Wielkość załączników dopuszczanych przez Forum

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Mariusz_1963
5...9 postów
5...9 postów

Re: Wielkość załączników dopuszczanych przez Forum

Post autor: Mariusz_1963 »

zjawisko pisze: pn, 10 listopada 2025, 15:35 Żeby nie było: poziom złośliwości 0.

Po raz kolejny potknąłem się o dopuszczalny rozmiar załączanego pliku. Nie mam żadnych wyrzutów sumienia żebym miał zapychać dyski forumowych serwerów, na ogół kompresuję ile się da. Ale czasem ktoś o coś zapyta, należałoby zamieścić większy plik.

Informacja głosi "Maksymalny rozmiar załącznika: 10 MiB." a w rzeczywistości już powyżej 2 MB pojawiają się błędy. :?

To ja mam jakiś kaganiec założony, czy informacja jest nieaktualna? Z jednej strony apele o umieszczanie plików wewnątrz forum, z drugiej brak takiej możliwości...

Druga rzecz, przy okazji. Może warto by wrócić do poprzedniej formy załączania obrazów?
Ja nie zaobserwowałem problemów przy próbie załączenia załączników o wielkości przekraczającej 3 MB. A z tego, co sobie przypominam, umożliwiono zamieszczanie plików o wielkości do 5 MB, co wydaje mi się wartością bardzo dużą.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

No to może obrazki wchodzą, ale rary nie, dopiero po podzieleniu na okruszki poniżej 2 MB.

Niedawno przerabiałem to tutaj https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=436346#p436346 a dzisiaj znowu, aż stwierdziłem że zapytam...

Chciałem zamieścić plik pdf około 5 MB, zwróciło błąd, no to podzieliłem go rarem na pół - dalej błąd.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Spróbujemy to sprawdzić. Być może każdy z typów plików ma inne ograniczenia. Przyznam, że nawet nie wiedziałem, że istnieje możliwość dodawania plików skompresowanych z rozszerzeniem rar.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Takie też odniosłem wrażenie, że ograniczenie jest zmienione lecz tylko dla plików graficznych. Archiwa .rar wrzucałem już wielokrotnie i nie było problemów - poza tym z rozmiarem. Dzięki. :)

A czy z obrazkami da się coś zrobić? Wydaje mi się (i widziałem też kilka takich komentarzy), że poprzedni sposób wyświetlania - jako miniaturek - był znacznie wygodniejszy i (w dobie internetu mobilnego to istotne) mniej transferożerny.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Zwiększyłem maksymalny rozmiar archiwów jakie można dołączyć. A co do miniaturek to ich nie wyłączałem, mam wrażenie, że przestały działać po zwiększeniu maksymalnego rozmiaru dołączanych obrazów, tylko nie wiem dlaczego i póki co nie udało mi się tego naprawić :(

UPDATE: To chyba wina brakującej biblioteki po aktualizacji phpBB, spróbuję się razem z Tomkiem tym zająć.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Melduję sukces jeśli idzie o plik .rar - 5 MB weszło. Natomiast goły .pdf nie wszedł, musiałem przecisnąć go przez archiwizator. Za to już bez dzielenia na okruszki poniżej 2 MB. Także potwierdzam, działa.

No nic, ja zawsze mówię że można mieć wszystko, ale nie jednocześnie. :wink:

Obrazki - luźno zapytałem, jeśli miałby to być kłopot to może lepiej nie ruszać...
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

zjawisko pisze: pn, 10 listopada 2025, 16:17 A czy z obrazkami da się coś zrobić? Wydaje mi się (i widziałem też kilka takich komentarzy), że poprzedni sposób wyświetlania - jako miniaturek - był znacznie wygodniejszy i (w dobie internetu mobilnego to istotne) mniej transferożerny.
Podpinam się pod tą prośbę. Zdecydowanie stary sposób wyświetlania był lepszy, zwłaszcza powiększanie.
Ale jak się nie da przywrócić no to trudno.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,