Radyjko superreakcyjne AM

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Radyjko superreakcyjne AM

Post autor: walllker »

Witam wszystkich, od niedawan bawię się lampami i moja wiedza jest mała w tym temacie, dlatego zdcydowałem się napisać. Otórz chciałbym zrobić jakieś proste radyjko AM superreakcyjne, ale na pentodzie, na triodzie robiłem różne układziki a teraz chciałbym poznać bliżej zagadnienia związane z wykorzystaniem pentod i to najchętniej praktycznie, liczę na waszą pomoc i pozdrawiam z góry dziekuję za odpowiedź, fajnie było by gdyby ktoś mógł podesłać link lub schemat z opisem, i wartościami elementów do radyjnka AM na pentodzie
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Radyjko superreakcyjne AM

Post autor: tszczesn »

walllker pisze:Witam wszystkich, od niedawan bawię się lampami i moja wiedza jest mała w tym temacie, dlatego zdcydowałem się napisać. Otórz chciałbym zrobić jakieś proste radyjko AM superreakcyjne, ale na pentodzie, na triodzie robiłem różne układziki a teraz chciałbym poznać bliżej zagadnienia związane z wykorzystaniem pentod i to najchętniej praktycznie, liczę na waszą pomoc i pozdrawiam z góry dziekuję za odpowiedź, fajnie było by gdyby ktoś mógł podesłać link lub schemat z opisem, i wartościami elementów do radyjnka AM na pentodzie
Jesteś pewien, że to radio ma być _super_reakcyjne? Jeżeli chodzi ci o zwykłe reakcyjne, to zrób np. kopię Elektrita Kadeta, schemat masz u mnie na stronie.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

faktycznie zbłaźniłem się z tym super, ale tak to jest jak się nie myśli co piszę, dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

walllker pisze:faktycznie zbłaźniłem się z tym super, ale tak to jest jak się nie myśli co piszę, dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Żadne zbłaźnienie, nie trzeba od razu wiedziec o wszystkim. Radia superrekacyjne tez sa, choc na zakresy AM raczej się ich nie buduje.
Alek

Post autor: Alek »

Może być też superheterodyna z reakcją :P
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Może być też superheterodyna z reakcją :P
Może, choć rzadko stosowana. Ale superheterodyny z superreakcją już nie widziałem :)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A posiada ona jakieś zalety w stosunku do superheterodyny zwyczajnej, czy to jakieś zaginione ogniwo radiotechniki?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:
A posiada ona jakieś zalety w stosunku do superheterodyny zwyczajnej, czy to jakieś zaginione ogniwo radiotechniki?
Większą czułość przy małej ilości lamp, dzięki detektorowi rekcyjnemu. Poniewaz pracuje on na stałej częstotliwości może być rez, fabrycznie ustawiony na maksuymalną czułość, bez groźby wzbudzenia się. Ale z detektroa reakcyjnego nie da się otrzymać napięcia ARW, i jakość dżwięku jest trochę gorsza niz z diodowego to nie znalazł powszechnego zastosowania, zwłaszcza, że oszczędnośc w sumie nie jest duża, bo praktycznie tylko na diodzie detekcyjnej przy superze skróconym (mieszacz + p.cz. + detekor + głosnik, np lampa AB2 jak w Philipsie 456A), lub detekorze i jednym stopniu wzmocnienia m.cz. (np. lampa ABC1 jak w Philipsie 695A), zas wprowadza pewną komplikacje układu - konieczność produkcji dodatkowego typu obwodu p.cz. (z cewką reakcyjną). Zas strojenie w fabryce jest tak samo kłopotliwe - takie radio stroi sie analogicznie jak zwykłego supera. Czyli w sumie oszczędności praktycznie nie ma.
Grzybek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzybek »

Dodatnie sprzężenie zwrotne w superheterodynach w obwodach p.cz. (mnożnik dobroci) stosowano często w odbiornikach komunikacyjnych bez filtrów kwarcowych lub elektromechanicznych. Dzięki temu można uzyskać znaczną poprawę selektywności.
argus
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: argus »

tszczesn pisze:
Może, choć rzadko stosowana. Ale superheterodyny z superreakcją już nie widziałem :)
A jednak :) Radiostacja R-106 (lata 50-te) miała odbiornik właśnie w takim układzie - schemat:

Obrazek

Konstrukcja przemyślana, można nawet powiedzieć, że charakteryzuje sie pewną elegancją :) .

Pozdrawiam
Stare jest piękne (ale tylko w technice :) )
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

argus pisze:
tszczesn pisze:
A jednak :) Radiostacja R-106 (lata 50-te) miała odbiornik właśnie w takim układzie - schemat:
Konstrukcja przemyślana, można nawet powiedzieć, że charakteryzuje sie pewną elegancją :) .
Ładny - i naprawde rzadki konstrukcyjnie. Ciekawie ma rozwiązany stopień wstępny wzmacniacza mikrofonowego.
Grzybek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzybek »

Superheterodyna z reakcją ma jeszcze jedną zaletę, przy doprowadzeniu układu powyżej punktu wzbudzenia umożliwia odbiór telegrafi bez BFO (generatora dudnieniowego) co upraszcza konstrukcję. Taki układ był stosowany np w odbiorniku polskiej, przedwojennej radiostacji typu N2 http://212.182.111.250/sq7hgp/n2-7.jpg
http://212.182.111.250/sq7hgp/n2.html
Na dole tej strony jest schemat lepszej jakości http://www.agder.net/la8ak/23g.htm