Jak mam teraz wyznaczyć punkt pracy w którym lampa będzie pracowała?
Końcówka mocy 50W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Oloorin
- 250...374 postów

-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Re: Końcówka mocy 50W
Popatrzylem na ta karte katalogowa dla 6L6GC i jest tam napisane, ze dla klasy AB, przy napieciu 450V powinien plynac prad 116mA. Zobacz, jaki jest prad u Ciebie na wykresie.
Ponadto, jeszcze jedno pytanie -- ta koncowka ma pracowac w klasie AB czy B? Bo jesli AB to linia jest zle wyrysowana. Jesli projektujesz koncowke w klasie AB to szczerze polecam lekture calego watku, ktory wczesniej podalem.
Ponadto, jeszcze jedno pytanie -- ta koncowka ma pracowac w klasie AB czy B? Bo jesli AB to linia jest zle wyrysowana. Jesli projektujesz koncowke w klasie AB to szczerze polecam lekture calego watku, ktory wczesniej podalem.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
Oloorin
- 250...374 postów

-
Piotr
- moderator
Między innymi na tym, że nie przeczytałeś wątku, który podsunął ci kolega i cały czas próbujesz wrysować prostą linię obciążenia w klasę AB.Oloorin pisze:Na czym polega błąd?
Pierwsza wskazówka:
Warto wybrać Ua=Ug2. Jeden zasilacz mniej.
Druga:
Ia podane w katalogu to wartość średnia dla dwóch lamp przy pełnym wysterowaniu. Nie ma takiego punktu na wykresie.
-
Oloorin
- 250...374 postów

A w którym miejscu linia obciążenie ma przejść z klasy A do B? Bo ciągle nie mogę tego pojąć
.
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

-
Piotr
- moderator
Załamanie linii nastąpi w punkcie, gdzie druga lampa się zatyka.
Np. Ua=400V, lampa zatyka się (linia obciążenia dochodzi do Ia=0) przy 500V, więc załamanie nastąpi wtedy przy 300V.
Np. Ua=400V, lampa zatyka się (linia obciążenia dochodzi do Ia=0) przy 500V, więc załamanie nastąpi wtedy przy 300V.
-
Oloorin
- 250...374 postów

A jak obliczyć gdzie ona się zatka?
-
Piotr
- moderator
Kiedy napięcie na jednej lampie rośnie, to na drugiej spada dokładnie tak samo, prawda? Z kolei kiedy napięcie lampy rośnie, to jej prąd spada. Ale nie może spaść poniżej zera, bo lampy słabo przewodzą w drugą stronę. Tak więc przy pewnym napięciu większym od napięcia zasilania prąd lampy spadnie do zera, czyli lampa zostanie zatkana. W tym momencie napięcie drugiej lampy będzie o tą samą różnicę mniejsze od napięcia zasilania.Piotr dwa posty wyżej pisze:Załamanie linii nastąpi w punkcie, gdzie druga lampa się zatyka.
Lepiej?
-
Oloorin
- 250...374 postów

Coś zaczynam łapać
Tak jest dobrze?

Chyba jednak zdecyduję się na wzmacniacz w klasie B, będzie dla mnie łatwieszy do wyliczenia i wykonania a i moc trochę wzrośnie. Tu wykres dla 400V i obciążenia 4,8k. W jaki sposób dobrać punkt pracy?

Chyba jednak zdecyduję się na wzmacniacz w klasie B, będzie dla mnie łatwieszy do wyliczenia i wykonania a i moc trochę wzrośnie. Tu wykres dla 400V i obciążenia 4,8k. W jaki sposób dobrać punkt pracy?
Ostatnio zmieniony wt, 10 listopada 2009, 18:49 przez Oloorin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zibi
- 3125...6249 postów

- przez dwie lampy, wykres przedstawia jedną .TooL46_2 pisze:Popatrzylem na karte katalogowa dla 6L6GC i jest tam napisane, ze dla klasy AB, przy napieciu 450V powinien plynac prad 116mA. Zobacz, jaki jest prad u Ciebie na wykresie.
http://www.freewebs.co.uk/valvewizard/index.html
-
Piotr
- moderator
Chyba jeszcze nie zajarzyłeś do końca.Oloorin pisze:Tu wykres dla 400V i obciążenia 4,8k. W jaki sposób dobrać punkt pracy?
Jeżeli masz narysowaną linię obciążenia i podajesz napięcie zasilania, to przecież te dane zawierają w sobie punkt pracy.
Punkt pracy znajduje się na linii obciążenia i jest wyznaczony przez napięcie zasilania i prąd spoczynkowy.
Zazwyczaj kolejność jest następująca:
-Przyjmujesz Ua.
-Przyjmujesz Ia(max).
-Przyjmujesz Ia spoczynkowy z krótkim zerknięciem na traconą moc (z i bez wysterowania).
-Z powyższych wyznaczasz Raa pamiętając, że linia obciążenia musi się zmieścić pod charakterystyką Ug1=0.
-
Oloorin
- 250...374 postów

Napięcie zasilania to 400V, więc coś się nie zgadza, bo wtedy Ia jest równe 0...Piotr pisze:Punkt pracy znajduje się na linii obciążenia i jest wyznaczony przez napięcie zasilania i prąd spoczynkowy.
Ja najpierw przyjąłem napięcie zasilania i obciążenie.
A tak przy okazji, lepiej zastosować takie czy takie zaslianie siatek s2?
-
Piotr
- moderator
No to źle przyjąłeś. Jak zgadniesz jakie obciążenie będzie dobre nie mając prądów?Oloorin pisze:Ja najpierw przyjąłem napięcie zasilania i obciążenie.
Takie
Wszystko zależy od tego czy chcesz mieć Ua=Ug2, czy nie. Mnie się wydaje, że jeżeli tylko jest taka możliwość, to należy wybierać równe napięcia, bo mnożenie zasilaczy jest nieekologiczne
-
traxman
Chyba, że mamy szczęście, że Ug2=0.5Ua, co się czasem trafia i możemy zrobić dwa zasilacze na 50%Ua, wykorzystując kondensatory na niższe napięcie lub zrobić zasilacz Ug2 i dokleić powielacz 2x dla Ua - co we wzmacniaczu gitarowym może dać ciekawy efekt, a i w audio było stosowane kiedyś. A czaesm z tego Ug2 da się jeszcze stopnie wstępne zasilić.Piotr pisze: Wszystko zależy od tego czy chcesz mieć Ua=Ug2, czy nie. Mnie się wydaje, że jeżeli tylko jest taka możliwość, to należy wybierać równe napięcia, bo mnożenie zasilaczy jest nieekologiczne