Oscyloskop

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Pozwolę tu sobie napisać jedną rzecz ;) Jestem pełen podziwu dla Zibi'ego :) To jest "człowiek-link"! :D

A do tematu, czyli do oscyloskopu: Czy każdy oscyloskop ma gdzieś w środku PR do regulacji pochyłu linii ? Zmieniłem lampę w swoim KR7001A i jestem zmuszony kręcić lampą. "Na zimno" nie mogę ustawić idealnego poziomu, a operacja przy włączonym oscyloskopie jest w tym modelu dość kłopotliwa (ryzykowna). Schematem niestety nie dysponuję.

Swoją drogą bardzo ciekawi mnie zastosowany tam przewód WN - przypomina dawny antenowy 300ohm.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

seventh pisze:A do tematu, czyli do oscyloskopu:
:) Miałem kiedyś w pracy ( poprzedniej ) taki oscyloskop i nawet naprawiałem mu zasilacz, bo mi zgasł nagle :)
Ale nie mogę sobie przypomnieć jak wyglądał ten kabel WN :)
Pokręciołek o który pytasz powinien tam zdaje się być dostępny...
Na wszelki wypadek krótko opisze Ci moją metodę postępowania w takich sytuacjach... Najpierw kręcę wszystkim co dostępne i obserwuję efekta :)
A potem robię to co i tak bym zrobił nawet bez pokręcania :D Kalibruję grata od początku... Skoro już otwarłem obudowę, karygodnym zaniedbaniem było by tego nie zrobić ;)
Dokumentacja czyni ten proces bardziej efektywnym, ale i bez tego - przez analogię itp podejście można z niezłym efektem dokonać tej prostej operacji ;)
Zresztą widzę, że rozumujesz podobnie skoro pytasz:
seventh pisze:Czy każdy oscyloskop ma gdzieś w środku PR do regulacji pochyłu linii ?
No ale mimo wszystko nie namawiam do stosowania moich barbarzyńskich metod ;)
Właściwszym było by w tym miejscu "obudzić" kolegę Ukaniu
Ot np w ten sposób ;)
:arrow: Ukaniu :)
Jest sens kupować i reperować to pudło Twoim zdaniem ?
http://www.allegro.pl/item255264180_osc ... _7603.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

MarekSCO pisze:[... Najpierw kręcę wszystkim co dostępne i obserwuję efekta :)
Ty nie pisz takie rzeczy, bo seventh sobie poradzi z tym, ale innych tylko zachecasz do krecenia bez minimalnej wiedzy.
Potem mam mnostwo reklamacji do zrobienia, na ogol sa to rzeczy "rozkrecone" :D .
Kiedys autentycznie rozwazalismy czy nie dodac jakiegos pr-ka czy cewke lipna do krecenia, zachecajac klienta w instrukcji zeby sobie "wyregulowal" urzadzenie.
W 90% ludzie to perfekcjonalisci ktorym nie wystarczy fabryczne ustawienia na przyrzadach, sami musza troche pokrecic jak jest czym :wink:
Dzieki mikroprocesorom jednak maja coraz mniejsze pole do popisu!
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: macska :)
Ja wiem, że seventh sobie poradzi i zauważy żart :)
Nie jestem tylko pewien czy go to rozbawi ( a chciałbym) :)
Zaś co do innych to wiesz... "Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia" :)
Popatrz na fotkę w moim ostatnim poście...
Jeśli ktoś "załatwi" w ten sposób jakiegoś teka 7xxx albo kilka wkładek i wystawi potem na allegro jako niesprawne :)
Teraz wielu rodaków przywozi różny złom z zagranicy... Nie zawsze się na tym znają, ale często usiłują "zobaczyć jak działa"...
Jeśli dzięki tej wypowiedzi pojawi się na allegro "uszkodzona" 7L14 ( Ech... )
to nie będę "cierpiał" z tego powodu :D
Kurcze.. Jaki ja aspołeczny jestem :)
Pozdrawiam
pierwszy

MarekSCO pisze: Kurcze.. Jaki ja aspołeczny jestem :)
I niech tak zostanie :D
Awatar użytkownika
szalony
moderator

hehe :)

widzę, że wywiązała się dyskusja :)

Tak właśnie oglądam swój zasilacz przemysłowy made in USA, który zakupiłem na allegro za parę dych, i naszła mnie jedna refleksja: Jakie te amerykany pomysłowe ! ;) - Każdy peerek jest podpisany "-V adj" "+V adj", itd... A nie tylko "VR305" i nie wiadomo do czego to jest ;)

W starym sprzęcie widuję też czasem potencjometry i trymery, gdzie śrubkę zabezpieczono czerwonym lakierem. Stanowi to dla mnie ważną informację: Tym nie kręcić! :lol:

Pozdrawiam ;)
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Co do tego Teka 7603, jak już kiedyś pisałem, mam właśnie taki model.
Wdg. mnie solidna maszyna w zupełności mi wystarcza.Fabrycznie jest on wyposażony w funkcję READOUT - wyświetlanie parametrów na ekranie.W moim niestety "wybebeszona" .Warto zapytać sprzedającego, czy u niego działała. Co poza tym, jeśli nie wchodzi się w badanie wyższych częstotliwości, to te 100MHz zupełnie wystarcza. Mam do niego prawie całą dokumentację, w razie czego, służę. Tyle że to kawał
"klamota" , trzeba mieć miejsce.
pierwszy

ATM pisze: Wdg. mnie solidna maszyna w zupełności mi wystarcza...
Narobilscie mi apetytu, a brak miejsca to nie problem, najwyzej wywale telewizor i tak nie ogladam :D
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: seventh :)
Dokładnie !
W końcu oscyloskop to zwykle nie jakieś wielce misterne urządzenie pomiarowe a podstawowy aparat na biurku... Który często, z różnych przyczyn, lubi się "rozregulować"... Uważam, że nie było by wielkim "zaniedbaniem" gdyby producent umieścił kilka napisów przy niektórych PR-kach :)
:arrow: ATM :)
Ten sprzedający pisz, że plamka mu "odjechała", więc oscylowkop sprzedaje jako uszkodzony... Jest więc szansa, że sobie niedrogo kupię to pudło :)
Miejsce, jak już pisałem, posiadam :) Zajmuje je obecnie OS 150, krtóry podległ by kasacji :)
:arrow: macska :)
Teraz powinienem namawiać Cię do oglądania telewizji :) Przynajmniej do końca tej aukcji :D
Pozdrawiam
pierwszy

Zartuje, (ale TV chetnie bym wywalil) staram sie nie podbijac ceny jak widze znajomego na allegro :)
Tym razem tez tak bedzie.
Wracajac do OT :D
MarekSCO pisze: Nie będę Cię zanudzał opowieściami i fotografiami moich dotychczasowych doświadczeń w dziedzinie "frezarek małogabarytowych"...
A szkoda, nic tak nie uczy jak bledy, wlasne na dodatek sa bardzo bolesne !
MarekSCO pisze: ..tylko od razu przejdę do pomysłu, który zamierzam zrealizować w niedalekiej przyszłości :)
Fajna machina, ale na cos takiego kompletnie nie mam miejsca.
Prawde powiedziawszy myslalem o malej frezarce CNC sterowany komputerem, widzialem kiedys cos takiego na targach w Poznaniu.
Naturalnie kazde rozwiazanie interesuje mnie niezaleznie od rozmiarow.
Ostatnio zmieniony ndz, 14 października 2007, 21:35 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

macska pisze:A szkoda, nic tak nie uczy jak bledy, wlasne na dodatek sa bardzo bolesne !
Taak ? ;)
Chcesz historii o bolesnych błędach ;) Proszę bardzo :D
Mnie nocny spacer w szlafroku do kanciapy i pstryknięcie fotki dobrze mi zrobi, ale czy Ty nie pękniesz ze śmiechu ;) Tego nie gwarantuję :D
A oto i opowieść :)
Jeszcze 3 lata temu miałem frezarkę. I to nie jakąś maliznotę, tylko pokaźnych rozmiarów machinerię rodem z Jarocina ( Uniwersalną typu bodaj FWD ) Dostałem ją " w rozliczeniu" z zakładu dla którego robiłem jakieś sterowanie pompami... PLC, kilka falowników i takie tam :)
Chłopaki były tak uprzejme, że przywiozły mi to do chałupy i zwalili z platformy prosto na fundamento-posadzkę, którą w tym celu wylałem :)
Frezarka była z tych uniwersalnych... Tzn posiadała zarówno możliwość frezowania w poziomego, jak i ( z zastosowaniem specjalnej głowicy z solidną przekładnią kątową ) pionowego :)
No i powiem Ci, że byłem z niej bardzo dumny...
Na początek obudowałem ją sobie wiatą, którą potem wyposażyłem w ściany z desek...
Po dokończeniu tej inwestycji przystąpiłem do pierwszych prac frezerskich...
Z pomocą dwu silnych sąsiadów umocowałem na stole dwa pokaźnych rozmiarów imadła maszynowe :), Ustawiłem odpowiednie prędkości ( przełożenia w skrzyni biegów zmieniało się za pomocą silnika :)
I... Wreszcie dotarło do mnie, że podniesienie ważącej jakieś 150 kg ( tak na oko - w rzeczywistości pewnie więcej ) głowicy na wysokokość około 1,5 m wcale nie będzie takie łatwe...
Postanowiłem przy pierwszych próbach zrezygnować z głowicy i wykorzystać frezy mocowane na trzpieniach... Najmniejszy z tych trzpieni zostawiłem sobie na pamiątkę i widzisz go teraz na zdjęciu :D
I wtedy okazało się, że frezarka ma wadę, której usunięcie wymaga niestety zdjęcia pinoli ( stołu ) :D
A to pociąga za sobą konieczność wynajęcia dźwigu i zdjęcia dachu :D
Konstrukcja wiaty była drewniana i nijak nie dało się umocować do niej wyciągarki :D
Widzisz... Nie byłem zbyt doświadczonym frezerem :) A z zakładu z którego pozyskałem maszynę wszystkich fachowców-mechaników zwolniono kilka lat wcześniej :)
Wprawdzie coś mi się kołatało po głowie, że sporej wielkości metalowe elementy mają sporą masę, ale możesz mi wierzyć... Z punktu widzenia laika patrzącego pożądliwym wzrokiem na upragnioną obrabiarkę wielu rzeczy się nie dostrzega :D
Frezarka postał sobie rok, czy dwa, zanim znalazł się kolejny idiota, który ją kupił :D
Tak oto z grubsza wyglądają moje pierwsze doświadczenia z frezarkami :)
W każdym razie - zaczynałem ze sporym rozmachem :D
Pozdrawiam
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

MarekSCO --

Zdecydowałeś się na tego Teka?
Kupiłeś?
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Aukcja potrwa jeszcze 7 dni...
Spróbuję pewnie pod koniec zalicytować...
Jak nie "prześpię" aukcji ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Śpieszę poinformować, że definitywnie zrezygnowałem z zakupu tego teka...
Postanowiłem na razie pozostać przy tym co już posiadam ( 475A ) a dalsze
zakupy w dziedzinie oscyloskopów przenieść na rok następny :)
Z racji, że udało mi się zakupić kilka kawałków falowodów,
postanowiłem wcielić w życie projekt wykonania mini frezarki, na bazie konstrukcji, którą już tutaj ( jako OT ) zamieściłem :)
Gdyby to kogo interesowało na fotce przedstawiam efekt zadumy nad napędem frezarki :)
Jest to szlifiera, którą kiedyś wykonałem, a która po drobnej modernizacji doskonale może się do tego celu nadać :)
Mam przynajmniej taką nadzieję :)
Tak, że, jeśli ktoś ma chrapkę na tego teka i nie kupuje go tylko ze względu na moje zamiary...
Aukcja potrwa jeszcze dwa dni, a nie wiedząc, czy się zdecyduję, nie podbijałem niepotrzebnie ceny :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Silnik daje 960 * min-1 ,czy szybciej ? :)