Witam.
Dobrym zabezpieczeniem przekaźnika w układzie w którym występuje wysokie napięcie stałe, jest zastosowanie elementu zmniejszającego szybkość narastania napięcia na jego stykach. W najprostszym przypadku może to być kondensator, jednak wraz ze zwiększaniem jego pojemności, choć poprawia się praca styków w momencie ich rozłączania, pogarsza się przy ich zwieraniu, gdyż rośnie prąd towarzyszący nagłemu rozładowaniu kondensatora. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie, oprócz kondensatora, jeszcze dwóch dodatkowych elementów - diody i rezystora.
Postanowiłem zrobić test popularnego przekaźnika firmy OMRON o oznaczeniu G2P-2, który posiada dwa komplety przełącznych styków o wytrzymałości 5A przy napięciu zmiennym 250V, lub 5A przy napięciu stałym o wartości 30V. Równolegle do styków włączyłem obwód składający się z kondensatora 0,22uF/630V, którego rolą jest spowolnienie szybkości narastania napięcia na stykach w momencie ich rozwierania, rezystora 3k 2W, którego zadaniem jest ograniczenie prądu towarzyszącego rozładowaniu kondensatora w sytuacji w której styki ulegają ponownemu zwarciu, oraz diody 1N4007 pozwalającej ominąć rezystor w momencie rozwierania się styków. Do sterowania cewki przekaźnika użyłem tranzystora BC548B, którego bazę przez rezystor 1k podłączyłem do wyjścia precyzyjnego generatora DDS, który podaje na nią przebieg prostokątny o współczynniku wypełnienia 50% i częstotliwości 0,5Hz (poziom TTL). Równolegle do cewki włączyłem małą diodę typu 1N4148, by sprawdzić jak poradzi sobie z długotrwałym tłumieniem przepięć występujących co 2 sekundy. Przy takim sterowaniu przekaźnik w ciągu każdej godziny 1800 razy zwiera i rozwiera styki, co powinno umożliwić w ciągu niecałych 56 godzin przetestowanie przekaźnika, włączając go i wyłączając ponad sto tysięcy razy. Styki obciążyłem dwoma szeregowo połączonymi żarówkami 100W/230V, które przekaźnik łączy z zasilaczem na wyjściu którego ustawiłem napięcie stałe o wartości 500V (oby tylko żarówki wytrzymały do końca testu

). Układ pracuje nieprzerwanie od godziny szóstej rano, czyli przekaźnik zdążył do tej pory przełączyć styki ponad 28800 razy.
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .