Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Alek
Raczej nie zamierzam uczynić z tego wszystkiego firmy na miarę np. Dolamu, pomijając już, że nie widzę na to większych szans. Nakłady, jakie należałoby tu ponieść są znaczne, zarówno materiałowe, sprzętowe, ludzkie jak i badawcze. Na pytanie, co miałoby być ewentualnym produktem finalnym nie potrafię sobie jasno odpowiedzieć, zwłaszcza, że sugestie są przeróżne:
-repliki dawnych lamp, z okrągłymi bańkami
- lampy ołówkowe po ich dopracowaniu
- wskaźniki nixie z 1-3 nietypowymi symbolami wewnątrz
-wskaźniki wysterowania, najlepiej z czerwonym luminoforem a nawet wielobarwne,
-wskaźniki VFD, np do komputerów
-lampy szkolne (a więc wszelkiego rodzaju lampy katodowe a nawet maleńkie rentgenowskie (sic!))
-żarówki wzorowane na znane edisonowske
- lampy regulacyjne do audio
-liczniki Geigera
-monoskopy.
Wszystkie te przyrządy w zasadzie są w zasięgu ręki, jednak ich wytworzenie wymaga bardzo dużego nakładu pracy. Otrzymuje się działający przyrząd, jednakże zapewne nie spełni on wymogów produktu rynkowego, zarówno ze względów estetyki jaki i ceny.
Czy to oznacza, że to już koniec? Według mnie nie.
Nie nalezy na PWL patrzeć jako na potencjalną firmę produkcyjną. Ta formuła się nie sprawdzi.
Myślę, że powinienem dalej dążyć w kierunku czegoś na kształt małego ośrodka badawczo-rozwojowego elektroniki próżniowej, w którym mogą powstawać krótkie serie niewielkiej ilości produktów (ze wszystkich wymienionych wyżej grup) na sprzedaż. Na dodatek raczej nie na nasz rynek, gdyż jak zwróciłeś uwagę- tu nawet 50 zł (ca. 15$) za transformator jest już często uważane za zaporowe.
-repliki dawnych lamp, z okrągłymi bańkami
- lampy ołówkowe po ich dopracowaniu
- wskaźniki nixie z 1-3 nietypowymi symbolami wewnątrz
-wskaźniki wysterowania, najlepiej z czerwonym luminoforem a nawet wielobarwne,
-wskaźniki VFD, np do komputerów
-lampy szkolne (a więc wszelkiego rodzaju lampy katodowe a nawet maleńkie rentgenowskie (sic!))
-żarówki wzorowane na znane edisonowske
- lampy regulacyjne do audio
-liczniki Geigera
-monoskopy.
Wszystkie te przyrządy w zasadzie są w zasięgu ręki, jednak ich wytworzenie wymaga bardzo dużego nakładu pracy. Otrzymuje się działający przyrząd, jednakże zapewne nie spełni on wymogów produktu rynkowego, zarówno ze względów estetyki jaki i ceny.
Czy to oznacza, że to już koniec? Według mnie nie.
Nie nalezy na PWL patrzeć jako na potencjalną firmę produkcyjną. Ta formuła się nie sprawdzi.
Myślę, że powinienem dalej dążyć w kierunku czegoś na kształt małego ośrodka badawczo-rozwojowego elektroniki próżniowej, w którym mogą powstawać krótkie serie niewielkiej ilości produktów (ze wszystkich wymienionych wyżej grup) na sprzedaż. Na dodatek raczej nie na nasz rynek, gdyż jak zwróciłeś uwagę- tu nawet 50 zł (ca. 15$) za transformator jest już często uważane za zaporowe.
-
Alek
Ponieważ zakupione przed ok.2 laty rurki szklane fi 10 są już na wyczerpaniu byłem zmuszony zrobić zakupy (30kg szkła). Tym razem zdecydowałem się na rurki fi 18 mm i fi 5 mm (pompowe). Z wielką przyjemnością popróbowałem sobie jak się to będzie łączyło 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
jdubowski
- moderator
Całkiem ładnie ci to wyszłoAlek pisze:Ponieważ zakupione przed ok.2 laty rurki szklane fi 10 są już na wyczerpaniu byłem zmuszony zrobić zakupy (30kg szkła). Tym razem zdecydowałem się na rurki fi 18 mm i fi 5 mm (pompowe). Z wielką przyjemnością popróbowałem sobie jak się to będzie łączyło
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Podajcie koledzy link do strony gdzie jest stanowisko do zatapiania lampy(jedno stanowisko,5-6 palników),I konkret:byłem dziś w PERUN-ie(palniki do stali i wiele innych du..ek).Cena końcówki palnika(kpl)to 52PLN(czyli x5,6),kompletny palnik to ponad 250PLN.Pytanie:czy gdybym na kole z rury zamontował 5 końcówek palników i zasilał z jednego uchwytu spawalniczego(koszty) to ,zakładając wydajność uchwytu dostateczną,czy płomienie były by jednakowe (dla Alka celów).Zastosowanie 5 kompletnych palników kompletnych to jednak koszt ponad 1300PLN.Od niedzieli,jak Alek zrobił dla mnie lampkę, to nawet jak śpię to mi się lampki widzą....
-
futrzaczek2
- 625...1249 postów

Oto obiecane przeze mnie skany. Mam nadzieję, że się przydadzą.
5 stron, razem 1,5Mb.
Jeżeli będą jakieś problemy ze ściąganiem, proszę wołać.
http://www.elpow.freehost.pl/natryskiwacz/s1.jpg
http://www.elpow.freehost.pl/natryskiwacz/s2.jpg
http://www.elpow.freehost.pl/natryskiwacz/s3.jpg
http://www.elpow.freehost.pl/natryskiwacz/s4.jpg
http://www.elpow.freehost.pl/natryskiwacz/s5.jpg
-
frycz
- 625...1249 postów

Myślę, że trzeba by robić jeden dobry małoseryjny produkt, który będzie miał markę, ( Twoją Markę) dobrą cenę i na nim sie skupić.Alek pisze:/.../
To da Ci przychód, który pozwoli Ci na niezależność finansową i dalsze prace. Trzeba trafić z dobrym produktem do odpowiedniej grupy docelowej. Myślałem o replikach starych lamp. Proste, dasz sobie radę.
Muszą jednakowoż być dobre, ale tylko (aż) tak samo dobre jak lampki z 1927 r.
Z czasem mozna oferować Kity z epoki, podstawki, ebonit, cewki koszykowe, itp.
Niestety nie można wogóle nastawiać się na rynek Polski, bo to kraj biedny i bez wyrafinowanej kultury technicznej
(a piszę to z bólem serca
..kupywujoą kino domowe z plazmom 52'cale co by oglondnąć taniec z gwiazdamy... One lampów nie potrzebujom...
Anegdotka a'propos siły nabywczej społeczeństw: Rozmawiałem z pewnym producentem bardzo ekskluzywnego AGD, powiedzmy z Francji. Jest zresztą znany w Polsce. Pokazywał mi produkt za nieco ponad 10 tys.PLN (z małym hakiem) i powiedział że w zeszłum roku sprzedał w Polsce 8 sztuk. Niech to będzie zwykła dwuskrzydłowa lodówka z bezprzewodowym internetem, ekranem dotykowym, skanerem dat produktów, TV i komorą 0stopni z cyrkulacją powietrza (do schładzania win), 3 dystrybutorami napoi i wytwornicą do lodu, Ot taki standard.
I teraz pytanie? Ile sztuk tego samego produktu sprzedał w Estonii??
Dodam że Estonia liczy ok 1,7 mln, ludności? Tyle co Wa-wa.
W Polsce 8szt. a w małej Estonii ile
Zwycięzca, czyli ten kto poda najbardziej zbliżony wynik otrzyma nagrodę, - lampę radiową którą wyślę mu na własny koszt
Co do kasy, to można by (trzeba) załozyć spółkę z o.o. i we 3-4 całość nakręcać. Bo w pojedynke to się faktycznie zamęczysz.
Tak to widzę..
Ostatnio zmieniony wt, 6 lutego 2007, 15:34 przez frycz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

-
futrzaczek2
- 625...1249 postów

-
Alek
-
Alek
Rzecz tkwi w tym, ile musiałbym tego sprzedawać i za ile.frycz pisze:
Myślę, że trzeba by robić jeden dobry małoseryjny produkt, który będzie miał markę, ( Twoją Markę) dobrą cenę i na nim sie skupić.
To da Ci przychód, który pozwoli Ci na niezależność finansową i dalsze prace. Trzeba trafić z dobrym produktem do odpowiedniej grupy docelowej. Myślałem o replikach starych lamp. Proste, dasz sobie radę.
Muszą jednakowoż być dobre, ale tylko (aż) tak samo dobre jak lampki z 1927 r.
Z czasem mozna oferować Kity z epoki, podstawki, ebonit, cewki koszykowe, itp.
Niestety nie można wogóle nastawiać się na rynek Polski, bo to kraj biedny i bez wyrafinowanej kultury technicznej.
-
futrzaczek2
- 625...1249 postów

-
ximian
- 250...374 postów

-
ximian
- 250...374 postów