Dziwne, ja wszystkie widzę, ale już druga osoba ich nie widzi więc coś tu nie gra. Ale może coś ostatnio zmienili na serwerze. Jak próbowałem je dodać tutaj, to mimo rozmiaru 3-4 MB był komunikat "załącznik jest za duży"

Moderator: gsmok
To ciekawe, bo ostatnio chcąc załączyć obraz 1,2MB wywalało błąd: Ale już pliki <1MB wchodzą bez problemu, czy limit to jednak nie 1MB? Kiedyś z 2MB nie było problemów.Einherjer pisze: pn, 4 sierpnia 2025, 17:41 Dla obrazów mamy ustawiony limit 2MB. Z jednej strony moglibyśmy go zwiększyć, z drugiej strony w tym limicie naprawdę da się zmieścić wszystko co trzeba.
Rozwiązanie nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać. Przede wszystkim korzystamy z serwera marki DELL, w którym pracuje aż osiem dysków w macierzy, a na dodatek są to dyski małe, czyli mechaniczne 2,5", typu serwerowego (NAS). Mają po 600 GB każdy, ale że pracują w systemie RAID, czyli bezpiecznym, to łączna ich pojemność nie jest zbyt duża. Na Forum mamy już prawie 100 tysięcy załączników o wielkości do 1,5 MB. Ile potrzebowalibyśmy przestrzeni dyskowej dla załączników o rozmiarze 10 razy większym?Winetu pisze: sob, 30 sierpnia 2025, 20:38 Materiały bardzo ciekawe, mam nadzieję, że temat będzie kontynuowany. Mnie się wszystko wyświetla prawidłowo.
Przyłączam się jednocześnie do apeli o zwiększenie limitu rozmiaru załączników w działach merytorycznych - obecne są anachroniczne.
Koszt dysku 2 TB to dziś około 200 zł. Dobrej jakości fotografia skompresowana bezstratnie waży nawet kilkadziesiąt MB. O ile plik JPG 1 MB pozwala na dość dobre ukazanie jakiegoś widoku ogólnego, to przy powiększeniu szczegóły są już nieczytelne. Dobrym przykładem jest plik 324019.jpeg z niniejszego wątku. Jestem pewien, że na oryginalnej fotografii można z lupą odczytać wartości elementów, mogłoby ono stanowić pożytek dla kogoś naprawiającego przedstawione urządzenie.
Myślę też, że moderatorzy mogliby wydzielić powyższą dyskusję nie na temat do stosownego działu.