Zasilacz wysokiego napięcia

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bit
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: bit »

Dzięki MalKontent. To już jest jakaś myśl.
Brencik

Post autor: Brencik »

Witam!
Trafko takie jak przedstawił MarekSCO mam w użyciu w pracy. Pełni niocenioną rolę. W przypadku uchylonego okna nie pozwala podczas przeciągu do otwarcie się skrzydła mocniej niz jest blokowane postawionym na parapecie trafem...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

MarekSCO :arrow:

Mnie to wygląda na trafo przypisywane konstruktorowi, który był najpierw pracownikiem, a potem konkurencją T. A. Edisona :lol:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Lata temu nazad w domu naprzeciw(dawnej) Składnicy Harcerskiej musiałem wejść na dach naprawić antenę TV,na dachu był duży neon zasilany z takich właśnie traf.Schodząc z dachu gdzieś w kącie znalazłem kilkanaście popalonych takich traf.Trochę wziąłem ale nie pamiętam co z nimi zrobiłem.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

dobre trafka na robaki dla wedkarzy.....
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

No i do czego ten temat prowadzi ??? Radzę go zamknąć, na elektrodzie już dawno by to zrobili. Tu chodzi o ludzkie życie i zdrowie.

Co do postawionego przez kolegę bit pytania, to jeśli to ma dać te 1,8KV przy 2mA to moc wynosi 3,6W. Tego bit i tak nie policzy. Jeśli prąd 2A (1000 razy więcej niż poprzednio) przy 1,8KV to moc 3,6KW. Tak, więc moc jest 1000 razy większa. Dlatego też zasilacz impulsowy w pierwszym przypadku skomplikowany wielce nie jest w drugim już bardzo i jest bardzo niebezpieczny. Ponado w drugim przypadku to krzesło elektryczne. Tyle że tam podaje się 2KV na powiedzmy 30 sekund. Wtedy to już wiadomo co się stanie...

Mogę pomóc bitowi, ale musi odpowiedzieć na moje pytania:
1) Co się by z Tobą stało jeśli jedną ręką dotkniesz masy, a drugą +1800V w takim ogromnym zasilaczu (tym 3600W) ? Musisz odpoweidzeć ze szczegółami, przy założeniu, że twoja rezystancja to 1KR. Tak więc wydzieli się na Tobie 3,24KW mocy.

2) Pytanie połączone z poprzednim. Jaką moc z sieci pobiera czajnik elektryczny ? Co dzieje się z wodą po kilkudziesięciu sekundach w pojemniku czajnika ? Wtajemniczeni wiedzą, że to ma ze sobą ogromny związek.

Kiedyś uratowałem kogoś od śmierci przez porażenie prądem elektrycznym. Generalnie jest tak, że niektórzy ludzie są chmm ograniczeni i bez wyobraźni. Przypadek o jakim mówię to sytuacja, w której ktoś chciał sprawdzić obecność napięcia na uzwojeniu wtórnym trafa 220V/220V językiem. Gdbym w porę nie zareagował, to kto wie co by się stało... Jednak słyszałem też o innych tego typu przypadkach.
Ostatnio zmieniony wt, 11 września 2007, 19:07 przez maciej_333, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

maciej_333 pisze:Przypadek o jakim mówię to sytuacja, w której ktoś chciał sprawdzić obecność napięcia na uzwojeniu wtórnym trafa 220V/220V językiem. Gdbym w porę nie zareagował, to kto wie co by się stało... Jednka słyszałem też o innych tego typu przypadkach.
:shock:
Żartujesz, prawda?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Niestety, ale muszę Cię zmartwić KaKa... To nie żart. Byłem przy tym. Zdarzenie miało miejsce jak byłem w technikum. W tym roku je skończyłem, a to zdarzyło się jak byłem w trzeciej klasie. Głupota ludzka nie zna granic. Wtedy nauczyciel wyszedł dosłownie na kilka minut. Jakbym tego nie zauważył, to kolega raczej padłby trupem. Dodatkowo nauczyciel wylądowałby w zakładzie karnym.

Innym razem w drugiej klasie podczas składania układu pomiarowego cewki bezrdzeniowej ktoś załączył mi na stół 230V tak dla jaj. Wtedy nic się nie stało, bo autotrafo było ustawione na minimum wartości, ale i tak mogło, bo separacji brak.

Kiedyś też ktoś się poparzył, bo dotknął rdzenia cewki rdzeniowej podczas pomiarów. Biedak nie wiedział, że się rozgrzeje. O prądach wirowych nie miał pojęcia.

Dlatego też moi koledzy z technikum są przynajmniej nieodpowiedzialni. Po takich ekscesach nie dopuszczałem nikogo poza sobą i nauczycielem do stanowiska na jakim pracowałem. Dlatego też cieszę się, że z mojej klasy tylko 7 osób (w tym ja) ma dyplom technika.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Tak, zdarzają się i takie rzeczy.
Za mojej kadencji w szkole widziałem między innymi pomiar spadków napięcia na rezystorach bez zasilania. To na szczęście nie było niebezpieczne.
Niestety widziałem też skutek poczynań jegomościa, który chciał sprawdzić duży transformator bezpieczeństwa (nomen omen), ale bał się podłączać go do sieci. Podłączył więc uzwojenie wtórne opisane "24V" do akumulatora od ciężarówki :shock:
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Zanim wątek poleci do kosza zadam pytanie:

Skąd pochodzi, i do czego było produkowane trafo pokazane na zdjęciu ? Jak widzę, jest dość użyteczne, choć wygląda no... ekhm.. dość ordynarnie ;) co się (i jak) reguluje tym pokrętłem ?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Oj, musiało być nie miło, ten wyciekający elektrolit, dym... :lol:
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Tym pokrętłem pewnie reguluje się rdzeń, tzn. ilość strumienia zamykającego się w środkowej kolumnie. W ten sposób reguluje się w zakresie iluś tam % napięcie na uzwojeniu wtórnym. Mam rację ?
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

maciej_333 pisze:Tym pokrętłem pewnie reguluje się rdzeń, tzn. ilość strumienia zamykającego się w środkowej kolumnie. (...)Mam rację ?
Z grubsza tak ;)
A trafo pochodzi, jak już zauważył cirrostrato od neonów :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

tnx :)