Jakie poprawne dane filtrów 10,7MHz ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Jakie poprawne dane filtrów 10,7MHz ?

Post autor: Romekd »

Dzikiws pisze: pt, 31 października 2025, 10:37 OK, ale tylko jako praktyk, teorii nie ruszę. Ale to nie koniec, jeszcze krzywa dzwonowa i "S"
Nie ma sprawy. Większość na tym Forum, to właśnie praktycy...! Krzywa dzwonowa bardziej mi się kojarzy z charakterystyką filtru w dekoderach systemu Secam, a tu mamy często do czynienia z bardziej złożoną krzywą przenoszenia wzmacniacza p.cz. FM i detektora FM. Do tych zagadnień spróbuję się jeszcze odnieść, ale to już w nieco wolniejszym czasie, gdyż "sajgon" w moim domu, życiu i firmie trwa w najlepsze i nie chce przeminąć...

Życzę powodzenia i pozdrawiam
Roman
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Dzikiws
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Dzikiws »

OK.
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Romekd pisze: pt, 31 października 2025, 09:37 Czołem.
Dziękuję za szczerą wypowiedź. Pisząc swoje wypowiedzi liczyłem na rozpętanie "burzy mózgów", naiwnie sądząc, że do wątku dołączą elektronicy, dla których układy w.cz. i wszelkie filtry stanowią pasję, że wywiąże się bardzo ciekawa dyskusja, na której skorzystają wszyscy czytający wątek.
Ja się na w.cz. nie znam, więc czytam sobie i przy takim sposobie tłumaczenia nawet całkiem sporo rozumiem. Ale od siebie raczej nic nie dodam.

Nawet dziś rano kolega mnie zapytał, czy wiem kto może przestroić mu stary odbiornik. A ja na to, że panie złoty, to już zapomniana sztuka, ze świecą szukać takiego co więcej naprawi, niż zepsuje...
Dzikiws
25...49 postów
25...49 postów

No niestety, taka rzeczywistość.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Zacząłem pisać kilka dni temu post, ale ciągle ktoś coś...

No to może tak: wobulator taki fabryczny to mało kto ma. Jeszcze mniej osób wie jak się nim posłużyć. Ale gdyby tak zrobić sobie parę "cegiełek" podłączanych do oscyloskopu to może poszło by bardziej gładko? Oscyloskop ma każdy, koszt "cegiełek" pomijalny, a zabawa przednia.

1. Pierwsza cegiełka - generator piły kilkadziesiąt Hz - np źródło prądowe i układ 555. Albo - jeśli się ma - generator funkcji.
2. Druga cegiełka - generator 10,7 MHz podstrajany diodą pojemnościową - jakikolwiek tranzystor krzemowy i dioda lub kilka diod pojemnościowych równolegle - zależnie od uzyskanej dewiacji.
3. Trzecia cegiełka - bufor sygnału w.cz. - znowu jakikolwiek tranzystor krzemowy.

Piłę podpinamy na oś X oscyloskopu i przestrajanie generatora, wyjście demodulatora podpinamy pod wejście Y oscyloskopu i już możemy chociaż zgrubnie podejrzeć krzywą "S". Z prostą sondą detekcyjną możemy zobaczyć krzywą "Pi".

Czy taki eksperyment nie da więcej niż najlepsze objaśnienia?
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

A tymczasem czas na edycję mi uciekł.

Ktoś powie "no to jak jesteś taki bystry jak woda w kibelku to dlaczego sam sobie nie zrobiłeś takich klocków?" Toteż już odpowiadam. Kupiłem sobie kiedyś fabryczny generator PG-20, któren ma możliwość modulacji FM od składowej stałej. To umożliwia zastosowanie go jako generatora wobulowanego z odpowiednią przystawką.
A więc... rozgrzebałem go 2 lata temu, ogarnąłem wyświetlacz, miernik częstotliwości i... tak sobie czeka na zrobienie na lux. Bardzo zgrabny projekt (subiektywnie) przystawki wobulującej (wobulacyjnej?) jest w Elektorze. Zarówno w wydaniu holenderskim jak i angielskim jest to numer 11/1985.

Sprytnie zrobiony jest znacznik częstotliwości - poprzez rozjaśnienie (chwilowe zatrzymanie) fragmentu przebiegu, a pomiar częstotliwości tego znacznika jest zrealizowany przez pomiar częstotliwości generatora przy statycznym sterowaniu napięciem odpowiadającym znacznikowi. Bez żadnych harmonicznych i rozmazanych "ptaszków" na ekranie.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Dzikiws
25...49 postów
25...49 postów

No to od początku, z tego co piszesz to nie czytałeś moich wypowiedzi od początku, ale dzięki za podpowiedzi i uwagi. Ja posiadam generator arbitralny FY 6900 60M oraz oscyloskop Siglent SDS 1202X-Y, do tego mam zrobione moduliki jak detektor na AAP 120, BAT 85 i GD 507A, układ taki standart jak np. podaje Reduktor Szumu w swoich filmach, oglądałem też wiele innych, jak stworzyć wobuloskop, tylko w tych filmach nie ma podane jak to wszystko po kolei (dokładnie) ustawiać, stąd moja następna sprawa będzie dotyczyć właśnie krzywej "dzwonowej" i "S" - czyli strojenie poprawne pośredniej, dodam jeszcze, posiadam moduły z All,,,,,, do UKF - AM.
Dzikiws
25...49 postów
25...49 postów

Dodam jeszcze zdjęcie moich modułów detekcyjnych i układ połączeń jako wobuloskop.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzikiws pisze: ndz, 2 listopada 2025, 07:50 No to od początku, z tego co piszesz to nie czytałeś moich wypowiedzi od początku, ale dzięki za podpowiedzi i uwagi.
Czytałem, nawet się udzielałem na początku. :lol:
Dzikiws pisze: ndz, 2 listopada 2025, 07:50 Ja posiadam generator arbitralny FY 6900 60M
Umknęło mi, no to generator wg opisu ma wszystko co potrzeba. Wobulacja, czy tam modulacja FM z kanału 2, kanał 2 na wejście X oscyloskopu i reszta to już odpowiednie wyklikanie opcji. No i sygnał wyjściowy odpowiednio zmniejszony jeśli to ma pójść do wzmacniacza p.cz.
Dzikiws pisze: ndz, 2 listopada 2025, 07:50 oraz oscyloskop Siglent SDS 1202X-Y,
No to ja mam SDS 1202X-E, może dlatego bardziej zaabsorbował mnie oscyloskop niż generator.
Dzikiws pisze: ndz, 2 listopada 2025, 07:50 do tego mam zrobione moduliki jak detektor na AAP 120, BAT 85 i GD 507A,
Ale że krzywą "S" bierze się z demodulatora bez sondy detekcyjnej to wiesz? Wybacz głupie pytanie, ale wolę zapytać wcześniej jak później.
Dzikiws pisze: ndz, 2 listopada 2025, 07:50 układ taki standart jak np. podaje Reduktor Szumu w swoich filmach, oglądałem też wiele innych, jak stworzyć wobuloskop, tylko w tych filmach nie ma podane jak to wszystko po kolei (dokładnie) ustawiać...
Dlatego też zawsze polecam książki. Były nastawione na przekazanie wiedzy a nie na lajki, klikalność i co tam jeszcze. Lajkowywujcie, subskrybentujcie, wejdźcie na mojego onlyfansa i zostawcie dzwoneczek. :roll:

Odnośnie nie czytania postów, to ja odnoszę ostatnio takie wrażenie że postów nikt nie czyta. Piszę coś oczywistego, klik-klik-klik, jeszcze trochę poprawek żeby to miało ręce i nogi i żeby czytający nie stwierdzili "to zły dzień na posiadanie wzroku", później parę postów off topu, później ktoś inny pisze to samo i nagle strzelają szampany, to jest to! Akurat ja czytam posty.

Kiedyś skakałem do tego tunera z RiK (https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=17196) i wyszło mi to bardzo średnio. Truchło dalej gdzieś wstydliwie ukrywam. Po 15 latach (strzelałem że bliżej 10, koszmar :lol: ) wiele rzeczy zrobiłbym zupełnie inaczej i może wyszłoby mi mniej średnio.

Miała być "burza mózgów" to podałem prosty sposób jak to podejrzeć bez kosmicznej aparatury. Tak źle, tak niedobrze... :lol:
Romekd pisze: pt, 31 października 2025, 09:37 Nikt tu nie będzie udzielał się "za darmo", udzielając darmowych lekcji początkującym, którzy niestety również nie garną się do zgłębiania tych zagadnień, a chcieliby wszystko mieć podane "na tacy", by bez większego wysiłku odtworzyć coś z przedstawionego im projektu.
...mając przy tym problem żeby jeszcze go bez błędów skopiować? Inna sprawa że wiele przedstawianych w internecie projektów jest zapchanych szkolnymi błędami.

Ja (i myślę że sporo ludzi tutaj) nie mam problemu że z kimś siądę i się pobawię w podstawy. A może to akurat wtedy dojdzie do zakażenia bakcylem? Fajnie tak jak jest ta interakcja i chłonność. Później to jest satysfakcjonujące popatrzeć na kogoś kto jest samodzielny a "jeszcze chwilę temu" zaczynał od zadawania "oczywistych" pytań.

Z wysokimi częstotliwościami na szczęście (z dydaktycznego punktu widzenia) nie jest tak że da się wszystko zgarnąć z tacy. Tutaj większość wiedzy i doświadczenia dają samodzielne eksperymenty.

Jeden taki był co mu program (japoński!) policzył długość linek elementów anteny. Na szczęście posłuchał tych z epoki przed-programowej i zostawił trochę więcej do skrócenia. Nie pamiętam ile wynosiła różnica dla możliwie małego SWR, ale była na tyle spora, że po powrocie z dachu program poleciał do kosza. I tyle odnośnie gotowego na tacy i w.cz.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem