Wytłumienie kolumn
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
W tym momencie przypominam sobie np. propozycję umieszczania w zestawie wielu głośników wysokotonowych, dopuszczanie pokrywania pasm głośników, brak dopasowania skuteczności głośników w zestawach wielodrożnych, absolutny brak strojenia obudów, niekompletną (w zasadzie bezużyteczną) teorię filtrów elektrycznych...
-
- 3125...6249 postów
-
- 125...249 postów
Ksiazka
Wedlug mnie ta ksiazka jest przeznaczonona dla hobbystow i byla napisana w czasach gdy (jak mi sie wydaje) wybor glosnikow i dostęp do materiałów byl utrudniony.
Sytuacja jest też taka że na rynku nie ma innych książek na ten temat (nie spotkałem jeszcze, ale też mocno nie szukałem) a jeżeli ktoś chce w domu wykonać pierwszą konstrukcję zestawu głośnikowego to jest to jakis punkt zaczepienia.
Sytuacja jest też taka że na rynku nie ma innych książek na ten temat (nie spotkałem jeszcze, ale też mocno nie szukałem) a jeżeli ktoś chce w domu wykonać pierwszą konstrukcję zestawu głośnikowego to jest to jakis punkt zaczepienia.
-
- 125...249 postów
Książka spełnia oczekiwania docelowej grupy odbiorców - czyli początkujących. Używając analogii lampowej można powiedzieć że tłumaczy ona sens istnienia grzejnika w lampie. Wydaje mi się że można ją polecić osobie która nigdy wcześniej z budową głośników nie miała styczności - tak jak ja około rok temu, kiedy zrobiłem sobie zestaw w obudowie zamkniętej i nie wiedziałem że wypełnia się ten typ obudowy w całej objętości.
Pozdrowienia,
Sergiusz
Pozdrowienia,
Sergiusz
-
- moderator
No, nie wiem. Nie chciałbym wywoływać jakiejś kłótni, bo w sumie nie ma o co.
Ale czytałem jego książki właśnie jako początkujący. I były dla mnie źródłem wielu rozczarowań i niepowodzeń.
Np. zabrałem się do robienia obudowy zamkniętej bez świadomosci istnienia parametru dobroci. Zupełna klapa i półroczne kieszonkowe praktycznie na śmietnik.
Dwóch panów w dzeciństwie zalazło mi za skórę - Witort i Wojciechowski. Obaj z tego samego powodu.
I gdyby nie tacy ludzie jak Hennel, czy Golde, najprawdopodobniej rzuciłbym tą zabawę na dobre...
Ale czytałem jego książki właśnie jako początkujący. I były dla mnie źródłem wielu rozczarowań i niepowodzeń.
Np. zabrałem się do robienia obudowy zamkniętej bez świadomosci istnienia parametru dobroci. Zupełna klapa i półroczne kieszonkowe praktycznie na śmietnik.
Dwóch panów w dzeciństwie zalazło mi za skórę - Witort i Wojciechowski. Obaj z tego samego powodu.
I gdyby nie tacy ludzie jak Hennel, czy Golde, najprawdopodobniej rzuciłbym tą zabawę na dobre...
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Można uzyskać równomierne promieniowanie wysokich tonów w płaszczyźnie pionowej przez użycie dużej liczby głośników umieszczonych w linii, kiedy odległość od sąsiednich głośników jest mała w porównaniu do odległości od słuchacza. Poszukaj hasła "kolumna głośnikowa".
Ale u Witorta nie ma o tym chyba nic. Umieszczenie dwóch-trzech tubek w przypadkowym miejscu nie jest dobrym pomysłem.
Ale u Witorta nie ma o tym chyba nic. Umieszczenie dwóch-trzech tubek w przypadkowym miejscu nie jest dobrym pomysłem.
-
- 3125...6249 postów