Dzikiws pisze: ndz, 2 listopada 2025, 07:50
No to od początku, z tego co piszesz to nie czytałeś moich wypowiedzi od początku, ale dzięki za podpowiedzi i uwagi.
Czytałem, nawet się udzielałem na początku.
Ja posiadam generator arbitralny FY 6900 60M
Umknęło mi, no to generator wg opisu ma wszystko co potrzeba. Wobulacja, czy tam modulacja FM z kanału 2, kanał 2 na wejście X oscyloskopu i reszta to już odpowiednie wyklikanie opcji. No i sygnał wyjściowy odpowiednio zmniejszony jeśli to ma pójść do wzmacniacza p.cz.
oraz oscyloskop Siglent SDS 1202X-Y,
No to ja mam SDS 1202X-E, może dlatego bardziej zaabsorbował mnie oscyloskop niż generator.
do tego mam zrobione moduliki jak detektor na AAP 120, BAT 85 i GD 507A,
Ale że krzywą "S" bierze się z demodulatora bez sondy detekcyjnej to wiesz? Wybacz głupie pytanie, ale wolę zapytać wcześniej jak później.
układ taki standart jak np. podaje Reduktor Szumu w swoich filmach, oglądałem też wiele innych, jak stworzyć wobuloskop, tylko w tych filmach nie ma podane jak to wszystko po kolei (dokładnie) ustawiać...
Dlatego też zawsze polecam książki. Były nastawione na przekazanie wiedzy a nie na lajki, klikalność i co tam jeszcze. Lajkowywujcie, subskrybentujcie, wejdźcie na mojego onlyfansa i zostawcie dzwoneczek.
Odnośnie nie czytania postów, to ja odnoszę ostatnio takie wrażenie że postów
nikt nie czyta. Piszę coś oczywistego, klik-klik-klik, jeszcze trochę poprawek żeby to miało ręce i nogi i żeby czytający nie stwierdzili "to zły dzień na posiadanie wzroku", później parę postów off topu, później ktoś inny pisze
to samo i nagle strzelają szampany, to jest to! Akurat
ja czytam posty.
Kiedyś
skakałem do tego tunera z RiK (
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=17196) i wyszło mi to bardzo średnio. Truchło dalej gdzieś wstydliwie ukrywam. Po 15 latach (strzelałem że bliżej 10, koszmar

) wiele rzeczy zrobiłbym
zupełnie inaczej i może wyszłoby mi mniej średnio.
Miała być "burza mózgów" to podałem prosty sposób jak to podejrzeć bez kosmicznej aparatury. Tak źle, tak niedobrze...
Romekd pisze: pt, 31 października 2025, 09:37
Nikt tu nie będzie udzielał się "za darmo", udzielając darmowych lekcji początkującym, którzy niestety również nie garną się do zgłębiania tych zagadnień, a chcieliby wszystko mieć podane "na tacy", by bez większego wysiłku odtworzyć coś z przedstawionego im projektu.
...mając przy tym problem żeby jeszcze go bez błędów skopiować? Inna sprawa że wiele przedstawianych w internecie projektów jest zapchanych szkolnymi błędami.
Ja (i myślę że sporo ludzi tutaj) nie mam problemu że z kimś siądę i się pobawię w podstawy. A może to akurat wtedy dojdzie do
zakażenia bakcylem? Fajnie tak jak jest ta interakcja i chłonność. Później to jest satysfakcjonujące popatrzeć na kogoś kto jest samodzielny a "jeszcze chwilę temu" zaczynał od zadawania "oczywistych" pytań.
Z wysokimi częstotliwościami na szczęście (z dydaktycznego punktu widzenia) nie jest tak że da się wszystko zgarnąć z tacy. Tutaj większość wiedzy i doświadczenia dają
samodzielne eksperymenty.
Jeden taki był co mu program (japoński!) policzył długość linek elementów anteny. Na szczęście posłuchał tych z epoki przed-programowej i zostawił trochę więcej do skrócenia. Nie pamiętam ile wynosiła różnica dla możliwie małego SWR, ale była na tyle spora, że po powrocie z dachu program poleciał do kosza. I tyle odnośnie gotowego na tacy i w.cz.