Ludzie spoza branży a nasze hobby :D

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Ludzie spoza branży a nasze hobby :D

Post autor: Vault_Dweller »

Żeby nam rozweselić życie :) lub się trochę pozwierzać, proponuję byśmy się dzielili w tym wątku podejściem innych ludzi (mogą to być np. domownicy, znajomi, nauczyciele i koledzy ze szkoły- jeżeli do takiej jeszcze chodzimy...) do "konika" na punkcie lamp, wzmacniaczy lampowych, starych odbiorników itp.

Ja tam nie mogę praktycznie w ogóle dojść do porozumienia z moją mamuśką, uznającą radia lampowe za przestarzałe graty i nie ustępującą w ogóle gdy jej proponuję zakup lampowego radia nawet za marne grosze... A magiczne oczko jej nie pociąga- odwrotnie niż mnie...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Doczu »

To podobnie jak moja żona :(
I wcale nie jest zadowolona, że zamieniłem Pioniera U3 na Ładnego Elektrita Allegro, "...bo tamten był mniejszy i ładnieszy". Jak można tak bluźnić ;)
Teraz walczę, aby Elektrit stanął na honorowym miejscu, które zajmował Pionier, ale słabo mi idzie.
Szczęśliwy posiadacz Elektrita :)
Alek

Post autor: Alek »

Moi sąsiedzi są raczej wyrozumiali, nawet jak coś położę na klatce. Inna rzecz, że wiodąc kawalerskie życie i mając znaczną kubaturę nie przetrzymuję na klatce gratów w nieskończoność :wink:
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

A ja mam swoje pomieszczenie i to duze 5*5 i moja Pani tylko tam wchodzi popatrzeć co ja tam "wyprawiam" :D Jest super!.
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

No, moja Matka za kazdym razem pyta "ile tych starych gratow jeszcze przywieziesz?", a ja juz uda mi sie zalatwic jakies ladne to co chwile slysze ze mam to wyniesc do garazu. Masakra normalnie...
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Mama mówiła mi, żebym się nie przechwalał

Post autor: sp5hbt »

Ja mam tak jak Boguś, do tego trochę miejsca w garażu.
A mój EL34 P-P jest pokazywany koleżankom i słuchają na nim muzyki.
Mietek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

I jak oceniają ten wzmacniacz na podstawie wrażeń słuchowych?
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Chyba nieźle skoro może stać w "salonie" na kredensie po krewnych i blisko telewizora. Niestety jak włączy to zapomina wyłączyć i po paru godzinach w pogodę taką jak dzisiaj w pokoju robi się ciepło. Za to zimą jest fajnie. Tylko te rachunki za prąd no i lampy potrafią przez tydzień bez sygnału się grzać zanim do domu wrócę.
Mietek
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Mój Ojciec najbardziej zajmował się elektroniką kiedy wchodziły tranzystory (TG5 i te inne), więc mówi, że się uwsteczniam. Za to Matka za każdym razem jak kupię trochę lamp to nie jest zbytnio zadowolona. Czasami nawet się ze mnuie śmieją :( . Nie wiem co w tym śmiesznego.
Pozdrawiam
Adam
Alek

Post autor: Alek »

Odwiedził mnie przed kilkoma minutami znajomy elektronik. I tak szybko uciekł jak szybko wszedł. Na nic zdały się namowy, by pozostał. Biedaczek trafił na zły moment- porozkładałem części tak, że nawet w ubikacji leżą lampy :lol: . Rozumiecie- u mnie jak za komuny:właśnie rozpoczęła się inwentaryzacja :o . Swoją drogą dostałem dziś opierdziel od sąsiadki: Rzekła-cytuję: Aleksander, po co ci te stare rupcie :!:
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Ten znajomy to chyba robi ustrojstwa na mikroprocesorach? :) U mnie w pokoju też się wala sporo rupieci- pudło z oporami i kartoflakami, na meblach porozwalane różne elementy typu przyciski, przekaźniki, trochę dalej zasilacz stołu mikserskiego o którym później napiszę (ten zasilacz jest jeszcze niedokończony, muszę mu zrobić obudowę i wtedy znajdzie się tam gdzie jego miejsce- w szafie przemysłowej na moje sprzęty), a stos pudeł z lampami i innymi elementami koło kanapy (ich miejsce na górze na regale zajęły przyniesione niedawno ze szkoły stare kołchoźniki, które mają być w domu wkrótce zainstalowane w myśl Planu Radiofonizacji Mieszkania nr 1), z drugiej strony kanapy konsoleta mikserska na lampach- wersja 1 (mono 8 kanałów, regulacja barwy tylko na wyjściu, będzie ustrojstwo rozebrane i zrobię nową) i pioneerowski CD w stanie na razie nieużywalnym oraz stos literatury (mogę opylić lub zamienić na elementy- jak kto zainteresowany co tam mam to pytajcie ;)).
Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Do pewnego stopnia tolerują

Post autor: s-waldek »

Zjmuję się na serio starociami lampowymi dopiero od ok. 5 lat. Jestem w takim wieku że, pierwszym odb. domowym jaki pamiętam był PIONIER U. Stąd chyba nostalgia do takich staroci.
W domu dopuszczają ograniczoną ilość egzemplarzy i to w przyzwoitym stanie (obecnie max. 6 szt.) reszta w piwnicy-warsztaciku. Dzięki Ci Panie że taką mam i to suchą.Ciasno tam jak na oktęcie podwodnym. Jak mnie "naleci" lub coś "nowego" wpadnie mi w ręce spędzam na dole całe wieczory. W domu gadają że, ojcu znowu odbiło. Albo :,,żeby były z tego jakieś pięniądze". Czasami są, ale bardzo rzadko. Rodzina zmienia czasowo zdanie i wyraża zainteresowanie jak wniosę jakiś odnowiony i uruchomiony egzemplarz . Tooo gra ??
I żeby grało na codzień przerobiłem kiedyś dwa Pionierki (nie nadające się do reanimacji). Bebechy-radyjko tranzystorowe z UKF-em, z zewnątrz całkowity oryginał (a dłubaniny sporo żeby to pożenić mechanicznie).
Znajomi i goście tylko kiwają głowami i dziwią się że "to to " gra.
W pracy dziwią się :"skąd ty masz do tego cierpliwość ?".
Pozdrawiam wszystkich którym podobnie "odbiło" :wink: .
Załączniki
Stary-nowy Pionier.
Stary-nowy Pionier.
uKasiPionier.jpg (150.46 KiB) Przejrzano 2446 razy
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Witam
Czy mógłbyś załadować na forum fotografię jeszcze raz? Była ale ją wcięło :( a chciałem pokazać ją znajomej, która nie akceptuje mojego lampowego hobby.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
vec
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: vec »

Witam
Ja swoje trofea trzymam na działce. Dom jest drewniany to i "starocie" nikomu nie przeszkadzają. Dojdzie jeszcze Menuet ale na razie się"robi".
Szkodza tylko, że jest to ten starszy model bez UKF. Ale gramofon ma sprawny - nieużywaną wkładkę z igłą tak jak i do Bambino kupiłem na Allegro. Co prawda Alek obiecał kiedyś, że zdradzi sposób naprawy wkłdek piezo ale do dzisiaj cisza.
Pozdrawiam
vec
Załączniki
100_0005_1.JPG
100_0005_1.JPG (61.74 KiB) Przejrzano 2353 razy
100_0003_1.JPG
100_0003_1.JPG (70.23 KiB) Przejrzano 2356 razy
100_0004_1.JPG
100_0004_1.JPG (59.77 KiB) Przejrzano 2414 razy
Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Pionier UKF - naprawdę.

Post autor: s-waldek »

Zalączm powtórnie fotkę bo poprzednią "wcieło".
Z tym UKF-em to prawda.
Nie dorobiłem się jeszcze cyfrowki bo dla chętnych pokazałbym środek.
:wink:
Załączniki
Pionier - UKF
Pionier - UKF
uKasiPionier.jpg (150.46 KiB) Przejrzano 2458 razy
ODPOWIEDZ