Przemienne, symetryzowane. Pogrzebę za potkiem 100Ω/1W.Vault_Dweller pisze:Jak masz podłączone żarzenie? Wisi w powietrzu, czy też jest gdzieś "zaczepione"? DC czy AC?
Spróbuję też w czasie grania wyłączyć żarzenie i obaczyć, czy coś toto da.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przemienne, symetryzowane. Pogrzebę za potkiem 100Ω/1W.Vault_Dweller pisze:Jak masz podłączone żarzenie? Wisi w powietrzu, czy też jest gdzieś "zaczepione"? DC czy AC?
Wiesz co, Michał, miałem dokładnie tak samo. Twoim problemem jest rozsiewanie śmieci przez trafo sieciowe. Odłączenie anodowego albo żarzenia nic nei daje, ale założę się że jak wyjmiesz wtyczkę sieciową z gniazdka to brum ustanie. Rozwiązaniem jest odsunięcie trafa od reszty ukłądu lub zmiana na toroidfutrzaczek2 pisze: Przeprowadziłem też test: włączyłem żarzenie i anodowe i po kilkunastu sekundach, kiedy lampy się nagrzały, wyłączyłem żarzenie. Dalej brumiało jak głupie. To samo zrobiłem z anodowym - wpiąłem przełącznik między trafo a mostek i... też brumiłoPostaram się dziś dołożyć jeszcze jeden stopień filtrujący anodowe. Jak i to nie poradzi, będę się martwił dalej
Jak to się nie da? Nie możesz skręcić rurki z blachy z puszki po groszku, połączyć z masą drutem i założyć na lampę wstępną???futrzaczek2 pisze:1)Spróbuję poekranować to & owo. Lampy stopnia wstępnego (6N2P-EW) nie da się ekranować, ale spróbuję to wywalczyć od klienta
Zaekranuj przewód między anodą EL84 a trafem wyjściowym. Sprawdź uziemienie wtórnego uzwojenia i rdzenia trafa wyjściowego.futrzaczek2 pisze:Zmieniłem lampę końcową i teraz pisk narasta powoli - jest głośny po 14 sekundach od usłyszenia dźwięku w głośniku, wcześniej był głośny po 5 sekundach.
1. Sprawdź zasilacz - pamiętaj że przewody na odcinku trafo sieciowe - prostownik - kondensatory filtrujące "sieją" zakłócenia (ze wzgledu na szpilki prądowe). Zastosuj odpowiednie środki zaradcze (kondensatory równolegle do diod mostka, skręcenie przewodów, odpowiednia filozofia prowadzenia masy).futrzaczek2 pisze: ECL86 biega wg. tego schematu po poprawkach, jakie zasugerowali Zigrin i OTLamp w temacie "Wzmacniacz buczy i tyle". Na razie nie składałem preampu, i chyba dobrze zrobiłem - objawy są takie same
Ja też widziałem wiele gitarowców, ale w przypadku konstrukcji fabrycznych można bez problemu wykonać 8 prototypów z różnym rozmieszczeniem podzespołów na chassiss. A na przykład w tym wątku ktosik zapodał fotkę wzmacniacza gdzie lampa wejściowa stoi między trafem wyjściowym a lampą końcową - fotek twojego chassiss nie zobaczyliśmy...futrzaczek2 pisze: "Nie można", w sensie "klient nie zezwala". Widziałem już dużo gitarowców i nie było w nich kubeczków na lampy preampu.