QEE03/20

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

QEE03/20

Post autor: nnu2008 »

Cześć

Kupiłem dziś lampę QQE03/20 i nie wiem do czego służy. Sprawdziłem żażenie na 5V i działa.

Co to za typ lampy? (domyślam, że jest to podwójna teroda, bo coś na początku jest napisane)

Czy można z niej złożyć wzmacniacz? (w tekście jest wspomniane magicze słowo "amplifer")

Jeśli można złożyć z niej wzmacniacz, to proszę o schemat.

Z góry dzięki

Nota katalogowa
http://datasheets.electron-tube.net/she ... E03-20.pdf
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów

Kukułka

Post autor: barbie »

To tak zwana "kukułka" przeznaczona głównie do wzmacniaczy rezonansowych w.cz w klasie C.
Pewnie, że można zrobić na niej wzmacniacz (gotowego schematu nie mam) - w końcu "diabełki" to lampy regulacyjne, a grają w audio z powodzeniem.
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Jeśli to p[roszę o schemat.

Pozdro
Albert Einstein
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów

Szczerze

Lampa, którą kupiłeś nadaje się głównie dla krótkofalowców, bo została skonstruowana z przeznaczeniem do budowy nadajników. Nie wiem, czy ktoś jej użył do budowy wzmacniacza audio (choć słyszałem o konstrukcjach na dość podobnych lampach GU32 i GU50).
Wzmacniacz klasy C działa zupełnie inaczej niż audio - można go porównać do zegara z wahadłem - co każdy okres otrzymuje ono w odpowiedniej chwil impuls energii, aby nie stanęło. Podobnie wzmacniacz klasy C - przekazuje do obwodu rezonansowego impulsy energii z zasilacza, aby podtrzymać drgania. "Wzmacniana" jest więc JEDNA określona częstotliwość - drgań własnych obwodu. We wzmacniaczach audio wzmacniany jest szeroki zakres częstotliwości (20Hz - 20 KHz). Lampy do klasy C dostosowano do pracy impulsowej i "zmuszanie" ich do pracy ciągłej nie jest zbyt dobrym pomysłem.

Szczerze: można się "pobawić", ale jeśli nie masz doświadczenia w obliczaniu i budowie wzmacniaczy lampowych (a z Twojej prośby o schemat to wynika) to poszukaj typowych konstrukcji (np. z lampami EL84 lub EL34). Schematów jest wiele, opisów też a i lampy łatwo dostępne, a swoją "kukułkę" zaproponuj krótkofalowcowi albo się zamień...
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: barbie :)
Fajny model, ale... Bliższy zasadzie działania powielacza częstotliwości ( generatora synchronizowanego ) ;)
Patrz:
barbie pisze:Podobnie wzmacniacz klasy C - przekazuje do obwodu rezonansowego impulsy energii z zasilacza, aby podtrzymać drgania. "Wzmacniana" jest więc JEDNA określona częstotliwość - drgań własnych obwodu. We wzmacniaczach audio wzmacniany jest szeroki zakres częstotliwości (20Hz - 20 KHz)
Z tego wynika, ze wzmacniacze w nadajnikach TV, czy szerokopasmowe FM nie mogą pracować w klasie C ;)
Aaaa... I jeszcze o tych lampach serii QQE ( 03/12 03/20 06/40 ) Wprawdzie używane są do pracy na częstotliwościach VHF, co wcale nie oznacza, że są one predysponowane do pracy w klasie C... Bardzo dobrze radzą sobie przy wzmacnianiu sygnału SSB ( Klasa B - AB ) :)
Oczywiście co do wątpliwej ich przydatności we wzmacniaczach audio masz rację :) Pozdrawiam
Marek
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów

Otwarcie...

Nigdzie nie napisałem, że nie można zmusić "kukułki" do pracy w innej klasie - a wręcz przeciwnie (pierwsza moja odpowiedź).
Napisałem, że "można go porównać" (wzmacniacz w klasie C), a nie, że dokładnie tak działa.
Chciałem w sposób prosty (nie dla "guru's") wyjaśnić, o co mniej więcej chodzi.
Zapewne mając (załączone) charakterystyki zaprojektowałbyś i zrobiłbyś po prostu wzmacniacz w dowolnym układzie i klasie (i ja też...) :)
Miły "Komornik12" pytał o schemat - więc uznałem, że lepiej sprawę w sposób jak najbardziej przestępny wyjaśnić i skierować go (na razie) na "przetarte szlaki", bo nieudane eksperymenty tylko zniechęcają...
Ot, wyszedł ze mnie "stary belfer" ;)
A pojęcie "szerokopasmowości" względne jest! "Dewiacja" w audio to skromne 1000 razy...
Nie wydaje mi się, aby warto było zaczynać o wstęgach bocznych, paczkach fal itp. z powodu jednej "kukułki" ;)
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Czyli jak zrobić z niego wzmak w klasie AB?
Jaką moc będzie miał wzmak na tej lampie w klasie AB?
Czy nie ma ktoś schematu wzmaka z tą lampą lub jej odpowiednikiem?
W dziedzinie lamp jestem jeszcze zielony, więc proszę o tłumaczenie krok po kroku.

Pozdro
Albert Einstein
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

Dostałeś już odpowiedź - da się, ale po co? Poszukaj bardziej popularnych lampek bo eksperymentowanie na Twojej qqe nie będzie łatwe bez dużego zaplecza merytorycznego... pozatym będzie to raczej sztuka dla sztuki.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Urban Turban pisze:Dostałeś już odpowiedź - da się, ale po co? Poszukaj bardziej popularnych lampek bo eksperymentowanie na Twojej qqe nie będzie łatwe bez dużego zaplecza merytorycznego... pozatym będzie to raczej sztuka dla sztuki.
Bo ja wiem z tą sztuką dla sztuki... Skoro w układzie jako modulator katalog podaje 3.5% zniekształceń dla pełnej mocy, z wykresu wynika, że dla mniejszych mocy zniekształcenia jeszcze spadają to zapewne w klasie AB dodatkowo ze sprzężeniem powinno być tylko lepiej.
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Niestety, ale nie mam dostępu do innych lamp (na allegro rodzice nie pozwalają kupować). W mojej kolekcji znajdują się QQE03/20, PCC88 i ECL86 (w tej lampie trioda odpłynęła na tamten świat, bo jej żażenie nie działa). Właśnie dlatego tak kombinuje z tą QQE. Czy ma ktoś schemat wzmaka na tym diable??

Pozdro
Albert Einstein
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Nikt raczej nie ma bo jest to lampa do w.cz. Albo sobie sam zaprojektujesz,albo znajdziesz kogoś kto to zrobi. Z lampami jest tak: szukaj, zawsze i wszędzie, i znajdziesz. Wiem po sobie.
Co do allegro. Poproś kogoś ze znajomych żeby Ci kupił. Albo w inny sposób oszukaj rodziców. No cóż, jest to mało wychowawcze, ale czego się nie robi dla dobra nauki :wink:
PS. Diabły to 6S33S. QQE03/20 dużo wspólnego z nią nie ma.
PSS. Błagam, ŻARZENIE. Przez drugie RZ :!:
PSSS. Tomku, czy możesz spojrzeć w kartę QQE06/40? Czy również dla niej zniekształcenia będą tak niskie? Przepraszam, że się wysługuję, ale nie mogę w tej chwili tego zrobić, ze względu na jednostkę operacyjną jaką sie posługuję :x
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze:
Urban Turban pisze:Dostałeś już odpowiedź - da się, ale po co? Poszukaj bardziej popularnych lampek bo eksperymentowanie na Twojej qqe nie będzie łatwe bez dużego zaplecza merytorycznego... pozatym będzie to raczej sztuka dla sztuki.
Bo ja wiem z tą sztuką dla sztuki... Skoro w układzie jako modulator katalog podaje 3.5% zniekształceń dla pełnej mocy, z wykresu wynika, że dla mniejszych mocy zniekształcenia jeszcze spadają to zapewne w klasie AB dodatkowo ze sprzężeniem powinno być tylko lepiej.
W porządku, przyznaję Ci rację :) Szczerze mówiąc, jeśli chcę być wierny swojemu podpisowi, to raczej powinienem promować zastosowanie kukułek we wzmacniaczach ;). Tak czy inaczej, nasz kolega komornik12 będzie niestety miał z takim układem sporo problemów, nie dysponuje bowiem odpowiednią wiedzą i, jak przypuszczam, środki finansowe także ma ograniczone.
Komorniku, bez allegro albo porządnej giełdy elektronicznej raczej niewiele zdziałasz w temacie lamp... Trzeba nie tylko znać teorię, ale i mieć na czym ją wypróbować :) Myślę że gdybyś wykazał się pewną inicjatywą i poczytał trochę proponowanej Ci niegdyś literatury, to wiele zagadnień stałoby się dużo łatwiejszych. Takie solidne podstawy ułatwiłyby nam wszelkie dyskusje no i pewnie mógłbyś wtedy liczyć na parę popularnych lampek od forumowiczów...
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Urban Turban pisze: W porządku, przyznaję Ci rację :) Szczerze mówiąc, jeśli chcę być wierny swojemu podpisowi, to raczej powinienem promować zastosowanie kukułek we wzmacniaczach ;). Tak czy inaczej, nasz kolega komornik12 będzie niestety miał z takim układem sporo problemów, nie dysponuje bowiem odpowiednią wiedzą i, jak przypuszczam, środki finansowe także ma ograniczone.
Komorniku, bez allegro albo porządnej giełdy elektronicznej raczej niewiele zdziałasz w temacie lamp... Trzeba nie tylko znać teorię, ale i mieć na czym ją wypróbować :) Myślę że gdybyś wykazał się pewną inicjatywą i poczytał trochę proponowanej Ci niegdyś literatury, to wiele zagadnień stałoby się dużo łatwiejszych. Takie solidne podstawy ułatwiłyby nam wszelkie dyskusje no i pewnie mógłbyś wtedy liczyć na parę popularnych lampek od forumowiczów...
:arrow: Urban Turban
Komornik powinien zacząć od prostego układu na lampach do tego przeznaczonych np. SE na PCL86, a nie porywać się na układach z lampami, które nie są do nich specjalnie przeznaczone. Takie coś umie pozbawić chęci do zabaw z lampami :(
:arrow: komornik12
A propos lamp do zabaw - sprawdź skrzynkę PW :) Na górze strony, ikonka z białą karteczką, jeżeli nie wiesz :)
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Zgadzam się futrzaczku, ale to nie zwalnia go z lektury ;) Niech machnie jakiś kit z avt na tych pcl-kach, jestem pewien że każdy z chęcią mu pomoże w razie ewentualnych problemów.
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

:arrow: Urban Turban czy naprawdę uważasz, że montując kita avt można się coś nauczyć? bo widzisz... ja złożyłem w swoim życiu kilka kitów i nawet działały, lecz jakimś cudem nie pomogło mi to w zgłębianiu wiedzy elektronicznej ;)