Alek pisze:Panowie, o czym jest ta mowa-trawa [...] O jakim produkcie w ogóle mówimy [...]Reasumując: O wytwarzaniu produktu i to jeszcze w ilości 20/dzień , o jakim wszyscy myślicie (piękna, równa bańka, ze spłaszczem wewnętrznym) w obecnej chwili nie ma nawet co marzyć. [...]
Ojjj... Alku... marzenia - w przeciwieństwie do realiów - nic nie kosztują, a jakże przyjemnie jest "odlecieć"...
Alek pisze:Panowie, o czym jest ta mowa-trawa [...] O jakim produkcie w ogóle mówimy [...]Reasumując: O wytwarzaniu produktu i to jeszcze w ilości 20/dzień , o jakim wszyscy myślicie (piękna, równa bańka, ze spłaszczem wewnętrznym) w obecnej chwili nie ma nawet co marzyć. [...]
Ojjj... Alku... marzenia - w przeciwieństwie do realiów - nic nie kosztują, a jakże przyjemnie jest "odlecieć"...
... tylko "powrót" bywa bolesny...
Dlaczego marzenia??
Obserwując poczynania Alka uważam,że to niekoniecznie marzenia.
Samozaparcia Alkowi raczej starczy,ale to niestety nie wszystko.
Stan innych "czynników" niestety nie jest mi znany więc nie chcę
bawić się w proroka.
Zobacz: POLECAM TAKŻE USŁUGI W ZAKRESIE :
DIAGNOSTYKA ,PRZEGLĄD TECHNICZNY, NAPRAWA I REGENERACJA POMP PRÓŻNIOWYCH , INNE !!!
Głównie typu: BL - 8; BL-15; BL-30 ;Bl-60 lub seria AL- jednostopniowe
(do tych pomp próżniowych posiadam oryginalne części zamienne: cylindry, wirniki ,oleje i inne), oraz 15 letnie doświadczenie !!!
prod.TEPRO - KOSZALIN
Inne POMPY po uzgodnieniu !
Gwarancja !!!
Piotr pisze:Jeśli mógłbym nieśmiało zasugerować swoje oczekiwania, to obecnie bardzo brakuje mi triody-selektody. Oczywiście jakakolwiek równomierność zmian nachylenia jest tu nieistotna, chodzi mi tylko o lampę z nierównomiernie nawiniętą siatką, czyli bardzo wydatnym "kolanem" na charakterystyce siatkowej.
Myślę, że opórócz mnie również kilku gitarzystów-eksperymentatorów byłoby zainteresowanych takim wynalazkiem.
A 6N5P, ECC189/PCC189, EC97/PC97, EC900/PC900 to co?
STUDI pisze:A 6N5P, ECC189/PCC189, EC97/PC97, EC900/PC900 to co?
To fajne lampy
Tylko jak długo się bawię lampami, tak żadna z wymienionych nie przeszła mi przez ręce. Poza tym chodzi o wygląd i, nie ukrywam, aurę niezwykłości urządzenia z lampami zrobionymi specjalnie do niego
Czesc
Trzeba bylo powiedziec, ze potrzebne sa lampy, np ECC189. Moglem pare sztuk dolozyc do przesylki dla Painlusta. Jest tylko problem, ze mam wersje 4 i 5 voltowe.
Pozdrowienia
STUDI pisze:A 6N5P, ECC189/PCC189, EC97/PC97, EC900/PC900 to co?
To fajne lampy
Tylko jak długo się bawię lampami, tak żadna z wymienionych nie przeszła mi przez ręce. Poza tym chodzi o wygląd i, nie ukrywam, aurę niezwykłości urządzenia z lampami zrobionymi specjalnie do niego
Z tej listy nie miałem w łapie tylko EC97/PC97 (taka gorsza wersja EC900/PC900).
6N5P - trafiłem w sklepiku... a jest wersja 6N1P z siatką o zmiennym skoku.
PCC189 też tam nabyłem dwie sztuki w pudełeczkach. PCC189 to PCC88 z siatkami o zmiennym skoku. Coś jak para EF183 i EF184.
PC900 było kilka sztuk na Allegro i kupiłem tym bardziej ze ma jedno radio gdzie w głowicy siedzą takie dwie malusieńkie lampki... (głowica jest mniejsza od wielu tranzystorowych głowic z końca lat 80-tych).
EC97/PC97 i EC900/PC900 oprócz siakti o zmiennym skoku mają tez elektrodę - ekran pomiędzy siatką a anodą - stąd ich nazwa neutrody. Można na nich robić śmiało stabilne wzmacniacze w.cz. o podstawie katodowej do 300MHz. A na zakresie UKF bez neutralizacji. PC900 oferuje te samo wzmocnieni co kaskoda na PCC88. I parametry jeże triody do innych zastosowań są super - mu około 85 a nachylenie rzędu 18mA/V
Triody z wydłużona charakterystyką, inaczej mówiąc triody regulacyjne nie są czymś czego nie ma.
Alek a czy próbowałeś włoźyć środek lampy elektronowej ,np. zapowietrzonej e88cc czy jakiejś innej) do swojej bańki i odpompować powietrze?
Jeżeli taka mozliwość by było można by w ten sposób regenerować niektóre stare lampy przykładowo z przedwojennych radioodbiorników. Wygląd może by był inny ale pod względem elektrycznym było by to to samo.
Zatem szukaj. Nie za bardzo widzę na to szanse, bo jak rozłożysz system połączony mostkami mikowymi Prędzej rozsypie się to w drobny maczek. No i czemu miałoby to wszystko służyć?
k4be pisze:więc trzeba znajeźć sposób na przywrócenie jej funkcjonalności...
Widzialem stare inkubatory dla niemowlat z rekawicami. Moze dalobysie wypelnic go np. helem i w takiej atmosferze otwierac tam lampy i zamykac w sloikach ( ) katody na przechowanie.