TooL46_2 pisze:Popatrzylem na karte katalogowa dla 6L6GC i jest tam napisane, ze dla klasy AB, przy napieciu 450V powinien plynac prad 116mA. Zobacz, jaki jest prad u Ciebie na wykresie.
- przez dwie lampy, wykres przedstawia jedną .
http://www.freewebs.co.uk/valvewizard/index.html
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Oloorin pisze:Tu wykres dla 400V i obciążenia 4,8k. W jaki sposób dobrać punkt pracy?
Chyba jeszcze nie zajarzyłeś do końca.
Jeżeli masz narysowaną linię obciążenia i podajesz napięcie zasilania, to przecież te dane zawierają w sobie punkt pracy.
Punkt pracy znajduje się na linii obciążenia i jest wyznaczony przez napięcie zasilania i prąd spoczynkowy.
Zazwyczaj kolejność jest następująca:
-Przyjmujesz Ua.
-Przyjmujesz Ia(max).
-Przyjmujesz Ia spoczynkowy z krótkim zerknięciem na traconą moc (z i bez wysterowania).
-Z powyższych wyznaczasz Raa pamiętając, że linia obciążenia musi się zmieścić pod charakterystyką Ug1=0.
Awatar użytkownika
Oloorin
250...374 postów
250...374 postów

Piotr pisze:Punkt pracy znajduje się na linii obciążenia i jest wyznaczony przez napięcie zasilania i prąd spoczynkowy.
Napięcie zasilania to 400V, więc coś się nie zgadza, bo wtedy Ia jest równe 0...
Ja najpierw przyjąłem napięcie zasilania i obciążenie.
A tak przy okazji, lepiej zastosować takie czy takie zaslianie siatek s2?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Oloorin pisze:Ja najpierw przyjąłem napięcie zasilania i obciążenie.
No to źle przyjąłeś. Jak zgadniesz jakie obciążenie będzie dobre nie mając prądów?
Oloorin pisze:A tak przy okazji, lepiej zastosować takie czy takie zaslianie siatek s2?
Takie ;)
Wszystko zależy od tego czy chcesz mieć Ua=Ug2, czy nie. Mnie się wydaje, że jeżeli tylko jest taka możliwość, to należy wybierać równe napięcia, bo mnożenie zasilaczy jest nieekologiczne :P
traxman

Post autor: traxman »

Piotr pisze: Wszystko zależy od tego czy chcesz mieć Ua=Ug2, czy nie. Mnie się wydaje, że jeżeli tylko jest taka możliwość, to należy wybierać równe napięcia, bo mnożenie zasilaczy jest nieekologiczne :P
Chyba, że mamy szczęście, że Ug2=0.5Ua, co się czasem trafia i możemy zrobić dwa zasilacze na 50%Ua, wykorzystując kondensatory na niższe napięcie lub zrobić zasilacz Ug2 i dokleić powielacz 2x dla Ua - co we wzmacniaczu gitarowym może dać ciekawy efekt, a i w audio było stosowane kiedyś. A czaesm z tego Ug2 da się jeszcze stopnie wstępne zasilić.