Mam pytanie. Dorwałem ostatnio końcówkę lampową WM BIS 101. Z góry zaznaczam, ze brak mi jakiejkolwiek wiedzy elektronicznej, jednak stwierdziłem, że brak 4 lamp EL34. Końcówka ma dość "dzikie" jak dla mnie wejścia i wyjścia. Czy istnieje możliwość zrobienia z tego pieca gitarowego? I jescze jedno pytanie: Czy ktoś potrafi mi określić parametry tego czegoś (może oprócz masy - waży cholernie dużo jak dla mnie... )
PS. Czytałem już o tym na stronie http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/wmb ... bis101.htm , jakby co, i w/g mnie większych usterek nie widzę poza sadzą na górze obudowy w miejscu, gdzie były kiedyś lampy... Podejrzewam, że końcówka stała nieużywana jakieś 5 lat...
Ok. Sprawa jest prosta. Mam tą końcówkę mocy, chcę kupić odpowiedni głośnik, dokupić te EL34 i zrobić jakiś dość mocny piec (w tym wypadku "mocny" jest względne, na próbach gram na 30 W pierdziawce...) Tam w środku jeszcze są 2 lampy ECC81 bodajże i EZ250(czy jakoś tam). Czy jest możliwość zrobienia z tego wzmacniacza z potecjometrami na zewnątrz i czy da się wymienić te gniazda z tyłu? Dokładne zdjęcia tego wszystkiego są na zamieszczonym przeze mnie linku...
Wszystko się da. Pytaniem jest natomiast to, czy masz wystarczającą wiedzę, umiejętności, cierpliwość i czas, żeby tych przeróbek dokonać. Tu nie wystarczy instrukcja "to przylutuj tu a tamto tam", bo podczas przeróbek możesz natrafić na masę problemów, z którymi poczatkujący sobie na pewno nie poradzi.
Ostatnio zmieniony ndz, 11 marca 2007, 13:04 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Napisałem, że wiedzy mi brak. Chodzi mi o to, żeby ktoś mi trochę podpowiedział, co będzie mi potrzebne, a ojciec znajomego to poskleja. Dlatego w poście jest, że nie próbuję zrobić coś takiego, a chcę się dowiedzieć, czy w ogóle to da radę zrobić i jak.
Przepraszam, jeśli wybrałem zły dział, ale po prostu nie byłem pewien gdzie to wrzucić. Jeśli to tu nie powinno być, to niech ktoś to wywali gdzieś indziej i sorry za problem:)
PS. Do wcześniejszego posta - tam jest coś na 2 ECC81, ale (jak to ja) nie wiem co to...