Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
63
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
170
68%
myśleć tylko o komercji
11
4%

Liczba głosów: 250

Alek

Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Post autor: Alek »

dopisek z dn. 29.11.2005r
Postanowiłem zmienić tytuł wątku. Brzmi może nieco buńczucznie, ale tytuł ten spodobał się paru osobom i niech tak zostanie.
W każdym razie bardziej odpowiada temu, co w wątku się znajduje niż jego dotychczasowy tytuł.

Udało mi się wykonać pierwszą neonówkę. Ponieważ jest jednak napełniona powietrzem więc bardziej uzasadniona jest nazwa "powietrzówka" :D . Powietrze pod ciśnieniem 70Tr, odległość między elektrodami 4mm. Oznacza to, że napięcie zapłonu jest w granicach 2-3kV.
Załączniki
powietrzówka1.jpg
powietrzówka1.jpg (4.75 KiB) Przejrzano 7939 razy
Ostatnio zmieniony wt, 27 marca 2007, 19:40 przez Alek, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: moja pierwsza powietrzówka.

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Udało mi się wykonać pierwszą neonówkę. Ponieważ jest jednak napełniona powietrzem więc bardziej uzasadniona jest nazwa "powietrzówka" :D . Powietrze pod ciśnieniem 70Tr, odległość między elektrodami 4mm. Oznacza to, że napięcie zapłonu jest w granicach 2-3kV.
A działa? :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Amatorskie wykonywanie lamp elektronowych to fajna sprawa :))) Też muszę spróbować. Kiedyś miałem zamiar umieścić anodę i żarnik w kolbie kulistej, wyprowadzić przez gumowy korek elektrody i rurkę z kurkiem do wypompowywania- jeszcze nie zrealizowałem tego pomysłu ale zamierzam.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Vault_Dweller pisze:Amatorskie wykonywanie lamp elektronowych to fajna sprawa :))) Też muszę spróbować. Kiedyś miałem zamiar umieścić anodę i żarnik w kolbie kulistej, wyprowadzić przez gumowy korek elektrody i rurkę z kurkiem do wypompowywania- jeszcze nie zrealizowałem tego pomysłu ale zamierzam.
Najprostszą diodę można zrobić oklejejąc żarówkę cynfolią z czekolady. Parametrów nie ma rewelacyjnych, ale działa.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Moja neonówka działa. Skan niestety nie chce oddać koloru świecenia :cry: .
Wault :arrow: odradzam Ci Twój pomysł. Musiałbyś mieć naprawdę dobrą próżnię. Moje 70Tr nadaje się co najwyżej do robienia takich prymitywnych neonówek.
Jasiu :arrow: Twój pomysł niestety może być niewiele jest wart (czytaj dalej). Dawno temu gdzieś widziałem taki opis, że po zanurzeniu bańki żarówki w metalowej wanience ze stopioną mieszaninią zdaje się NaOH-u i NaNO2 można było rzeczywiście obserwować słabiutki prąd.
Niestety dzisiejsze żarówki z reguły nie mają próżni, lecz gaz obojętny.
Niektóre jakąś tam próżnię mają -piętnastki PIL-owskie.
Załączniki
lamp1.jpg
lamp1.jpg (4.19 KiB) Przejrzano 7496 razy
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Alek pisze: Jasiu :arrow: Twój pomysł niestety może być niewiele jest wart (czytaj dalej). Dawno temu gdzieś widziałem taki opis, że po zanurzeniu bańki żarówki w metalowej wanience ze stopioną mieszaninią zdaje się NaOH-u i NaNO2 można było rzeczywiście obserwować słabiutki prąd.
Niestety dzisiejsze żarówki z reguły nie mają próżni, lecz gaz obojętny.
Niektóre jakąś tam próżnię mają -piętnastki PIL-owskie.
Nie chodzi o porządną lampę, ale o pokaz działania. Parę lat temu robiłem coś takiego na wykładzie popularno - naukowym. Zarówka samochodowa od kierunkowskazów i folia z czekolady stanowiły diodę, która przyłączona do sieci energetycznej i jakiegoś kondensatora naładowała go do prawie 200V. Przeszkodą w osiągnięciu lepszej wydajności jest nie tylko kiepska próżnia, ale równieżwarstwa szkła. Elektroda ze stopionych soli alkalicznych jest o tyle lepsza od folii aluminiowej, że umożliwia przepływ prądów jonowych.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Tak, zgadzam się. Te samochodowe próżnię mają (przynajmniej te polskie i dawniejsze).
Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieznaczny »

Alek
A jak rozwiązałeś zasilanie Twojej lampy - te 2-3kV?
Pozdr. Nieznaczny
Alek

Mam generator zrobiony na NE555, potem sterowanie na IRF840, trafo sterujące od heliosa, BU208 i trafo linii od heliosa. Skąd wiem jakie jest napięcie? Póki co, orientacyjnie po długości iskry.
Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieznaczny »

Rozumiem. A tak przy okazji na jakiej częstotliwosci pracuje ten generator - czy to częstotliwość linii czy jakaś inna?
Pozdr. Nieznaczny
Alek

inna. Poprzez jej płynną zmianę i zmianę współczynnika wypełnienia reguluję napięcie.
Alek

Stałem się dziś szczęśliwym posiadaczem luminoforu zielonego (podejrzewacie już co chcę zrobić :?: ) a także dość porządnego palnika do szkła. W piątek przychodzi gazownik aby zamontować odpowiedni kurek gazowy :).
Pierwej muszę opanować trochę zasady łączenia szkła. Ciekawe, ile żarówek zepsuję nim uda mi się zrobić pierwszą działajacą lampkę, choćby biedną diodę...
Alek

Plan jest następujący:
Chcę w bańkę żarówki wtopić elektrodę, jak na zdjęciu. Wykorzystam przy tym fakt, że żarówki o mocy 60W są napełniane gazem. Zatem przy ogrzewaniu w bańce zrobi się wypukłość i wreszcie dziurka. Umożliwi to w tym miejscu wtopienie elektrody. Patrząc na bańkę widzę, że najlepiej spróbować elektrodę wtopić u góry-tam szkło jest stosunkowo grube.
Teoretycznie powinno się połączyć-szkła o podobnej rozszerzalności.
Znajomy szklarz nie wróży mi jednak sukcesu. Z drugiej strony może się udać-widziałem już przerobioną żarówkę z rurką odpompową u góry.
Przez rurkę odpompową elektrody będę wyciągał z bańki powietrze (a właściwie kogoś o to poproszę).
Zastanawiam się nad zrobieniem pułapki rtęciowej - lampa stałaby się wówczas gazotronem. Zastanawiam się jednak nad kilkoma sprawami:
Katoda takiej lampy będzie wolframowa. Tymczasem w gazotronach katoda jest tlenkowa. Spodziewam się zatem dość małego prądu wyprostowanego.
Jeśli zdecyduję się na wytworzenie w bańce próżni, bez rtęci to otrzymam zwykłą diodę. Jednakże odległość anoda-katoda wyniesie najmarniej 3cm.
Poza tym rozmiar anody nie jest bardzo duży. Spodziewam się zatem małego prądu anodowego. Zaletą całej tej zabawy jest to, że katoda wolframowa dobrze znosi nawet kiepską próżnię, więc jakiś efekt powinien być widoczny, o ile-rzecz jasna połączenie będzie szczelne.
Załączniki
plan.jpg
plan.jpg (13.21 KiB) Przejrzano 7248 razy
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Alek pisze:Wykorzystam przy tym fakt, że żarówki o mocy 60W są napełniane gazem. Zatem przy ogrzewaniu w bańce zrobi się wypukłość i wreszcie dziurka. Umożliwi to w tym miejscu wtopienie elektrody.
.

Podejrzewam Alku, że na szkle bańki raczej zrobi się wklęsłość niż wypukłość, bo choć w bańce znajduje gaz, to jego ciśnienie jest mniejsze od atmosferycznego. Aby zobaczyć ile gazu znajduje się w żarówce proponuje przeprowadzić proste doświadczenie. W tym celu należy z dowolnej (najlepiej spalonej ;) ) żarówki 220V delikatnie usunąć gwintowany styk wykonanany z cienkiej aluminiowej blaszki tak, aby odsłonić szklana rurkę służącą do usunięcia powietrza w lampie. Następnie lampę zanurzyć w naczyniu z wodą i stłuc szklana rurkę pozwalając wodzie wypełnić część bańki, aż do wyrównania się ciśnienia w bańce z ciśnieniem atmosferycznym. Ilość gazu jaka pozostanie w żarówce da pewne wyobrażenie o stopniu rozrzedzenia tego gazu w sprawnej żarówce.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Alek

Zrobi się wypukłość-sprawdzone eksperymentalnie :) . Należy stosować żarówki z Piły:)
ODPOWIEDZ