Pomyłka, czy kolejna lampa serii I ?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Vault_Dweller pisze:Myślę, że jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom. Skoro on zaczyna się odgrażać, to poszukaj może na niego jakiegoś haka- np. w przepisach o groźbach itp. Albo go olej, a jeśli zacznie się "kozaczyć" (np. przez pozwanie do sądu) to wtedy poszukaj jakiegoś przepisu który on mógł złamać.

a nie można pożegnać kolesia staropolskim spi*****aj? Wielokrotnie takich namolnych tak częstowałem i jak narazie nigdzie mi konta nie zawiesili.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

k24 pisze:Niedawno wpisałem gościa na czarną listę, żeby zablokować mu możliwość kupna. Jeszcze przed licytacją zarzucił mi, że w opisie przedmiotu kłamię i na pewno chcę go oszukać. Odpisałem mu , że jeśli tak sądzi to niech zrezygnuje z zakupu. Widząc, że gość ma jakieś urojenia, zablokowałem mu możliwość kupna. No i dostałem kilka listów, gdzie zostałem obrzucony niewybrednymi wyzwiskami, łącznie z groźbą powiadomienia o moim wybryku allegro, które na pewno zawiesi mi konto. Oprócz tego mam
jeszcze zapłacić mu odszkodowanie za stracony czas. I co na to powiecie?
Ja jako sprzedający nie miałem z nim większych problemów, mimo że zawsze prosi o wysyłkę za pobraniem. Jako kupującemu (ale nie od niego) wielokrotnie podniósł mi ciśnienie, zwłaszcza, że ostatnio przerzucił się na lampy zabytkowe, a w tym względzie akurat twierdzę, że nie dla psa kiełbasa.

U mnie na czarnej liście jest za to użytkownik o nicku Flashes, występujący tutaj jako Dink, swego czasu piszący oszczerstwa do Lisora http://www.trioda.com/php/forumtriody/v ... &highlight. Otóż ów Dink kupił ode mnie w maju tego roku lampową głowicę UKF. Na moje liczne maile raczył odpowiedzieć dopiero w połowie września, przy czym musiałem mu przypomnieć co i za ile kupił! Gdy już przypomniałem, poprosił o wysyłkę za pobraniem. Wysłałem, a on jej nie odebrał, gdyż stwierdził, że koszt przesyłki jest za wysoki (9zł - przesyłka pobraniowa do 0.5kg). Wystawiłem mu stosowny komentarz w którym napisałem, że musiałem pokryć koszty przesyłki, gdy paczka przyszła z powrotem. Za "z powrotem" zostałem na maila zbluzgany od cweli, gnojów ze szkoły specjalnej itd, gdyż użytkownik Dink, twierdzi, że pisze się "spowrotem". Po podaniu mu linku do słownika, odpisał, że jestem gnojem, kmiotem i analfabetą i nie umiem szukać w słowniku. Potem, stosując podobne wyzwiska, kazał mi wpisać w google swoje nazwisko, abym to się przekonał o jego nadzwyczajnej wielkości i dokonaniach.

Radzę uważać na tego osobnika. Z takim chamstwem już dawno nie miałem do czynienia (jeżeli kiedykolwiek miałem).

Z tego co wiem, podobne oszczerstwa kierował też do innych użytkowników, np. The Enda, pisząc do niego maile zatytułowane "Śmierdziel" itp.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Hi,hi to i tak delikatnie się z Tobą obszedł, ja dostałem trochę lepsze informacje o tym skąd pochodzę, gdzie mieszkam i tym podobne sprawy. Nie
chcę cytować, za dużo tu młodych ludzi, którzy i tak zapewne łacinę znają. Mój uroczy delikwent na Allegro wabi się lalek 37. To tak dla informacji z kim ma się do czynienia. :twisted:
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Adrian »

Jesli ktos potrzebuje pomocy w formulowaniu pozwu z KC w przypadku pomowienia - vide casus k24, to moze bede mogl pomoc ;) Ja po prostu uwielbiam "te klimaty". Moze nie do sadu od razu, bo to kuriozalnie wyglada w przypadku internetowego furiata o zmiennym wzmocnieniu w korze mozgowej, ale do postraszenia - jak znalazl ;) Na chamstwo (w oryg. oszczerstwo) - nie odpowiada sie chamstwem, tylko pistoletem (cytat z jednej z rozpraw w USA)

Takie osobym, jak wspomnianie allegrowicze nie zrozumieja innego jezyka, skoro jezyk kultury jest im obcy... Trzeba siac, siac, siac.

PS: ja mam chyba wielkie szczescie do Allegro... A lampy kupowalem chyba wylacznie od forumowiczow triody, jak teraz patrze po nickach :wink:
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Adrian pisze:Jesli ktos potrzebuje pomocy w formulowaniu pozwu z KC w przypadku pomowienia
Czyżbyśmy mieli lampowego prawnika :?: :)

Odbiegliśmy troszkę od tematu, i co nic nie wiadomo z tą IF80? Na razie widzę, że biją się o nią sami triodowicze.
Awatar użytkownika
Deiwid
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Deiwid »

Lampka powinna niedługo do mnie przyjść:)
wiec sie okaze co i jak.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

O co chodzi z tym Allegrowiczem???

Post autor: ZoltAn »

k24 pisze:Niedawno wpisałem gościa na czarną listę, żeby zablokować mu możliwość kupna
.

Od czasu do czasu widzę, że ten nick przewija się w negatywnych kontekstach w postach na Triodzie. Co jest hrane???

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzisiaj dostałem tą lampę i od razu z nią do miernika. Okazuje się, że lampa ma żarzenie 12,6V/70mA. Ia po ustawieniu napięć w/g instrukcji miernika
P507A dla lampy EF80 wykazał wartość 5,4 mA. Według mnie lampa ta produkowana była chyba do celów wojskowych i stąd brak informacji o niej.
Pan Tomasz na pewno będzie wiedział więcej o tej ciekawej lampie.
OTLamp

k24 pisze:Dzisiaj dostałem tą lampę i od razu z nią do miernika. Okazuje się, że lampa ma żarzenie 12,6V/70mA.
A skąd to wiesz? 12.6V mieć nie może, bo seria I to 20V. Czy na tych 12.6V katoda jest wyraźnie rozgrzana? Gdyby Uż było równe 12.6V, to ta lampa musiałaby się nazywać FF80.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Żarzenie świeci tak, jak w lampie EF80 przy 6,3 V. Nie chciałem podnosić wyżej, przy zimnym grzejniku podanie napięcia 12,6V powoduje silny rozbłysk włókna żarzenia, bałem się, że mogę go spalić. Być może lampa współpracowała z bareterem.
szalony

Post autor: szalony »

OTLamp pisze:
k24 pisze:Dzisiaj dostałem tą lampę i od razu z nią do miernika. Okazuje się, że lampa ma żarzenie 12,6V/70mA.
A skąd to wiesz? 12.6V mieć nie może, bo seria I to 20V. Czy na tych 12.6V katoda jest wyraźnie rozgrzana? Gdyby Uż było równe 12.6V, to ta lampa musiałaby się nazywać FF80.
Tylko sek w tym, ze wlasnie nie wiadomo czy to lampa I, czy przypadkowe oznaczenie. Wez tez pod uwage, ze gdy ECC82 wezmiesz nozki 4-5, to zarzenie jest 12,6, a nie 6,3, mimo ze nie jest to lampa serii F.

Mozna by znalezc porownywalna (na oko - system elektrod) pentode, i zobaczyc jaka moc jest potrzebna do zarzenia. Wtedy poslugujac sie mA - mierzem mozemy sprobowac "wyczaic" napiecie.
Alek

Post autor: Alek »

Panowie, nie tak.
Proponuję inaczej: Obok powinna pracować np. EF80, żarzona 6,3V. Zwiększamy tak długo napięcie żarzenia badanej lampy aż katody będą miały ten sam kolor-temperatura obu katod powinna być identyczna.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Korzystając z podpowiedzi Alka, zrobiłem jak proponował. Powoli zwiększając napięcie żarzenia do 20V katody osiągnęły prawie taki sam kolor. Katoda EF80 miała jednak trochę większą temperaturę sądząc po kolorze. Różnica jest jednak niewielka. Ia zwiększył się do 9,5mA. Troszkę przestraszyłem się tym rozbłyskiem na zimno i nie podnosiłem już wyżej żarzenia, tu był błąd.
Jednak lampa musiała współpracować z bareterem, podanie 20V na zimno chyba by ją zabiło.
OTLamp

szalony pisze: Wez tez pod uwage, ze gdy ECC82 wezmiesz nozki 4-5, to zarzenie jest 12,6, a nie 6,3, mimo ze nie jest to lampa serii F.
Nie jest to lampa serii F bo ECC82 umożliwia żarzenie z 12.6V. Więc po co miałaby być FCC82? Równie dobrze mogłaby być też HCC82 (0.15A), albo PCC82 (0.3A). Tylko po co? Przecież 6C33C też mogłaby się nazywać 12C33C, bo z 12.6V też ją można żarzyć. Tylko po co te same lampy różnie oznaczać?
szalony pisze: Mozna by znalezc porownywalna (na oko - system elektrod) pentode, i zobaczyc jaka moc jest potrzebna do zarzenia. Wtedy poslugujac sie mA - mierzem mozemy sprobowac "wyczaic" napiecie.
Na razie to podobną moc żarzenia miałaby jedynie 12Ż1Ł. Wszystkie nowalowe pentody napięciowe mają większą moc żarzenia. Dla IF860 moc ta wynosi 1.9W, dla EF80 ok 1.9W, tudzież dokładnie 1.9W dla UF80, dla EF86 1.26W.
k24 pisze:Korzystając z podpowiedzi Alka, zrobiłem jak proponował. Powoli zwiększając napięcie żarzenia do 20V katody osiągnęły prawie taki sam kolor.
A jaki jest prąd żarzenia przy 20V?
Ostatnio zmieniony czw, 4 stycznia 2007, 17:36 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

90mA, tu prawie by się zgadzało.