MBA810 DS

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

polninken
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: polninken »

Akurat co do 10W - poprostu Robotron zasilany tym ukladem byl seryjnie zaopatrzony w kolumienki B2410 z glosnikiem 10W (obudowa z solidnej sklejki, "bass reflex" itp) natomiast na samym radyjku podana byla moc 4,5W @ 4 ohm - co juz jest bliskie rzeczywistosci. Swoja droga...jakby ten sprzet produkowano wspolczesnie, pewnie podana bylaby moc 10000W PMPO i jakies 20W "muzycznej" ;)
niemieckie wystawki - najtańszy sklep RTV
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

polninken pisze:Akurat co do 10W - poprostu Robotron zasilany tym ukladem byl seryjnie zaopatrzony w kolumienki B2410 z glosnikiem 10W (obudowa z solidnej sklejki, "bass reflex" itp) natomiast na samym radyjku podana byla moc 4,5W @ 4 ohm - co juz jest bliskie rzeczywistosci. Swoja droga...jakby ten sprzet produkowano wspolczesnie, pewnie podana bylaby moc 10000W PMPO i jakies 20W "muzycznej" ;)
Takie nadeszły czasy :( Dawniej głośniki do kompa mające około 2W mialy 60W, potem 600 a teraz niektóre to już mają po 1200 :D

O własnościach MBA810 się przekonamy jak dostanę go do rąk ;)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

MarekSCO pisze:Tomku :)
Pewien nie jestem, ale coś mi sie kołacze, że...
UL1480 nie miał otworów w skrzydełkach...
Był masowo stosowany w modułach fonii OTV ( Neptuny )
UL1481 miał już otwory... Mam chyba wzmacniacz od "Artura" ( gramofonu )
na UL1481... Ale nie wiem gdzie aktualnie go składuję ;) To bym pstryknął fotkę...
A nie było tak, że UL1480 miał skrzydełka zgięte, wlutowsane w płytkę, gdzie laminat robił za radiator.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

tszczesn pisze:A nie było tak, że UL1480 miał skrzydełka zgięte, wlutowsane w płytkę, gdzie laminat robił za radiator.
O! To to :)
Dokładnie tak było :)
Pamiętam, że ( w niektórych modułach tv ) po wlutowaniu w laminat w te same otwory co skrzydełka wkładano jeszcze taki kawałek blachy miedzianej i "otaczano" nim scalaczka :)
To był taki, jakby, radiator dodatkowy :D
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: seventh :)
A może zainteresuje Cię coś takiego ?
Fotokopie pochodzą z książki A. Janeczka pt: "Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących" :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szalony
moderator

O, no proszę :) Generator :)
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
MarekSCO pisze:Tomku :)
Pewien nie jestem, ale coś mi sie kołacze, że...
UL1480 nie miał otworów w skrzydełkach...
Był masowo stosowany w modułach fonii OTV ( Neptuny )
UL1481 miał już otwory... Mam chyba wzmacniacz od "Artura" ( gramofonu )
na UL1481... Ale nie wiem gdzie aktualnie go składuję ;) To bym pstryknął fotkę...
A nie było tak, że UL1480 miał skrzydełka zgięte, wlutowsane w płytkę, gdzie laminat robił za radiator.
Były różne wykonania. Również Ul1481. Ostania literka definiowała konkretną obudową. Produkowano z wygiętymi w dół skrzydełkami lutowanymi w druk gdzie folia na płytce była radiatorem oraz wersję z prostymi skrzydełkami z otworami do przykręcanego radiatora. Literki T i P na końcu symbolu ale z głowy nie przyporządkuję dokładniej.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
STUDI pisze:Literki T i P na końcu symbolu ale z głowy nie przyporządkuję dokładniej.
Litera "T" oznaczała obudowę, w której blaszki były proste i miały dziurki służące do przykręcenia radiatora. Natomiast z układy z literką "P" na końcu miały blaszki wygięte do zalutowania w płytce drukowanej (najczęściej do płytki wlutowany był również radiator poprawiający chłodzenie układu). Z tego co pamiętam, układy UL1440T były produkowane jedynie w wersji z blaszkami do przykręcenia radiatora. Maksymalna moc wyjściowa UL1481 wynosiła 7 W (dla h=10%), natomiast UL1440T były jakieś nieudane (albo trafiłem na felerną serię), albowiem potrafiły się uszkadzać nawet przy nie przekraczaniu dopuszczalnych parametrów katalogowych. Zabezpieczenie przeciwzwarciowe i termiczne również nie działały (po zwarciu wyjścia układy natychmiast wybuchały).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

seventh pisze:Zapytam tu jeszcze przy okazji:

Czy są jeszcze jakoś sankcjonowane normy z nazwami typu AAP, BC, BD, BF, BL, BU, BLY, BUZ, BAV, BAYP, itd... ? Czy panuje już wolna amerykanka, a te typy mają nazwy niejako "z przyzwyczajenia" ? Bo nazwy typu 2N... 1N... nic mi nie mówią..
To co podałeś to wg norm europejskich. W PRL i potem też się jakoś to przyjęło (niektóre typy nazywały się dokładnie tak jak zachodnie, niektóre inaczej, a niektóre w ogóle nie miały odpowiedników i trzeba było sporowadzać nawet BC...). Natomiast 2N... (tranzystory) i 1N... (diody) to odpowiedniki bodajże dalekowschodnie. Ponieważ europejska elektronika delikatnie mówiąc kuleje, więc nic dziwnego że dziś takie 1N4148 więcej mówi młodej "pani ze sklepu" niż BAYP21.
Thereminator pisze:Odpowiednikami tego układu są również TBA810 i bodajże PA210. Siedział w niektórych dzierżoniowskich klockach i amplitunerze Duet.
Chyba było też coś takiego jak TBA790, ale to raczej już mniejsze moce, coś jak nasze UL149x. Fajnym pomysłem było też zmieszczenie UL1482 do obudowy DIL-8 (przydałyby się takie np. w radyjku RS-101 zamiast tych w DIL-14).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

kaem pisze:Natomiast 2N... (tranzystory) i 1N... (diody) to odpowiedniki bodajże dalekowschodnie. Ponieważ europejska elektronika delikatnie mówiąc kuleje, więc nic dziwnego że dziś takie 1N4148 więcej mówi młodej "pani ze sklepu" niż BAYP21.
1N i 2N to oznaczenie amerykańskie (japońskie to 1S, 2SA, 2SB, 2SC, 2SD, 2SK i 2SJ), gdzie pierwza liczba to ilość złącz w elemencie (były też serie 3N i 4N). Widać tu wyraźnie, że USAńczycy kontynuują swoje podejście do oznaczeń od czasów lamp - aby przypadkiem nic nie mówiło i bez katalogu nie zgadniesz co to. 2N3418 nie mówi ci nic, a ACY35 dużo.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

MarekSCO - Mam jeszcze jedną prośbę :) Pisze tam, że "korzystne jest umieszczenie tego generatora obok generatora w.cz - obie płytki mają podobne wymiary". Czy dysponujesz może schematem i opisem tegoż generatora w.cz ? Mam generator m.cz, ale cierpię na brak urządzenia w.cz.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Oczywiście, że dysponuję :)
Jak tylko wrócę z pracy, wstawię skan :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Dzięki :)
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

tszczesn pisze:1N i 2N to oznaczenie amerykańskie (japońskie to 1S, 2SA, 2SB, 2SC, 2SD, 2SK i 2SJ
Oczywiście. Wiedziałem, że dzwoni ale który telefon już nie za bardzo pamiętałem.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: seventh :)
Jeśli fotokopie będą niewystarczającej jakości, to zrobię skany :)
Łatwiej mi pstryknąć, bo skaner muszę dopiero "odgruzować" ;)
Pozdrawiam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam