Ja nie zaobserwowałem problemów przy próbie załączenia załączników o wielkości przekraczającej 3 MB. A z tego, co sobie przypominam, umożliwiono zamieszczanie plików o wielkości do 5 MB, co wydaje mi się wartością bardzo dużą.zjawisko pisze: pn, 10 listopada 2025, 15:35 Żeby nie było: poziom złośliwości 0.
Po raz kolejny potknąłem się o dopuszczalny rozmiar załączanego pliku. Nie mam żadnych wyrzutów sumienia żebym miał zapychać dyski forumowych serwerów, na ogół kompresuję ile się da. Ale czasem ktoś o coś zapyta, należałoby zamieścić większy plik.
Informacja głosi "Maksymalny rozmiar załącznika: 10 MiB." a w rzeczywistości już powyżej 2 MB pojawiają się błędy.
To ja mam jakiś kaganiec założony, czy informacja jest nieaktualna? Z jednej strony apele o umieszczanie plików wewnątrz forum, z drugiej brak takiej możliwości...
Druga rzecz, przy okazji. Może warto by wrócić do poprzedniej formy załączania obrazów?
Wielkość załączników dopuszczanych przez Forum
Moderator: gsmok
-
Mariusz_1963
- 5...9 postów

Re: Wielkość załączników dopuszczanych przez Forum
-
zjawisko
- 625...1249 postów

No to może obrazki wchodzą, ale rary nie, dopiero po podzieleniu na okruszki poniżej 2 MB.
Niedawno przerabiałem to tutaj https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=436346#p436346 a dzisiaj znowu, aż stwierdziłem że zapytam...
Chciałem zamieścić plik pdf około 5 MB, zwróciło błąd, no to podzieliłem go rarem na pół - dalej błąd.
Niedawno przerabiałem to tutaj https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=436346#p436346 a dzisiaj znowu, aż stwierdziłem że zapytam...
Chciałem zamieścić plik pdf około 5 MB, zwróciło błąd, no to podzieliłem go rarem na pół - dalej błąd.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Spróbujemy to sprawdzić. Być może każdy z typów plików ma inne ograniczenia. Przyznam, że nawet nie wiedziałem, że istnieje możliwość dodawania plików skompresowanych z rozszerzeniem rar.
Pozdrawiam
Romek
Spróbujemy to sprawdzić. Być może każdy z typów plików ma inne ograniczenia. Przyznam, że nawet nie wiedziałem, że istnieje możliwość dodawania plików skompresowanych z rozszerzeniem rar.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Takie też odniosłem wrażenie, że ograniczenie jest zmienione lecz tylko dla plików graficznych. Archiwa .rar wrzucałem już wielokrotnie i nie było problemów - poza tym z rozmiarem. Dzięki.
A czy z obrazkami da się coś zrobić? Wydaje mi się (i widziałem też kilka takich komentarzy), że poprzedni sposób wyświetlania - jako miniaturek - był znacznie wygodniejszy i (w dobie internetu mobilnego to istotne) mniej transferożerny.
A czy z obrazkami da się coś zrobić? Wydaje mi się (i widziałem też kilka takich komentarzy), że poprzedni sposób wyświetlania - jako miniaturek - był znacznie wygodniejszy i (w dobie internetu mobilnego to istotne) mniej transferożerny.
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Zwiększyłem maksymalny rozmiar archiwów jakie można dołączyć. A co do miniaturek to ich nie wyłączałem, mam wrażenie, że przestały działać po zwiększeniu maksymalnego rozmiaru dołączanych obrazów, tylko nie wiem dlaczego i póki co nie udało mi się tego naprawić 
UPDATE: To chyba wina brakującej biblioteki po aktualizacji phpBB, spróbuję się razem z Tomkiem tym zająć.
UPDATE: To chyba wina brakującej biblioteki po aktualizacji phpBB, spróbuję się razem z Tomkiem tym zająć.
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Melduję sukces jeśli idzie o plik .rar - 5 MB weszło. Natomiast goły .pdf nie wszedł, musiałem przecisnąć go przez archiwizator. Za to już bez dzielenia na okruszki poniżej 2 MB. Także potwierdzam, działa.
No nic, ja zawsze mówię że można mieć wszystko, ale nie jednocześnie.
Obrazki - luźno zapytałem, jeśli miałby to być kłopot to może lepiej nie ruszać...
No nic, ja zawsze mówię że można mieć wszystko, ale nie jednocześnie.
Obrazki - luźno zapytałem, jeśli miałby to być kłopot to może lepiej nie ruszać...
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Podpinam się pod tą prośbę. Zdecydowanie stary sposób wyświetlania był lepszy, zwłaszcza powiększanie.zjawisko pisze: pn, 10 listopada 2025, 16:17 A czy z obrazkami da się coś zrobić? Wydaje mi się (i widziałem też kilka takich komentarzy), że poprzedni sposób wyświetlania - jako miniaturek - był znacznie wygodniejszy i (w dobie internetu mobilnego to istotne) mniej transferożerny.
Ale jak się nie da przywrócić no to trudno.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,