Witam.
Dobrym zabezpieczeniem przekaźnika w układzie w którym występuje wysokie napięcie stałe, jest zastosowanie elementu zmniejszającego szybkość narastania napięcia na jego stykach. W najprostszym przypadku może to być kondensator, jednak wraz ze zwiększaniem jego pojemności, choć poprawia się praca styków w momencie ich rozłączania, pogarsza się przy ich zwieraniu, gdyż rośnie prąd towarzyszący nagłemu rozładowaniu kondensatora. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie, oprócz kondensatora, jeszcze dwóch dodatkowych elementów - diody i rezystora.
Postanowiłem zrobić test popularnego przekaźnika firmy OMRON o oznaczeniu G2P-2, który posiada dwa komplety przełącznych styków o wytrzymałości 5A przy napięciu zmiennym 250V, lub 5A przy napięciu stałym o wartości 30V. Równolegle do styków włączyłem obwód składający się z kondensatora 0,22uF/630V, którego rolą jest spowolnienie szybkości narastania napięcia na stykach w momencie ich rozwierania, rezystora 3k 2W, którego zadaniem jest ograniczenie prądu towarzyszącego rozładowaniu kondensatora w sytuacji w której styki ulegają ponownemu zwarciu, oraz diody 1N4007 pozwalającej ominąć rezystor w momencie rozwierania się styków. Do sterowania cewki przekaźnika użyłem tranzystora BC548B, którego bazę przez rezystor 1k podłączyłem do wyjścia precyzyjnego generatora DDS, który podaje na nią przebieg prostokątny o współczynniku wypełnienia 50% i częstotliwości 0,5Hz (poziom TTL). Równolegle do cewki włączyłem małą diodę typu 1N4148, by sprawdzić jak poradzi sobie z długotrwałym tłumieniem przepięć występujących co 2 sekundy. Przy takim sterowaniu przekaźnik w ciągu każdej godziny 1800 razy zwiera i rozwiera styki, co powinno umożliwić w ciągu niecałych 56 godzin przetestowanie przekaźnika, włączając go i wyłączając ponad sto tysięcy razy. Styki obciążyłem dwoma szeregowo połączonymi żarówkami 100W/230V, które przekaźnik łączy z zasilaczem na wyjściu którego ustawiłem napięcie stałe o wartości 500V (oby tylko żarówki wytrzymały do końca testu

). Układ pracuje nieprzerwanie od godziny szóstej rano, czyli przekaźnik zdążył do tej pory przełączyć styki ponad 28800 razy.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .