Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
175
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 258

amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Alek pisze:Panowie, o czym jest ta mowa-trawa :?: [...] O jakim produkcie w ogóle mówimy :?: [...]Reasumując: O wytwarzaniu produktu i to jeszcze w ilości 20/dzień , o jakim wszyscy myślicie (piękna, równa bańka, ze spłaszczem wewnętrznym) w obecnej chwili nie ma nawet co marzyć. [...]
Ojjj... Alku... marzenia - w przeciwieństwie do realiów - nic nie kosztują, a jakże przyjemnie jest "odlecieć"... :roll:

... tylko "powrót" bywa bolesny... :(
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

amator pisze:
Alek pisze:Panowie, o czym jest ta mowa-trawa :?: [...] O jakim produkcie w ogóle mówimy :?: [...]Reasumując: O wytwarzaniu produktu i to jeszcze w ilości 20/dzień , o jakim wszyscy myślicie (piękna, równa bańka, ze spłaszczem wewnętrznym) w obecnej chwili nie ma nawet co marzyć. [...]
Ojjj... Alku... marzenia - w przeciwieństwie do realiów - nic nie kosztują, a jakże przyjemnie jest "odlecieć"... :roll:

... tylko "powrót" bywa bolesny... :(
Dlaczego marzenia??
Obserwując poczynania Alka uważam,że to niekoniecznie marzenia.
Samozaparcia Alkowi raczej starczy,ale to niestety nie wszystko.
Stan innych "czynników" niestety nie jest mi znany więc nie chcę
bawić się w proroka.
Alek

Post autor: Alek »

Teraz tak naprawdę wszystko w Waszych rękach, tylko jeszcze tego nie wiecie...

BTW 1kg węglanów na pokrycia katod to koszt obecnie zbliżony do ok 10kzł :idea:
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Adrian »

Przepraszam za wciecie, ale - Alku, czy to Ci sie moze przydac ? http://allegro.pl/item166121374_olej_do ... il_20.html

Zobacz: POLECAM TAKŻE USŁUGI W ZAKRESIE :
DIAGNOSTYKA ,PRZEGLĄD TECHNICZNY, NAPRAWA I REGENERACJA POMP PRÓŻNIOWYCH , INNE !!!

Głównie typu: BL - 8; BL-15; BL-30 ;Bl-60 lub seria AL- jednostopniowe
(do tych pomp próżniowych posiadam oryginalne części zamienne: cylindry, wirniki ,oleje i inne), oraz 15 letnie doświadczenie !!!

prod.TEPRO - KOSZALIN
Inne POMPY po uzgodnieniu !
Gwarancja !!!
Alek

Z Januszem się dość dobrze znamy, jeszcze sprzed mojewgo pobytu w Krakowie w roku ubiegłym...Ale dzięki.
_idu

Post autor: _idu »

Piotr pisze:Jeśli mógłbym nieśmiało zasugerować swoje oczekiwania, to obecnie bardzo brakuje mi triody-selektody. Oczywiście jakakolwiek równomierność zmian nachylenia jest tu nieistotna, chodzi mi tylko o lampę z nierównomiernie nawiniętą siatką, czyli bardzo wydatnym "kolanem" na charakterystyce siatkowej.
Myślę, że opórócz mnie również kilku gitarzystów-eksperymentatorów byłoby zainteresowanych takim wynalazkiem.
A 6N5P, ECC189/PCC189, EC97/PC97, EC900/PC900 to co?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

STUDI pisze:A 6N5P, ECC189/PCC189, EC97/PC97, EC900/PC900 to co?
To fajne lampy ;)
Tylko jak długo się bawię lampami, tak żadna z wymienionych nie przeszła mi przez ręce. Poza tym chodzi o wygląd i, nie ukrywam, aurę niezwykłości urządzenia z lampami zrobionymi specjalnie do niego :roll:
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Trzeba bylo powiedziec, ze potrzebne sa lampy, np ECC189. Moglem pare sztuk dolozyc do przesylki dla Painlusta. Jest tylko problem, ze mam wersje 4 i 5 voltowe.
Pozdrowienia
_idu

Post autor: _idu »

Piotr pisze:
STUDI pisze:A 6N5P, ECC189/PCC189, EC97/PC97, EC900/PC900 to co?
To fajne lampy ;)
Tylko jak długo się bawię lampami, tak żadna z wymienionych nie przeszła mi przez ręce. Poza tym chodzi o wygląd i, nie ukrywam, aurę niezwykłości urządzenia z lampami zrobionymi specjalnie do niego :roll:
Z tej listy nie miałem w łapie tylko EC97/PC97 (taka gorsza wersja EC900/PC900).

6N5P - trafiłem w sklepiku... a jest wersja 6N1P z siatką o zmiennym skoku.
PCC189 też tam nabyłem dwie sztuki w pudełeczkach. PCC189 to PCC88 z siatkami o zmiennym skoku. Coś jak para EF183 i EF184.

PC900 było kilka sztuk na Allegro i kupiłem tym bardziej ze ma jedno radio gdzie w głowicy siedzą takie dwie malusieńkie lampki... (głowica jest mniejsza od wielu tranzystorowych głowic z końca lat 80-tych).

EC97/PC97 i EC900/PC900 oprócz siakti o zmiennym skoku mają tez elektrodę - ekran pomiędzy siatką a anodą - stąd ich nazwa neutrody. Można na nich robić śmiało stabilne wzmacniacze w.cz. o podstawie katodowej do 300MHz. A na zakresie UKF bez neutralizacji. PC900 oferuje te samo wzmocnieni co kaskoda na PCC88. I parametry jeże triody do innych zastosowań są super - mu około 85 a nachylenie rzędu 18mA/V

Triody z wydłużona charakterystyką, inaczej mówiąc triody regulacyjne nie są czymś czego nie ma.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Alek a czy próbowałeś włoźyć środek lampy elektronowej ,np. zapowietrzonej e88cc czy jakiejś innej) do swojej bańki i odpompować powietrze?
Jeżeli taka mozliwość by było można by w ten sposób regenerować niektóre stare lampy przykładowo z przedwojennych radioodbiorników. Wygląd może by był inny ale pod względem elektrycznym było by to to samo.
Alek

Nie można i wielokrotnie na to już wskazywałem. Przy zapowietrzeniu katodzie tlenkowej mozna powiedzieć: do widzenia!
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

więc trzeba znajeźć sposób na przywrócenie jej funkcjonalności...
Alek

Zatem szukaj. Nie za bardzo widzę na to szanse, bo jak rozłożysz system połączony mostkami mikowymi :?: Prędzej rozsypie się to w drobny maczek. No i czemu miałoby to wszystko służyć?
Awatar użytkownika
Ano
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Ano »

k4be pisze:więc trzeba znajeźć sposób na przywrócenie jej funkcjonalności...
Widzialem stare inkubatory dla niemowlat z rekawicami. Moze dalobysie wypelnic go np. helem i w takiej atmosferze otwierac tam lampy i zamykac w sloikach ( :D ) katody na przechowanie.
Alek

Taa, a przy zatapianiu (zakłądając, że będzie możliwe) i tak zapowietrzysz.