Wzmacniacz gitarowy 15W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- 5...9 postów
painlust - nie wiem jak to sie stało, ale zapoznając sie z twoim linkiem uznałem że nie jest za bardzo pomocny - w końcu temat brzmiał przyciemnianie gitarowca, mea culpa
Zadam więc pare pytań odnośnie tego projektu, pytań ze strony laika:
1) Ten wzmacniacz ma dwa kanały - jeden fender clean, drugi marshallowski, mocniejszy - ?
(pewnie wynika ze schematu)
2) Jaką ma moc i brzmienie, spełni oczekiwania związane z graniem prób, itp ?
3) W jakiej cenie może zamknąć się jego konstrukcja?

1) Ten wzmacniacz ma dwa kanały - jeden fender clean, drugi marshallowski, mocniejszy - ?

2) Jaką ma moc i brzmienie, spełni oczekiwania związane z graniem prób, itp ?
3) W jakiej cenie może zamknąć się jego konstrukcja?
-
- 9375...12499 postów
-
- 5...9 postów
-
- 9375...12499 postów
-
- 100...124 posty
no tylko jak masz koncert to wszyscy odkręcają na full - i się nie przebijesz. Tak na marginesie to najgłośniejsze bo najbardziej efektywne są megafony dworcowe - i co z tego?Zibi pisze:karczoch : http://www.amptone.com/g112.htm
coś tam w życiu grałem i piszę na podstawie moich skromnych doświadczeń - ale, oczywiście są tu mądrzejsi ode mnie którzy zaraz dorobią mi jakąś gębę - już się dowiedziałem że nie lubię jazzu, a zaraz ktoś napisze że jestem cyklistą, albo gejem albo.....
-
- 250...374 postów
Karczoch napisał :
Nie dawno byłem na zlocie nad zaporą "polecam
" tam mieli 2 marszałki jmc 900 do gitary a do klawiszy był jakiś malutki piecyk fendera gdzieś 20-30 W ukryty z tyłu i jeśli ktoś mi powie że nie było ich słychać przy obstawie marszałków to musiał być głuchy...
No tak tylko w jakim paśmie ? Słyszałeś kiedyś żeby leciała z nich muzyka na koncertach ?Tak na marginesie to najgłośniejsze bo najbardziej efektywne są megafony dworcowe
Nie dawno byłem na zlocie nad zaporą "polecam

-
- 3125...6249 postów
Kolejna niespodzianka: rozkręcasz na koncercie piec na full. Twoja praktyka sceniczna jest zdumiewająca: nie dość że nagłaśniasz salę piecem zamiast używać przodów, to jeszcze rozkręcasz piec na fullkarczoch pisze:no tylko jak masz koncert to wszyscy odkręcają na full - i się nie przebijesz. Tak na marginesie to najgłośniejsze bo najbardziej efektywne są megafony dworcowe - i co z tego?Zibi pisze:karczoch : http://www.amptone.com/g112.htm
coś tam w życiu grałem i piszę na podstawie moich skromnych doświadczeń - ale, oczywiście są tu mądrzejsi ode mnie którzy zaraz dorobią mi jakąś gębę - już się dowiedziałem że nie lubię jazzu, a zaraz ktoś napisze że jestem cyklistą, albo gejem albo.....

Ostatnio zmieniony pn, 25 czerwca 2007, 10:23 przez jethrotull, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 100...124 posty
no jasne wszyscy gramy koncerty na 100 tys osób nagłaśniane przez 2tiry przodów - szczególnie kol. Masteriusz, który tak naprawdę nazywa się Styczyński, a może Raduli i znudziła mu się Messa i pod pseudonimem postanowił zrobić 15W - jestem tu ironiczny (zaznaczam dla tych którzy na serio odebrali uwagę o megafonach)
-
- 250...374 postów
Tak wszyscy nakładają sobie pseudonimy szczegulnie firmy które chcą sprzedać sprzęt będą się innaczej nazywały bo nie chcą żeby coś ktoś od nich kupił... Marshall pewnie jest fabryką Messy pod pseudonimem Fendera ale Ciiii bo ktoś się jeszcze dowie, pewnie jeszcze Peavey w tym maczał palce
... A kolego czemu 50 W nie od razu 100W albo nie lepiej 1000 czy i 2000 co by wszystkich zmiotło z sali i z wszystkich instrumentów np. gitara na pierwszy plan bo reszta sie nie liczy... Ktoś tu ma nie równo pod sufitem 

-
- 250...374 postów
Ostatnio przyszło mi grać mały koncercik. Dźwiękowiec zbierał "moją gitarę", ze wzmacniacza 30W Line6 Spider II bodajże. Rozkręcony był na 1/2, głośnik 12", tranzystor. W pewnym momencie zaczął nawalać przedni odsłuch i ledwo się słyszałem ze wzmacniacza stojącego za mną. Tak więc jeśli już grasz koncert (z nagłośnieniem, bo inne to są dla mnie bez sensu), to spokojnie Ci starczy 15W, a wręcz 5W przy dobrej paczce. Co innego na próbach z perkusją - 15W na cleanie może nie "starczyć" w pewnych momentach; zależy też zresztą od perkusisty - podobno dobry umie grać cicho, z czym się zgadzam.
Pozdr.
P.S.
Nie napisałeś nic o funduszach... O kolumnie, bo takowa też by się przydała do grania ;-)
P.S.S.
Jeśli chodzi o brzmienie, to interesuje Cię klasyczna, fenderowska szklaneczka, czy raczje coś bardziej ciepłego, albo tzw. tweed'wego?
Pozdr.
P.S.
Nie napisałeś nic o funduszach... O kolumnie, bo takowa też by się przydała do grania ;-)
P.S.S.
Jeśli chodzi o brzmienie, to interesuje Cię klasyczna, fenderowska szklaneczka, czy raczje coś bardziej ciepłego, albo tzw. tweed'wego?
-
- 5...9 postów
Fundusze - jak najmniejsze, bardzo cieszyłbym się gdyby udało mi się zebrać materiały (wyłączając głośnik) w cenie do 200-300 zł. Interesuje mnie raczej szklaneczka o jasnym brzmieniu - dla przykładu nie przekonuje mnie fender blues junior.
A co do tej słyszalności przy 15W - biorąc pod uwagę że piecyk ten ma służyć do grania raczej lekkiej muzy, nie przewiduję u perkusistów pasaży na dwóch stopach
Głośnik - póki co ze starego Hohnera, docelowo większa inwestycja.
Pozdro
A co do tej słyszalności przy 15W - biorąc pod uwagę że piecyk ten ma służyć do grania raczej lekkiej muzy, nie przewiduję u perkusistów pasaży na dwóch stopach

Pozdro
-
- 125...249 postów
Orange AD15
A o Orange'u myślałeś?
http://www.schematicheaven.com/newamps/orange_ad15.pdf
Układ prawie fenderowski, za radzieckie lampy i podstawki z demontażu zapłaciłbyś 40-50zł, no w sumie prościej chyba się nie da tych 15W z cleanem.
A tu:
http://www.schematicheaven.com/newamps/ ... d140tc.pdf
dwa kanały, ale też dochodzi koszt drugiego preampa wtedy.
http://www.schematicheaven.com/newamps/orange_ad15.pdf
Układ prawie fenderowski, za radzieckie lampy i podstawki z demontażu zapłaciłbyś 40-50zł, no w sumie prościej chyba się nie da tych 15W z cleanem.
A tu:
http://www.schematicheaven.com/newamps/ ... d140tc.pdf
dwa kanały, ale też dochodzi koszt drugiego preampa wtedy.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
- 5...9 postów