QEE03/20

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

METALOWIEC pisze::arrow: Urban Turban czy naprawdę uważasz, że montując kita avt można się coś nauczyć? bo widzisz... ja złożyłem w swoim życiu kilka kitów i nawet działały, lecz jakimś cudem nie pomogło mi to w zgłębianiu wiedzy elektronicznej ;)
Od czegoś trzeba zacząć. Dopiero potem, jak już się to "czuje", można wziąć się za robienie wzmacniacza od podstaw. Inaczej może to przynieść rozczarowanie.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

ja myslę, że najlepszą metodą na naukę nie jest odwalanie kitów, gdzie jest wszystko narysowane co i gdzie wlutować bo to nie wymaga żadnego myślenialecz odpowiednia lektura, czyli wiedza teoretyczna i nabywanie praktyki poprzez potocznie zwane kombinowanie, oczywiście według wiedzy z lektury.
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

Zgadzam się i nie forsuję tutaj idei kitów jako doskonałego materiału dydaktycznego. Ale, tak jak napisał futrzaczek, od czegoś trzeba zacząć. Moim pierwszym układem był (niestety nie lampowy) generator perkusji z kitu firmy Jabel. Użyteczność to ma żadną, brzmienie żałosne ale zawsze było to coś na start. Szczerze mówiąc czasem podłączam to i generujemy z kolegą różne dziwne rzeczy, zawierające mocno przesterowaną gitarę i "bit" niczym z dresomalucha ;)
Pozatym nie zarzucisz mi, że nie odsyłam komornika12 do lektury... :)
Niech wreszcie trochę poczyta, zdobędzie kilka lamp i coś złoży - wtedy będziemy mogli pomagać mu korektą z ew. błędów i kolejnymi układami. Myślę więc że tu narazie kończy się nasza rola - można zaproponować układ, ale dopiero gdy kolega coś zrobi i się pochwali albo zgłosi jakieś problemy, to z radością wkroczymy i pomożemy.
Awatar użytkownika
WLODZIMIERZ FURKA
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: WLODZIMIERZ FURKA »

Napisz mi na priwa.
Dam Ci zestaw do wzmacniacza.
Włodzimierz
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: nnu2008 »

Powracając do tematu. Czy ta lampa nada się na końcówkę mocy do nadajnika UKF 88-108MHz? Chodzi mi o zwiększenie mocy nadajnika.

Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

komornik12 pisze:Czy ta lampa nada się na końcówkę mocy do nadajnika UKF 88-108MHz? Chodzi mi o zwiększenie mocy nadajnika.
Się nada... Zerknij sobie, dosyć obszerny opis.

Na marginesie - zdajesz sobie sprawę, że nadawanie w tym paśmie bez koncesji to zaproszenie "kolegów radiowców" z PARu w odwiedziny... a są skuteczni, uwierz. Oto bardzo ciekawy artukuł na ten temat.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

amator pisze:Na marginesie - zdajesz sobie sprawę, że nadawanie w tym paśmie bez koncesji to zaproszenie "kolegów radiowców" z PARu w odwiedziny... a są skuteczni, uwierz.
Nie zauważyłeś, że kolega komornik12 co rusz robi zwrot o 180 stopni? Wygląda na to, że po prostu ma ochotę sobie pogdybać, jednak z racji nieprzepartej niechęci do tekstu drukowanego na papierze chce pogdybać sobie "naszymi rękami".
Jak na razie troll jak ta lala :roll:
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Piotr pisze:Nie zauważyłeś, że kolega komornik12 co rusz robi zwrot o 180 stopni? Wygląda na to, że po prostu ma ochotę sobie pogdybać, jednak z racji nieprzepartej niechęci do tekstu drukowanego na papierze chce pogdybać sobie "naszymi rękami".
Ojj... tam... po prostu błądzi... szuka po omacku własnego EGO... a może ID :roll: ? Czasem wystarczy drogowskaz, czasem potrzebna jest głębsza "ingerencja".
Jak na razie troll jak ta lala :roll:
Wiesz, czasem sam się zastanawiam, "hu em aj" :? zwłaszcza wtedy, kiedy na poważnie przeczyta się z linku Boskiego Mistrzarozprawkę nt. trolli, troli czy jak im tam...
Właściwie, to co raz częściej nad tym myślę...

Przepraszam za OT.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Ty mnie Komornik posłuchaj ;)
Ty zrób na tej lampie jakikolwiek generator na interesujący Cię zakres ;)
Ty żadnej końcówki potrzebował nie będziesz :)
Będzie cymes, jak ta lala pracowało, no i proste w konstrukcji będzie...
Ty trochę ksiąg poczytaj pierwej jednak...
Mozesz o układach Colpittsa, możesz o przeciwsobnych... Możesz w ogóle o generatorach...
Widzisz, jak wiele możesz na tej lampie :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
admin
administrator

Post autor: admin »

Proszę Uczestników wątku o powrót do tematu i zachowywanie norm kulturalnej dyskusji.