QEE03/20
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
QEE03/20
Cześć
Kupiłem dziś lampę QQE03/20 i nie wiem do czego służy. Sprawdziłem żażenie na 5V i działa.
Co to za typ lampy? (domyślam, że jest to podwójna teroda, bo coś na początku jest napisane)
Czy można z niej złożyć wzmacniacz? (w tekście jest wspomniane magicze słowo "amplifer")
Jeśli można złożyć z niej wzmacniacz, to proszę o schemat.
Z góry dzięki
Nota katalogowa
http://datasheets.electron-tube.net/she ... E03-20.pdf
Kupiłem dziś lampę QQE03/20 i nie wiem do czego służy. Sprawdziłem żażenie na 5V i działa.
Co to za typ lampy? (domyślam, że jest to podwójna teroda, bo coś na początku jest napisane)
Czy można z niej złożyć wzmacniacz? (w tekście jest wspomniane magicze słowo "amplifer")
Jeśli można złożyć z niej wzmacniacz, to proszę o schemat.
Z góry dzięki
Nota katalogowa
http://datasheets.electron-tube.net/she ... E03-20.pdf
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- 125...249 postów
Kukułka
To tak zwana "kukułka" przeznaczona głównie do wzmacniaczy rezonansowych w.cz w klasie C.
Pewnie, że można zrobić na niej wzmacniacz (gotowego schematu nie mam) - w końcu "diabełki" to lampy regulacyjne, a grają w audio z powodzeniem.
Pewnie, że można zrobić na niej wzmacniacz (gotowego schematu nie mam) - w końcu "diabełki" to lampy regulacyjne, a grają w audio z powodzeniem.
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów
Szczerze
Lampa, którą kupiłeś nadaje się głównie dla krótkofalowców, bo została skonstruowana z przeznaczeniem do budowy nadajników. Nie wiem, czy ktoś jej użył do budowy wzmacniacza audio (choć słyszałem o konstrukcjach na dość podobnych lampach GU32 i GU50).
Wzmacniacz klasy C działa zupełnie inaczej niż audio - można go porównać do zegara z wahadłem - co każdy okres otrzymuje ono w odpowiedniej chwil impuls energii, aby nie stanęło. Podobnie wzmacniacz klasy C - przekazuje do obwodu rezonansowego impulsy energii z zasilacza, aby podtrzymać drgania. "Wzmacniana" jest więc JEDNA określona częstotliwość - drgań własnych obwodu. We wzmacniaczach audio wzmacniany jest szeroki zakres częstotliwości (20Hz - 20 KHz). Lampy do klasy C dostosowano do pracy impulsowej i "zmuszanie" ich do pracy ciągłej nie jest zbyt dobrym pomysłem.
Szczerze: można się "pobawić", ale jeśli nie masz doświadczenia w obliczaniu i budowie wzmacniaczy lampowych (a z Twojej prośby o schemat to wynika) to poszukaj typowych konstrukcji (np. z lampami EL84 lub EL34). Schematów jest wiele, opisów też a i lampy łatwo dostępne, a swoją "kukułkę" zaproponuj krótkofalowcowi albo się zamień...
Wzmacniacz klasy C działa zupełnie inaczej niż audio - można go porównać do zegara z wahadłem - co każdy okres otrzymuje ono w odpowiedniej chwil impuls energii, aby nie stanęło. Podobnie wzmacniacz klasy C - przekazuje do obwodu rezonansowego impulsy energii z zasilacza, aby podtrzymać drgania. "Wzmacniana" jest więc JEDNA określona częstotliwość - drgań własnych obwodu. We wzmacniaczach audio wzmacniany jest szeroki zakres częstotliwości (20Hz - 20 KHz). Lampy do klasy C dostosowano do pracy impulsowej i "zmuszanie" ich do pracy ciągłej nie jest zbyt dobrym pomysłem.
Szczerze: można się "pobawić", ale jeśli nie masz doświadczenia w obliczaniu i budowie wzmacniaczy lampowych (a z Twojej prośby o schemat to wynika) to poszukaj typowych konstrukcji (np. z lampami EL84 lub EL34). Schematów jest wiele, opisów też a i lampy łatwo dostępne, a swoją "kukułkę" zaproponuj krótkofalowcowi albo się zamień...
-
- 2500...3124 posty

Fajny model, ale... Bliższy zasadzie działania powielacza częstotliwości ( generatora synchronizowanego )

Patrz:
Z tego wynika, ze wzmacniacze w nadajnikach TV, czy szerokopasmowe FM nie mogą pracować w klasie Cbarbie pisze:Podobnie wzmacniacz klasy C - przekazuje do obwodu rezonansowego impulsy energii z zasilacza, aby podtrzymać drgania. "Wzmacniana" jest więc JEDNA określona częstotliwość - drgań własnych obwodu. We wzmacniaczach audio wzmacniany jest szeroki zakres częstotliwości (20Hz - 20 KHz)

Aaaa... I jeszcze o tych lampach serii QQE ( 03/12 03/20 06/40 ) Wprawdzie używane są do pracy na częstotliwościach VHF, co wcale nie oznacza, że są one predysponowane do pracy w klasie C... Bardzo dobrze radzą sobie przy wzmacnianiu sygnału SSB ( Klasa B - AB )

Oczywiście co do wątpliwej ich przydatności we wzmacniaczach audio masz rację

Marek
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
Otwarcie...
Nigdzie nie napisałem, że nie można zmusić "kukułki" do pracy w innej klasie - a wręcz przeciwnie (pierwsza moja odpowiedź).
Napisałem, że "można go porównać" (wzmacniacz w klasie C), a nie, że dokładnie tak działa.
Chciałem w sposób prosty (nie dla "guru's") wyjaśnić, o co mniej więcej chodzi.
Zapewne mając (załączone) charakterystyki zaprojektowałbyś i zrobiłbyś po prostu wzmacniacz w dowolnym układzie i klasie (i ja też...)
Miły "Komornik12" pytał o schemat - więc uznałem, że lepiej sprawę w sposób jak najbardziej przestępny wyjaśnić i skierować go (na razie) na "przetarte szlaki", bo nieudane eksperymenty tylko zniechęcają...
Ot, wyszedł ze mnie "stary belfer"
A pojęcie "szerokopasmowości" względne jest! "Dewiacja" w audio to skromne 1000 razy...
Nie wydaje mi się, aby warto było zaczynać o wstęgach bocznych, paczkach fal itp. z powodu jednej "kukułki"
Napisałem, że "można go porównać" (wzmacniacz w klasie C), a nie, że dokładnie tak działa.
Chciałem w sposób prosty (nie dla "guru's") wyjaśnić, o co mniej więcej chodzi.
Zapewne mając (załączone) charakterystyki zaprojektowałbyś i zrobiłbyś po prostu wzmacniacz w dowolnym układzie i klasie (i ja też...)

Miły "Komornik12" pytał o schemat - więc uznałem, że lepiej sprawę w sposób jak najbardziej przestępny wyjaśnić i skierować go (na razie) na "przetarte szlaki", bo nieudane eksperymenty tylko zniechęcają...
Ot, wyszedł ze mnie "stary belfer"

A pojęcie "szerokopasmowości" względne jest! "Dewiacja" w audio to skromne 1000 razy...
Nie wydaje mi się, aby warto było zaczynać o wstęgach bocznych, paczkach fal itp. z powodu jednej "kukułki"

-
- 500...624 posty
Czyli jak zrobić z niego wzmak w klasie AB?
Jaką moc będzie miał wzmak na tej lampie w klasie AB?
Czy nie ma ktoś schematu wzmaka z tą lampą lub jej odpowiednikiem?
W dziedzinie lamp jestem jeszcze zielony, więc proszę o tłumaczenie krok po kroku.
Pozdro
Jaką moc będzie miał wzmak na tej lampie w klasie AB?
Czy nie ma ktoś schematu wzmaka z tą lampą lub jej odpowiednikiem?
W dziedzinie lamp jestem jeszcze zielony, więc proszę o tłumaczenie krok po kroku.
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Bo ja wiem z tą sztuką dla sztuki... Skoro w układzie jako modulator katalog podaje 3.5% zniekształceń dla pełnej mocy, z wykresu wynika, że dla mniejszych mocy zniekształcenia jeszcze spadają to zapewne w klasie AB dodatkowo ze sprzężeniem powinno być tylko lepiej.Urban Turban pisze:Dostałeś już odpowiedź - da się, ale po co? Poszukaj bardziej popularnych lampek bo eksperymentowanie na Twojej qqe nie będzie łatwe bez dużego zaplecza merytorycznego... pozatym będzie to raczej sztuka dla sztuki.
-
- 500...624 posty
Niestety, ale nie mam dostępu do innych lamp (na allegro rodzice nie pozwalają kupować). W mojej kolekcji znajdują się QQE03/20, PCC88 i ECL86 (w tej lampie trioda odpłynęła na tamten świat, bo jej żażenie nie działa). Właśnie dlatego tak kombinuje z tą QQE. Czy ma ktoś schemat wzmaka na tym diable??
Pozdro
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- 1875...2499 postów
Nikt raczej nie ma bo jest to lampa do w.cz. Albo sobie sam zaprojektujesz,albo znajdziesz kogoś kto to zrobi. Z lampami jest tak: szukaj, zawsze i wszędzie, i znajdziesz. Wiem po sobie.
Co do allegro. Poproś kogoś ze znajomych żeby Ci kupił. Albo w inny sposób oszukaj rodziców. No cóż, jest to mało wychowawcze, ale czego się nie robi dla dobra nauki
PS. Diabły to 6S33S. QQE03/20 dużo wspólnego z nią nie ma.
PSS. Błagam, ŻARZENIE. Przez drugie RZ
PSSS. Tomku, czy możesz spojrzeć w kartę QQE06/40? Czy również dla niej zniekształcenia będą tak niskie? Przepraszam, że się wysługuję, ale nie mogę w tej chwili tego zrobić, ze względu na jednostkę operacyjną jaką sie posługuję
Co do allegro. Poproś kogoś ze znajomych żeby Ci kupił. Albo w inny sposób oszukaj rodziców. No cóż, jest to mało wychowawcze, ale czego się nie robi dla dobra nauki

PS. Diabły to 6S33S. QQE03/20 dużo wspólnego z nią nie ma.
PSS. Błagam, ŻARZENIE. Przez drugie RZ

PSSS. Tomku, czy możesz spojrzeć w kartę QQE06/40? Czy również dla niej zniekształcenia będą tak niskie? Przepraszam, że się wysługuję, ale nie mogę w tej chwili tego zrobić, ze względu na jednostkę operacyjną jaką sie posługuję

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 500...624 posty
W porządku, przyznaję Ci racjętszczesn pisze:Bo ja wiem z tą sztuką dla sztuki... Skoro w układzie jako modulator katalog podaje 3.5% zniekształceń dla pełnej mocy, z wykresu wynika, że dla mniejszych mocy zniekształcenia jeszcze spadają to zapewne w klasie AB dodatkowo ze sprzężeniem powinno być tylko lepiej.Urban Turban pisze:Dostałeś już odpowiedź - da się, ale po co? Poszukaj bardziej popularnych lampek bo eksperymentowanie na Twojej qqe nie będzie łatwe bez dużego zaplecza merytorycznego... pozatym będzie to raczej sztuka dla sztuki.

Komorniku, bez allegro albo porządnej giełdy elektronicznej raczej niewiele zdziałasz w temacie lamp... Trzeba nie tylko znać teorię, ale i mieć na czym ją wypróbować

-
- 625...1249 postów
Urban Turban pisze: W porządku, przyznaję Ci racjęSzczerze mówiąc, jeśli chcę być wierny swojemu podpisowi, to raczej powinienem promować zastosowanie kukułek we wzmacniaczach
. Tak czy inaczej, nasz kolega komornik12 będzie niestety miał z takim układem sporo problemów, nie dysponuje bowiem odpowiednią wiedzą i, jak przypuszczam, środki finansowe także ma ograniczone.
Komorniku, bez allegro albo porządnej giełdy elektronicznej raczej niewiele zdziałasz w temacie lamp... Trzeba nie tylko znać teorię, ale i mieć na czym ją wypróbowaćMyślę że gdybyś wykazał się pewną inicjatywą i poczytał trochę proponowanej Ci niegdyś literatury, to wiele zagadnień stałoby się dużo łatwiejszych. Takie solidne podstawy ułatwiłyby nam wszelkie dyskusje no i pewnie mógłbyś wtedy liczyć na parę popularnych lampek od forumowiczów...

Komornik powinien zacząć od prostego układu na lampach do tego przeznaczonych np. SE na PCL86, a nie porywać się na układach z lampami, które nie są do nich specjalnie przeznaczone. Takie coś umie pozbawić chęci do zabaw z lampami

A propos lamp do zabaw - sprawdź skrzynkę PW

Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 500...624 posty
-
- 375...499 postów