Od czegoś trzeba zacząć. Dopiero potem, jak już się to "czuje", można wziąć się za robienie wzmacniacza od podstaw. Inaczej może to przynieść rozczarowanie.METALOWIEC pisze:Urban Turban czy naprawdę uważasz, że montując kita avt można się coś nauczyć? bo widzisz... ja złożyłem w swoim życiu kilka kitów i nawet działały, lecz jakimś cudem nie pomogło mi to w zgłębianiu wiedzy elektronicznej
QEE03/20
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 375...499 postów
-
- 500...624 posty
Zgadzam się i nie forsuję tutaj idei kitów jako doskonałego materiału dydaktycznego. Ale, tak jak napisał futrzaczek, od czegoś trzeba zacząć. Moim pierwszym układem był (niestety nie lampowy) generator perkusji z kitu firmy Jabel. Użyteczność to ma żadną, brzmienie żałosne ale zawsze było to coś na start. Szczerze mówiąc czasem podłączam to i generujemy z kolegą różne dziwne rzeczy, zawierające mocno przesterowaną gitarę i "bit" niczym z dresomalucha
Pozatym nie zarzucisz mi, że nie odsyłam komornika12 do lektury...
Niech wreszcie trochę poczyta, zdobędzie kilka lamp i coś złoży - wtedy będziemy mogli pomagać mu korektą z ew. błędów i kolejnymi układami. Myślę więc że tu narazie kończy się nasza rola - można zaproponować układ, ale dopiero gdy kolega coś zrobi i się pochwali albo zgłosi jakieś problemy, to z radością wkroczymy i pomożemy.

Pozatym nie zarzucisz mi, że nie odsyłam komornika12 do lektury...

Niech wreszcie trochę poczyta, zdobędzie kilka lamp i coś złoży - wtedy będziemy mogli pomagać mu korektą z ew. błędów i kolejnymi układami. Myślę więc że tu narazie kończy się nasza rola - można zaproponować układ, ale dopiero gdy kolega coś zrobi i się pochwali albo zgłosi jakieś problemy, to z radością wkroczymy i pomożemy.
-
- 375...499 postów
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
Się nada... Zerknij sobie, dosyć obszerny opis.komornik12 pisze:Czy ta lampa nada się na końcówkę mocy do nadajnika UKF 88-108MHz? Chodzi mi o zwiększenie mocy nadajnika.
Na marginesie - zdajesz sobie sprawę, że nadawanie w tym paśmie bez koncesji to zaproszenie "kolegów radiowców" z PARu w odwiedziny... a są skuteczni, uwierz. Oto bardzo ciekawy artukuł na ten temat.
-
- moderator
Nie zauważyłeś, że kolega komornik12 co rusz robi zwrot o 180 stopni? Wygląda na to, że po prostu ma ochotę sobie pogdybać, jednak z racji nieprzepartej niechęci do tekstu drukowanego na papierze chce pogdybać sobie "naszymi rękami".amator pisze:Na marginesie - zdajesz sobie sprawę, że nadawanie w tym paśmie bez koncesji to zaproszenie "kolegów radiowców" z PARu w odwiedziny... a są skuteczni, uwierz.
Jak na razie troll jak ta lala

-
- 625...1249 postów
Ojj... tam... po prostu błądzi... szuka po omacku własnego EGO... a może IDPiotr pisze:Nie zauważyłeś, że kolega komornik12 co rusz robi zwrot o 180 stopni? Wygląda na to, że po prostu ma ochotę sobie pogdybać, jednak z racji nieprzepartej niechęci do tekstu drukowanego na papierze chce pogdybać sobie "naszymi rękami".

Wiesz, czasem sam się zastanawiam, "hu em aj"Jak na razie troll jak ta lala

Właściwie, to co raz częściej nad tym myślę...
Przepraszam za OT.
-
- 2500...3124 posty
Ty mnie Komornik posłuchaj
Ty zrób na tej lampie jakikolwiek generator na interesujący Cię zakres
Ty żadnej końcówki potrzebował nie będziesz
Będzie cymes, jak ta lala pracowało, no i proste w konstrukcji będzie...
Ty trochę ksiąg poczytaj pierwej jednak...
Mozesz o układach Colpittsa, możesz o przeciwsobnych... Możesz w ogóle o generatorach...
Widzisz, jak wiele możesz na tej lampie

Ty zrób na tej lampie jakikolwiek generator na interesujący Cię zakres

Ty żadnej końcówki potrzebował nie będziesz

Będzie cymes, jak ta lala pracowało, no i proste w konstrukcji będzie...
Ty trochę ksiąg poczytaj pierwej jednak...
Mozesz o układach Colpittsa, możesz o przeciwsobnych... Możesz w ogóle o generatorach...
Widzisz, jak wiele możesz na tej lampie

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- administrator